Türkgün | Gündem | Bakan Kacır açıkladı: Türkiye teknoloji üssü oluyor! 100 bin yeni girişim hedefi

Bakan Kacır açıkladı: Türkiye teknoloji üssü oluyor! 100 bin yeni girişim hedefi

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin teknoloji ve girişimcilikte küresel bir merkez olmasını hedeflediklerini belirterek, 2030'a kadar 100 bin yeni girişimin kurulmasını teşvik edeceklerini açıkladı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin teknoloji ve girişimcilikte küresel bir merkez olmasını hedeflediklerini belirterek, 2030'a kadar 100 bin yeni girişimin kurulmasını teşvik edeceklerini açıkladı.

Haberlerimizi Google'da Takip Edin
Son dakika gelişmelerinden anında haberdar olun.
Google'da tercih edilen
kaynak olarak ekleyin
KAYNAK: AA

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin teknoloji, girişimcilik ve yatırım alanlarında küresel bir merkez olmasını hedeflediklerini belirterek, 2030'a kadar 100 bin girişimin kurulmasını teşvik etmeyi ve Turcorn olarak adlandırılan teknoloji şirketlerinin toplam değerlemesini 100 milyar dolara çıkarmayı amaçladıklarını bildirdi. Kacır, küresel yatırım fonlarını ve teknoloji liderlerini Türkiye'de uzun vadeli ortaklıklar kurmaya davet etti.

Turcornların toplam değerlemesi 100 milyar dolara çıkarılacak

İstanbul'da düzenlenen GO! GLOBAL Türkiye Zirvesi, küresel teknoloji ve yatırım ekosisteminin önde gelen isimleriyle Türkiye'nin girişimcilerini ve yapay zeka alanındaki yeteneklerini bir araya getiriyor. Anadolu Ajansının Global İletişim Ortağı olduğu zirve, ikinci gününde devam ediyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, zirvede yaptığı konuşmada, küresel ölçekte teknolojik gelişmelerin rekabet koşullarını değiştirdiğini ve girişimlerin yenilikçi fikirleri ekonomik değere dönüştürmede önemli rol oynadığını söyledi.

Türkiye'nin teknoloji, girişimcilik ve yatırım alanlarında küresel bir merkez olmasını hedeflediklerini belirten Kacır, bu doğrultuda yürütülen çalışmalara ilişkin bilgi verdi.

Türkiye'nin 2019'da milyar dolar değerlemeye ulaşan bir teknoloji şirketi bulunmadığını hatırlatan Kacır, bugün bu eşiği aşan ve "Turcorn" olarak adlandırılan 8 teknoloji şirketinin bulunduğunu ifade etti.

Kacır, 2030'a kadar Türkiye'de 100 bin girişimin kurulmasını teşvik etmeyi ve Turcornların toplam değerlemesini 100 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini bildirdi.

Bu amaçla Turcorn olmaya aday girişimlere uçtan uca destek sağlamak üzere Turcorn 100 Programı'nı başlattıklarını belirten Kacır, programa şu ana kadar 43 teknoloji şirketinin katıldığını kaydetti. Şirketlerin program sayesinde uluslararası yatırımcılara, stratejik ortaklıklara, mentörlüğe ve küresel pazarlara açılma fırsatlarına eriştiğini aktardı.

AR-GE harcamaları 20 milyar dolara yaklaştı

Türkiye'nin teknoloji altyapısındaki gelişmelere dikkati çeken Kacır, yıllık AR-GE harcamalarının son 20 yılda 1,2 milyar dolardan yaklaşık 20 milyar dolara yükseldiğini, AR-GE harcamalarının milli gelir içindeki payının ise yüzde 0,5'ten yüzde 1,46'ya çıktığını belirtti.

Türkiye genelinde 115 teknoparkta 13 binden fazla teknoloji şirketinin faaliyet gösterdiğini bildiren Kacır, ülkede 1700'ü aşkın AR-GE ve tasarım merkezinin bulunduğunu ifade etti.

Savunma ve havacılık alanında uluslararası pazarlarda rekabet edebilen sistemler geliştirildiğini vurgulayan Kacır, Türkiye'nin dünyanın en büyük 11. savunma çözümleri ihracatçısı olduğunu söyledi.

Türk teknoloji girişimlerinin aldığı yatırımların da önemli ölçüde arttığını belirten Kacır, 2011-2015 döneminde 280 milyon dolar olan yatırım tutarının son 5 yılda 5,7 milyar doları aştığını bildirdi.

Kacır, Togg'un Türkiye'nin teknoloji vizyonunun somut örneklerinden biri olduğunu, bugüne kadar 120 binden fazla aracın yollara çıktığını ifade etti. TEKNOFEST ve DENEYAP Teknoloji Atölyeleri aracılığıyla gençlerin desteklendiğini, BiGG Programı kapsamında da yaklaşık 2 bin 700 teknoloji girişiminin kurulmasına katkı sağlandığını kaydetti.

Yapay zeka ve veri merkezlerine 3 milyar dolarlık destek

Yapay zekanın Türkiye'nin öncelikli teknoloji alanlarından biri olduğunu vurgulayan Kacır, Türkiye'nin yapay zeka teknolojilerinin geliştirildiği, yaygınlaştırıldığı ve küresel pazarlara ihraç edildiği bir ülke olmasını istediklerini belirtti.

Türkiye'nin sanayi altyapısının otonom sistemler, endüstriyel robotik ve akıllı üretim gibi alanlarda yapay zeka uygulamalarının geliştirilmesi için önemli avantajlar sunduğunu dile getiren Kacır, 2026-2030 dönemini kapsayan Türkiye Yapay Zeka Eylem Planı'nın 16 öncelikli eylem içerdiğini söyledi.

Plan kapsamında 2 yıl içinde 10 bin ileri düzey yapay zeka uzmanı ve 100 bin uygulama profesyoneli yetiştirilmesinin, 5 milyon vatandaşa ise yapay zeka okuryazarlığı eğitimi verilmesinin hedeflendiğini aktaran Kacır, veri merkezi altyapısına ilişkin hedefleri de paylaştı.

Kacır, 2030'a kadar Türkiye'nin kurulu veri merkezi kapasitesini en az 1 gigavata çıkarmak için en az 10 milyar dolarlık yatırımın harekete geçirilmesinin amaçlandığını belirtti.

HIT-30 Yüksek Teknoloji Yatırım Programı kapsamında veri merkezi ve yapay zeka yatırımları için 3 milyar dolarlık kamu desteği ayrıldığını bildiren Kacır, Türkiye'nin öncü teknolojilerdeki kapasitesini büyüyen girişimcilik ekosistemiyle güçlendireceklerini ifade etti.

Turcorn 100 Programı ile girişimlere küresel destek

Türkiye TechVisa Programı sayesinde yüksek nitelikli teknoloji profesyonellerinin iki hafta içinde çalışma izni alabildiğini belirten Kacır, Atatürk Havalimanı'nın eski terminal binalarının Terminal İstanbul markası altında dünyanın en büyük teknoloji ve girişimcilik merkezlerinden birine dönüştürüldüğünü söyledi.

Girişim sermayesi fonlarına mayıs ayında 300 milyon dolarlık ek kamu kaynağı tahsis edildiğini aktaran Kacır, özel sektör katkılarıyla toplam 750 milyon doların üzerinde finansmanın harekete geçirilmesinin beklendiğini kaydetti.

Bu kaynakların inovasyona, ticari başarıya ve küresel rekabet gücüne dönüşmesini sağlamaya kararlı olduklarını vurgulayan Kacır, girişimciler ile yatırımcıları buluşturmaya ve sanayi ile girişimcilik arasındaki işbirliğini güçlendirmeye devam edeceklerini belirtti.

Küresel yatırımcılara Türkiye daveti

Türkiye'nin stratejik konumu, ekonomik büyümesi, geniş iç pazarı ve nitelikli insan kaynağıyla yatırımcılar için cazip fırsatlar sunduğunu ifade eden Kacır, ülke ekonomisinin son 20 yılda yıllık ortalama yüzde 5'in üzerinde büyüdüğünü söyledi.

Türkiye'nin 86 milyonu aşan nüfusu ve yaklaşık 23 milyon ilk, orta ve yükseköğretim öğrencisiyle önemli bir insan kaynağı potansiyeline sahip olduğunu belirten Kacır, enerji altyapısındaki yatırımlara da değindi.

Geçen yıl kurulu elektrik üretim kapasitesine yaklaşık 8 gigavat eklendiğini bildiren Kacır, gelecek 10 yılda her yıl 8 ila 10 gigavat yenilenebilir enerji kapasitesinin devreye alınmasının hedeflendiğini aktardı.

Türkiye'nin dijital kamu hizmetleri ve sanayi altyapısının da yatırımcılar için fırsatlar sunduğunu belirten Kacır, e-Devlet Kapısı'nın 9 bin 400'den fazla hizmetle yaklaşık 70 milyon kayıtlı kullanıcıya ulaştığını ifade etti.

Kacır, konuşmasının sonunda küresel girişim sermayesi fonlarını ve teknoloji liderlerini Türkiye'nin girişimcilik potansiyeline yatırım yapmaya, uzun vadeli ortaklıklar kurmaya ve küresel rekabet gücüne sahip yeni nesil teknoloji şirketlerinin yarattığı değeri paylaşmaya davet etti.

Türkiye'de iddialı girişimciler, güçlü sanayi ortakları ve büyüyen bir inovasyon ekosistemi bulunduğunu vurgulayan Kacır, kendisinin ve ekibinin yatırımcıları her adımda desteklemeye hazır olduğunu kaydetti.

Yorumlar
Yorumlar yükleniyor...
Daha fazla yorum yükle...