İran'ın, Hürmüz Boğazı'nın güneyinde belirlenen resmi deniz rotasını kullanmayarak takip sistemlerini devre dışı bırakan 6 geminin geçişine gece saatlerinde izin vermediği bildirildi.
İran devlet televizyonuna konuşan ve kimliği açıklanmayan bir yetkili, Hürmüz Boğazı'ndan geçmeye çalışan 6 geminin İran güvenlik birimleri tarafından durdurulduğunu belirterek, gemilerin belirlenen seyir güzergâhı yerine alternatif bir rota izlediğini ifade etti.
"Sistemlerini kapatarak yasa dışı rotayı kullandılar"
Yetkili, gemilerin tüm takip ve iletişim sistemlerini devre dışı bırakarak Hürmüz Boğazı'nın güneyindeki "yasa dışı ve güvenli olmayan" güzergâh üzerinden geçmeye çalıştığını öne sürdü.
Aynı yetkili, söz konusu girişimin ABD ordusunun "kışkırtmasıyla" gerçekleştirildiğini iddia ederken, planın başarısızlıkla sonuçlandığını savundu.
Bir gemi kaza yaptı, beşi geri döndü
İranlı yetkili, geçiş girişiminde bulunan 6 gemiden birinin olay sırasında kaza yaptığını, diğer 5 geminin ise Hürmüz Boğazı'nı geçemeyerek Basra Körfezi'ne geri dönmek zorunda kaldığını belirtti.