Kadim kentin yemek kültürünü ülke geneline tanıtmak amacıyla hazırlanan “Diyarbakır Mutfağı” programı, halk eğitimi merkezleri ve olgunlaşma enstitüleri aracılığıyla uygulamaya konuldu. Bu kapsamda katılımcılar, tescilli ciğer kebabından kaburga dolmasına kadar çok sayıda bilinen lezzetin yanı sıra unutulmaya yüz tutmuş tarifleri de öğrenme imkânı buldu.
Yenişehir Halk Eğitimi Merkezi’nde de açılan ve her biri 228 saat süren kurslara vatandaşlar yoğun ilgi gösteriyor.
İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Şirine Eronat, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü’nün farklı yaş gruplarına yönelik modüller geliştirdiğini belirterek, Diyarbakır’ın kültürel çeşitliliğiyle öne çıkan özel bir şehir olduğunu söyledi.
Eronat, “Bu modülle amacımız Diyarbakır mutfağını diğer illerde görünür kılmak. 30 Aralık 2024’te e-Yaygın sistemine işlenen modülümüzle şimdiye kadar 18 il ve 34 ilçemizde 84 kurs açıldı, kurslara 1755 kişi katıldı. İstanbul’dan İzmir’e, Hatay’dan Siirt’e ulaşan bir yelpaze var.” dedi.
“Diyarbakır mutfağı” modülüyle meftune, içli köfte, kenger, borani, kuru dolma, kaburga dolması ve keşkek gibi kente özgü birçok yemeğin yapımının öğretildiğini dile getiren Eronat, “Bu verilere ulaşmak bizim için heyecan verici. Diyarbakır’ın tescilli ve gizli kalmış birçok lezzeti bu kurslar sayesinde yeniden tanınıyor.” ifadelerini kullandı.
Yenişehir Halk Eğitimi Merkezi Yiyecek ve İçecek Hizmetleri Eğitmeni Derya Akdağ Aykaç ise “Diyarbakır Mutfağı” eğitim modülüyle Mezopotamya’nın binlerce yıllık gastronomi kültürünü geleceğe taşıdıklarını söyledi.
Aykaç, “Günümüze ulaşmış birçok yemeği, büyüklerimizin yaptığı yemekleri öğrencilerimizle paylaşıp, evlerinde yapmalarına olanak sağlıyoruz.” dedi.
Yeni modülün büyük ilgi gördüğünü belirten Aykaç, “Ninelerimizin unutulmaya yüz tutmuş yemeklerini yeniden mutfaklarımızda görme şansı buluyoruz. Sadece Diyarbakır’da değil, tüm illerimizde de bu kursların açılması bizleri mutlu ediyor. Diyarbakır mutfağı modülüne talepler çok yoğun olduğu için mevcut kursumuz bitmeden yenisine kayıt doluyor.” ifadelerini kullandı.
Kursiyer Zeynep Adıgüzel, yöresel yemekleri öğrenmek amacıyla kursa katıldığını belirterek, “Güzellik uzmanı olduğum için estetiğe ve görsele de önem veriyorum. Kendimi geliştirip ileride bir mekan açmayı düşünüyorum.” dedi.
Kursiyerlerden, iki çocuk annesi Fatma Karakuş ise bir işletmede çalıştığını ve evinde yaptığı geleneksel yemeklerin satışından gelir elde ettiğini ifade etti.
Karakuş, “Diyarbakır mutfağı benim için çok önemli. Kursta çok güzel şeyler öğrendim. Aile kökenimizde farklı lezzetler var ama burada daha farklı yemekler öğrendim. Teknik olarak da kendimi geliştirdim.” diye konuştu.
Bir diğer kursiyer Ayşe Menekşe de aşçı olmayı hedeflediğini ve Diyarbakır lezzetleri üzerine bir işletme açmak için kursa katıldığını söyledi.