Türkgün | Dünya | Esad sonrası tarihi gün! Suriye'de İlk Halk Meclisi toplandı

Esad sonrası tarihi gün! Suriye'de İlk Halk Meclisi toplandı

Esad rejiminin sona ermesinin ardından Suriye'de yeni dönemin ilk Halk Meclisi oturumu, Cumhurbaşkanı Ahmed Şara'nın başkanlığında yapıldı.

Esad rejiminin sona ermesinin ardından Suriye'de yeni dönemin ilk Halk Meclisi oturumu, Cumhurbaşkanı Ahmed Şara'nın başkanlığında yapıldı.

KAYNAK: AA

Suriye'de yeni dönemin ilk Halk Meclisi oturumu, seçilmiş milletvekilleri ile Cumhurbaşkanı Ahmed Şara'nın görevlendirdiği 70 üyenin katılımıyla yaklaşık bir haftalık ertelemenin ardından gerçekleştirildi.

Toplantıya Cumhurbaşkanı Şara'nın yanı sıra Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani, İçişleri Bakanı Enes Hattab ve Adalet Bakanı Mazhar el-Veyis de katıldı. Açılış niteliğindeki oturumda milletvekilleri yemin ederek resmen görevlerine başladı.

İlk oturumu çok sayıda yabancı ülkenin büyükelçilik temsilcisi de takip etti. Şara'nın atadığı 70 yeni üyenin göreve başlamasıyla birlikte Halk Meclisi'nin üye sayısı 140'tan 210'a yükseldi. İdlib'i temsil eden hayatını kaybeden milletvekilinin koltuğu ile Süveyda iline ayrılan üç sandalye ise şimdilik boş bırakıldı.

Şara'dan "Yeni Suriye" İçin Birlik ve Yeniden İnşa Çağrısı

Cumhurbaşkanı Ahmet Şara, mecliste yaptığı konuşmada, Suriye’nin “Bugün kendi medeniyetini, değerlerini ve mirasını ifade eden yeni bir tarih yazdığını belirterek, modern Suriye’yi inşa etme yolunda hep birlikte yeni bir sayfa açılması” çağrısında bulundu.

“Herkesin büyük bir sorumlulukla karşı karşıya olduğunu” vurgulayan Şara, “istibdat, savaş ve yıkım yıllarının insanda, şehirlerde ve ekonomide bıraktığı tahribatın, vatanın çıkarlarını her şeyin üstünde tutmayı ve tek bir takım ruhuyla çalışmayı gerektirdiğini” ifade etti.

"Vatanın kurtuluşu ve özgürlüğün geri kazanılmasının ardından, şimdi hep birlikte devleti kökleştirme ve kurumlarını sorumluluk ile liyakat esasları üzerine inşa etme aşamasına geçtiklerini” belirten Şara, devletin, onurun korunduğu ve iradeye saygı duyulduğu bir devlet olacağını vurguladı.

Şara, ekonominin yeniden inşası, hizmet kalitesinin artırılması, yatırım ortamının hazırlanması, istihdam fırsatlarının sağlanması ve üretimin artırılmasının, başta Halk Meclisi olmak üzere tüm devlet kurumlarının ortaklaşa üstlendiği milli bir sorumluluk olduğunu belirtti.

Büyükelçi Nuh Yılmaz'dan Suriye'ye Tebrik Mesajı

Türkiye'nin Şam Büyükelçisi Nuh Yılmaz, Suriye Halk Meclisinin açılışı ve gerçekleştirilen ilk oturum dolayısıyla tebrik mesajı yayımladı.

Büyükelçi Yılmaz, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Suriye Halk Meclisinin bugün itibarıyla çalışmalarına başladığını belirterek, Suriye'de tarihi bir gün yaşandığını ifade etti.

Paylaşımında tüm Suriye halkını tebrik eden Yılmaz, "Suriye, halk egemenliğini yeniden kazanmak için on yıllarca bekledi, yüz binlerce can verdi, yüz binlerce insan zindanlarda ömür çürüttü. Suriye bunu fazlasıyla hak etti. Şiarımız bellidir: Halkın sesi Hakk'ın sesi! Mübarek olsun!" ifadelerini kullandı.

Yorumlar
Yorumlar yükleniyor...
Daha fazla yorum yükle...