Türkgün | Gündem | Ticaret Bakanlığı'ndan tüketici hakları hatırlatması! İşte alışverişte dikkat edilmesi gereken kurallar

Ticaret Bakanlığı'ndan tüketici hakları hatırlatması! İşte alışverişte dikkat edilmesi gereken kurallar

Ticaret Bakanlığı, tüketicileri uyardı. Fiyat listesinde yer almayan servis ve kuver ücreti talep edilemeyecek, etiket ile kasa fiyatı farklıysa ise tüketici lehine olan fiyat uygulanacak.

Ticaret Bakanlığı, tüketicileri uyardı. Fiyat listesinde yer almayan servis ve kuver ücreti talep edilemeyecek, etiket ile kasa fiyatı farklıysa ise tüketici lehine olan fiyat uygulanacak.

KAYNAK: İHA

Ticaret Bakanlığı, vatandaşların alışveriş sırasında sahip olduğu temel tüketici haklarına ilişkin önemli bir hatırlatma yaptı. Yapılan açıklamada, haksız uygulamaların önüne geçilmesi, tüketicilerin doğru bilgilendirilmesi ve ticarette şeffaflığın güçlendirilmesi amacıyla uyulması gereken kurallar bir kez daha sıralandı.

Fiyat listesinde yer almayan ücret talep edilemez

Bakanlık açıklamasında, restoran, kafe ve benzeri işletmelerde servis ücreti, masa ücreti, kuver ücreti veya benzeri isimlerle fiyat listesinde yer almayan herhangi bir ek ücretin tüketiciden istenemeyeceği vurgulandı.

Bahşiş uygulamasının ise tamamen tüketicinin kendi tercihine bağlı olduğu belirtilerek, gönüllülük esasına göre verilmesi gerektiği ifade edildi.

QR kod tek başına yeterli değil

Açıklamada, işletmelerin menülerini yalnızca karekod (QR kod) aracılığıyla sunamayacağına dikkat çekildi.

Buna göre işletmeler, dijital menülerin yanı sıra tüketicilerin kolaylıkla görebileceği basılı fiyat listelerini de bulundurmakla yükümlü olacak.

Etiket fiyatı ile kasa fiyatı farklıysa tüketici lehine olan geçerli

Bakanlık, etiket fiyatı ile kasa fiyatı arasında farklılık bulunması halinde tüketicinin lehine olan, yani daha düşük fiyatın uygulanmasının zorunlu olduğunu hatırlattı.

Bu düzenlemenin tüketicilerin mağduriyet yaşamaması açısından önemli bir güvence olduğu belirtildi.

Açık ürünlerde dara ücrete dahil edilemez

Açıklamada ayrıca açıkta satılan ürünlerde kullanılan kap veya ambalajın ağırlığının (dara) fiyatlandırmaya dahil edilemeyeceği ifade edildi.

Tüketicinin yalnızca satın aldığı ürünün net ağırlığı üzerinden ödeme yapacağı vurgulandı.

"Haklarını bilen tüketici, adil ticaretin en güçlü destekçisidir"

Ticaret Bakanlığı, yaptığı açıklamada "Haklarını bilen tüketici, adil ticaretin en güçlü destekçisidir" mesajını yineledi.

Bakanlık, piyasalarda şeffaflığı, dürüst ticareti ve tüketici memnuniyetini esas alan denetim ve düzenlemelerle vatandaşların haklarını korumaya, ekonomik menfaatlerini güvence altına almaya ve güvenilir ticaret ortamını güçlendirmeye devam edeceğini bildirdi

Yorumlar
Yorumlar yükleniyor...
Daha fazla yorum yükle...