İkinci Yeni hareketinin önde gelen şairlerinden Turgut Uyar'ın sevilen eserlerinden Büyük Saat kitabı hakkındaki bilgileri araştırılıyor. Usta yazarın bu eseri TRT 1'in sevilen dizisi Masumlar Apartmanı dizisinde gündeme geldi. Peki, Büyük Saat kitabının konusu nedir? Turgut Uyar'ın Büyük Saat kitabı ne anlatıyor?

BÜYÜK SAAT KİTABININ KONUSU NEDİR? TURGUT UYAR'IN BÜYÜK SAAT KİTABI NE ANLATIYOR?

Yapı Kredi Yayınları'nın okuyucuyla buluşturduğu 648 sayfalık Büyük Saat isimli kitap, ilk defa 2002 yılında basıldı. Büyük Saat, Türk şiirinin kilometre taşlarından biri olan Turgut Uyar'ın ''Arz-ı Hal''den ''Dün Yok mu''ya tüm kitapları ve unutulmaları ya da elenmeleri nedeniyle kitaplarına girmemiş tüm şiirleriyle, Turgut Uyar külliyatından oluşmaktadır.

İşte ben böyle bildiğin gibi:
Kaderi öpüp başıma komuşum.
Gülüşüm, oturuşum, konuşuşum,
Belli efendim, besbelli
Ben hayattan soğumuşum...

 

Salt duygu şairi olmayan Uyar, felsefe ve tarih bilgisiyle harmanladığı şiirleriyle aynı zamanda bir düşünce şairi olarak kabul ediliyor.

Türk edebiyatının en yalnız şairleri arasında sayılan Uyar, "Uzanıp kendi yanaklarımdan öpüyorum." diyebilecek kadar yalnızdır. Turgut Uyar algıladığı dünyadan da memnun değildir. Bu yüzden de şiirlerinde dünyayı yeniden yaratır. Bunu yaparken de derin felsefi ve tarihi bilgisini ortaya koyar. Şiirlerini bu derin bilgisiyle harmanlayıp ortaya koyması da, Turgut Uyar'ı Türk şiirinin büyük saati yapan şeyin ta kendisidir.

Modern Türk şiirine ilgisi olanlar için bir baş yapıt ve aynı zamanda bir Turgut Uyar Külliyatı olan "Büyük Saat", Uyar'ın şiirine meraklı ve ilgili olanların kütüphanesinde yer alması gereken bir kitaptır.

TURGUT UYAR KİMDİR?

4 Ağustos 1927 tarihinde Ankara'da dünyaya gelen Turgut Uyar; Edip Cansever ve Cemal Süreya ile birlikte İkinci Yeni hareketinin önde gelen şairlerinden biridir. İlk şiiri 1947 yılında Yedigün dergisinde çıkmıştır. İlk dönem şiirlerinde kişisel yaşantılarının ve çevresinin izdüşümleri üzerinde durmuştur. Sonraları toplum ve törelerle çatışan bireyin sarsıntısını ve modernleşen dünyanın içinde yaşadığı zamana ve topluma yabancılaşan bireyi konu edinen şiirler kaleme almıştır. Usta şair, 22 Ağustos 1985 tarihinde, 58 yaşındayken hayatını kaybetmiştir.

Türk şiirinin en yalnız, en mutsuz, en umutsuz... bu yüzden de -mutlu değilse bile- en kalabalık, en umutlu şairinden kısa sürmüş uzun bir yolculuğun tüm konakları!

Editör: Haber Merkezi