Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, İstanbul’da düzenlenen “Para Politikası ve Makroekonomik Görünüm” sunumunda ekonomiye ve enflasyon görünümüne ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Reel sektörle güçlü iletişim halinde olduklarını vurgulayan Karahan, 2013’ten bu yana farklı sektörlerden firmalarla düzenli görüşmeler yaptıklarını belirterek, “2025 yılında Türkiye genelinde 2 bin 505, son 5 yılda 14 bin 705 firmayla görüştük.” dedi. Bu görüşmelerden elde edilen verilerin karar alma süreçlerinde önemli bir yer tuttuğunu ifade etti.
“Fiyat istikrarı kalıcı refah artışı sağlayacak”
Rezervlerde 118 milyar dolarlık artış sağlandığını, 143 milyar doları bulan Kur Korumalı Mevduat hacminin 1 milyar doların altına gerilediğini kaydeden Karahan, dezenflasyon sürecinde hem kısa dönem göstergelerin hem orta vadeli görünümün olumlu seyrettiğini söyledi.
“Fiyat istikrarı, kalıcı ve genele yayılan refah artışı sağlayacak.” diyen Karahan, yüksek enflasyonun büyüme, yatırım, alım gücü ve verimlilik üzerinde ciddi maliyetler oluşturduğunu hatırlattı.
Enflasyonda genel bir gerileme
Mayıs 2024’ten bu yana enflasyonda genele yayılan bir düşüş yaşandığını belirten Karahan, hizmet enflasyonunu yukarı çeken kira ve eğitim kalemlerine dikkat çekti. Maliyet artışlarının gerilediğini, tüketici ve firma enflasyon beklentilerinde iyileşme görüldüğünü aktardı.
“Faiz indirimleri ancak enflasyon kontrol altındayken etkili olabilir”
Kredi faizlerinin enflasyon beklentilerine duyarlı olduğunu ifade eden Karahan, “Faiz indirimleri ancak enflasyon kontrol altındayken etkili olabilir. Beklentiler iyileştikçe kredi ve tahvil faizleri de geriliyor.” dedi. Politika faizindeki değişimlerin piyasa faizlerine yansımaya başladığını söyledi.
Sıkı para politikasının devam edeceğini belirten Karahan, şu ifadeleri kullandı:
“Fiyat istikrarı sağlanana kadar sürdürülecek sıkı para politikası duruşu, talep, kur ve beklenti kanalları üzerinden dezenflasyon sürecini güçlendirecektir. Para Politikası Kurulu, politika faizi adımlarını enflasyon gerçekleşmeleri, ana eğilim ve beklentileri dikkate alarak ara hedeflerle uyumlu şekilde belirleyecektir. Enflasyon görünümünde belirgin bir bozulma hâlinde para politikası duruşu daha da sıkılaştırılacaktır.”
TCMB’nin sunumu, piyasalar tarafından Türkiye’nin dezenflasyon sürecine ilişkin önemli bir yol haritası olarak değerlendirildi.