Dünya Sağlık Örgütü Koronavirüs Whatsapp Hattı'nı devreye aldı.

+41 79 893 18 92 numaralı hattan iletişime başlayan Dünya Sağlık Örgütü'nün Koronavirüs Whatsapp Hattı'ndan koronavirüsle ilgili her soruya dünyadaki en yetkili ağızdan yanıt bulmak mümkün. 

Whatsapp hattına örneğin herhangi bir şey yazdığınızda (örneğin "hi" gibi) 

Whatsapp kullanıcılarını şöyle bir karşılama ekranı karşılıyor:

Dünya Sağlık Örgütü'ne Hoşgeldiniz

DSÖ'den son koronavirüs hastalığı salgını (COVID-19) ile ilgili bilgileri ve yönlendirmeleri alın.

Koronavirüs ile ilgili ne bilmek istiyorsunuz?

Aşağıdaki konu başlıklarının numaralarını veya yanlarındaki emojileri kullanarak ne zaman isterseniz son bilgileri öğrenebilirsiniz

Reply with a number (or emoji) at any time to get the latest information on the topic:

1. Son istatistikler ?

2. Kendinizi koruma ?

3. Cevaplanmış sorular❓

4. Şehir efsaneleri (Doğru bilinen yanlışlar) ? 

5. Seyahat önerileri ?

6. Haberler & Basın Açıklamaları ?

7. Paylaşım ⏩

8. Bağış Yap ❤  

Örneğin 20 Mart 14:15 itibariyle DSÖ'den istediğimiz son istatistiklere göre global bazda toplam koronavirüs vaka sayısı 209 bin 839. Bu vakaların 8 bin 778'i ölümle sonuçlandı. Avrupa'da 10 bin 221 yeni vaka ve 591 yeni ölüm yaşandı.

Yine DSÖ'nün Whatsapp hattına "3" yazdığımızda yanıt olarak;

10. Koronavirüs nedir, COVID-19 nedir ve SARS ile nasıl bir bağı vardır?

11. COVID-19'un belirtileri nelerdir?

12. COVID-19 nasıl yayıldı?

13. Dışkıdan, hayvanlardan ve evcil hayvanlardan COVID-19 kapabilir miyim?

....

17. COVID-19 için tedavi seçenekleri nelerdir (ilaçlar, aşılar, tedaviler dahil)?

18. Kendimi korumak için maske takmalı mıyım?

gibi bir çok soru karşımıza çıkıyor.

Bunlardan herhangi birinin numarasını yazıp enter'a bastığımızda ise  (Biz örnekte 17 yazdık) gelen yanıt örneğin şöyle:

Antibiyotikler COVID-19'dan korunmak veya tedavi konusunda etkili mi?

Hayır. Antibiyotikler virüse karşı işe yaramıyor, sadece bakteriyel enfeksiyonlarda etkili. COVID-19 virüs kaynaklı bir hastalık, bu nedenle antibiyotikler işe yaramaz. Bu nedenle antibiyotikler COVID-19'a karşı korunmak veya tedavi amacıyla kullanılmamalıdır. Antibiyotikler sadece uzman yönlendirmesiyle ve sadece bakteriyel enfeksiyonlara karşı kullanılmalıdır.

COVID19'a karşı önleyici veya tedavi edici herhangi bir ilaç veya tedavi var mıdır?

Geliştirilen bazı ilaçların COVID-19 vakalarında rahatlama veya semptomlarda hafifleme sağladığı belirtilse de, mevcut ilacın hastalığı önleyebileceğine veya tedavi edebileceğine dair bir kanıt yoktur. DSÖ, COVID-19 için bir önleme veya tedavi olarak antibiyotikler de dahil olmak üzere herhangi bir ilaç önermemektedir. Bununla birlikte, devam eden birkaç klinik çalışma vardır. DSÖ, klinik bulgular elde edilir edilmez güncellenmiş bilgi vermeye devam edecektir. 

COVID-19 için aşı, ilaç veya tedavi var mıdır?

Henüz yok. Bugüne kadar, COVID-2019'u önlemek veya tedavi etmek için geliştirilebilmiş aşı ve spesifik bir antiviral ilaç yoktur. Bununla birlikte, etkilenenlerin semptomları hafifletmeye özen göstermesi gerekir. Ciddi hastalığı olan kişiler hastaneye yatırılmalıdır. Çoğu hasta destekleyici bakım sayesinde iyileşir.

Olası aşılar ve bazı spesifik ilaç tedavileri araştırılmaktadır. Klinik araştırmalarla test ediliyorlar. DSÖ, COVID-19'u önlemek ve tedavi etmek için aşı ve ilaç geliştirme çabalarını koordine etmektedir.

Kendinizi ve diğerlerini COVID-19'a karşı korumanın en etkili yolları, ellerinizi sık sık temizlemek, öksürüğünüzü dirsek veya doku kıvrımı ile örtmek ve öksüren veya hapşıranla en az 1 metre (3 feet) mesafeyi korumaktır. 

Editör: Haber Merkezi