Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi'nin (EMCDDA) 2019 raporuna bakıldığında Avrupa'da kullanılan madde çeşitliliğinin giderek arttığı ortaya çıktı. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Yeşilay Genel Müdürü Sultan Işık, Çoklu madde kullanımının gençler arasında yaygınlaştığını ve en çok kullanılan bağımlılık maddesinin ise esrar olduğu sonucunun ortaya çıktığını bildirdi. Işık, konuşmasına, “2018 sonu itibarıyla 730 farklı madde varken bunların 55 tanesinin 2018 itibarıyla Avrupa'da yeni ortaya çıktığı ve kullanılmaya başlandığı da yine raporun bize söylediği verilerden bir tanesi” şeklinde devam etti.

Yeşilay’ın ev sahipliği yaptığı ve 12-13 Haziran'da gerçekleşen "İstanbul İnisiyatifi" toplantısı, uyuşturucu, alkol, tütün, kumar ve teknoloji bağımlılıklarının önlenmesi ve iyileştirilmesi için küresel stratejinin geliştirilmesi ve savunuculuğunun güçlendirilmesi amacı ile 15 farklı ülkeden uyuşturucu bağımlılığıyla mücadelede uzman 21 sivil toplum kuruluşu lideri bir araya getirdi.

Yeşilay'ın Genel Merkezinde düzenlenen basın toplantısında Yeşilay Genel Müdürü Sultan Işık, STK’larla kuruluşlarıyla bağımlılıkla mücadelede küresel bir strateji oluşturmak için bir araya geldiklerini belirtti. 

Bağımlılıkla mücadele alanında söz ve yetki sahibi pek çok sivil toplum kuruluşunu bir araya getirerek ortak bir dil ve söylem oluşturarak bu alanda daha fazla söz sahibi olup, politikaları etkileyebilecek düzeye gelmek istediklerini söyleyen Işık, sözlerine şu şekilde devam etti:

"Şunun hepimiz farkındayız ki, bağımlılığın her türü, bu yalnızca madde özelinde değil, son günlerde çok revaçta olan teknoloji bağımlılığında da bunu görüyoruz, özellikle çocuklarımızın ve gençlerimizin yaşamları tehdit altında. Bu noktada, onlara verilen sosyal ve psikolojik desteğin yeterli olmadığını şuradan da biliyoruz ki, maalesef bunun aksine çalışan çok önemli ve büyük endüstriler mevcut. Bu da bize aslında herkesin bu işin içerisinde olması gerektiğini söylüyor. Biz bir sivil toplum kuruluşu olarak elimizden geleni yaparken kimi yerlerde devlet kurumlarının kimi yerlerde özel sektörün içerisinde var olması gerektiğini gösteren bir yapı." 

Işık, burada bir araya gelen tüm kurumların, ülkelerine döndüklerinde Birleşmiş Milletler (BM) ve Dünya Sağlık Örgütü düzeyindeki kurumlarla iş birliği yaparak, toplantıda verilen kararlar doğrultusunda çok daha hızlı ilerlemeyi başarabileceklerini ümit ettiklerini bildirdi. 

Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi'nin (EMCDDA) 2019 raporuna bakıldığında, Avrupa'da kullanılan madde çeşitliliğinin giderek arttığını vurgulayan Yeşilay Genel Müdürü Sultan Işık, "Çoklu madde kullanımı da gençler arasında yaygınlaşmakta. En fazla kullanılan bağımlılık maddesinin esrar olduğu sonucu ortaya çıkıyor. 2018 sonu itibarıyla 730 farklı madde varken bunların 55 tanesinin 2018 itibarıyla Avrupa'da yeni ortaya çıktığı ve kullanılmaya başlandığı da yine raporun bize söylediği verilerden bir tanesi." dedi. 

Editör: Haber Merkezi