Salatalık, kabak ve kavun çeşitleri ile birlikte Cucurbitaceae ailesinin bir üyesidir. Salatalıklar suda yüksek, kalori, yağ, kolesterol ve sodyum bakımından düşüktür. Hafif, canlandırıcı bir tada ve yüksek su içeriğine sahiptirler. Sıcak havalarda yemek serinletici ve hoş olabilirler ve kurumayı önlemeye yardımcı olabilirler. Tuzlu yenir, ancak kesinlikle bir meyvedir.

Salatalık, Hindistan'da eski zamanlardan beri gıda ve tıbbi amaçlar için yetiştirildi ve uzun zamandan beri Akdeniz diyetinin bir parçası.

Türüne bağlı olarak, salatalık salatada dilimlenebilir veya bir aperatif olarak bütün olarak yenebilir veya bir yemekten sonra damağı temizleyebilir. Kabuklu veya kabuksuz olarak tüketilebilirler. Salatalık ayrıca birçok güzellik ürününde de bulunur.

Faydaları

Her çeşit meyve ve sebzeler çeşitli sağlık yararları sağlar. Salatalık gibi bitkisel gıdalar, diğerleri arasında daha düşük obezite riski, diyabet, kalp hastalığı ile ilişkilendirilirken, sağlıklı bir ten, daha fazla enerji ve sağlıklı bir vücut ağırlığı sağlar.

Salatalıkların kimyasal profilinin, onlara olası sağlık yararları sağladığı düşünülmektedir.

1) Nemlendirme

Çoğunlukla sudan oluşan ve önemli elektrolitler içeren salatalıklar, sıcak yaz aylarında veya bir antrenman sırasında ve sonrasında kurumayı önlemeye yardımcı olabilir.

Suya salatalık ve nane eklemek, içmeyi daha çekici hale getirerek su tüketimini artırabilir. Dehidrasyon, sağlıklı bir bağırsağın korunması, kabızlığın ve böbrek taşlarının önlenmesi dahil birçok şey için önemlidir.

2) Kemik sağlığı

Yeterli miktarda K vitamini alımı, kırılma olasılığı daha düşük olan sağlıklı kemiklerle ilişkilendirilmiştir.

Bir bardak salatalık, 8,5 mikrogram (mcg) K vitamini sağlar. Aynı zamanda kalsiyum içerir. K vitamini kalsiyum emilimini artırmaya yardımcı olur. Birlikte, bu besinler kemik sağlığının iyi olmasına katkıda bulunur.

3) Kanser

Salatalık, kanser hücrelerinin çoğalmasını ve hayatta kalmasını durdurarak kanseri önlemeye yardımcı olabilecek yüksek seviyede besin içerir.

4) Kardiyovasküler sağlık

Uzmanlar insanları daha fazla lif yemeye teşvik eder, çünkü bu kolesterol birikimini ve bunun sonucunda ortaya çıkabilecek kardiyovasküler sorunları önler. Salatalıklar özellikle ciltte iyi bir lif kaynağıdır. Ayrıca potasyum ve magnezyum sağlarlar.

5) Diyabet

Araştırmacılar, salatalıkların diyabetin kontrolüne ve önlenmesine yardımcı olabileceği sonucuna vardılar.

Kabak, kavun ve diğer ilgili yiyecekler gibi salatalıklar, kan şekerinde ani düşmelere yardımcı olabilecek Cucurbita ficifolia'yı içerir.

6) Cilt

Salatalıkların antienflamatuar yararları olduğuna inanılmaktadır. Doğrudan cilt üzerinde kullanılan dilimlenmiş salatalık, şişliği, tahrişi ve iltihabı azaltan soğutma ve yatıştırıcı bir etkiye sahiptir. Güneş yanığını hafifletebilir. Gözlerin üzerine yerleştirilerek, sabah şişkinliğini azaltmaya yardımcı olabilirler.

Beslenme

1 su bardağı çiğ dilimlenmiş salatalık, aşağıdakileri içerir:

  • 49,52 g su

  • 8 kalori

  • 0.34 g protein

  • 0.06 g yağ

  • 0,9 g fiber ve 0,87 g şeker dahil 1,89 g karbonhidrat

  • 8 miligram (mg) kalsiyum

  • 0,15 mg demir

  • 7 mg magnezyum

  • 12 mg fosfor

  • 76 mg potasyum

  • 1 mg sodyum

  • 1.5 mg C vitamini

  • 4 mikrogram (mcg) folat

  • Ayrıca, tiamin, riboflavin, niasin, B-6 vitamini ve A vitamini içerir.

Bir bardak salatalık, K vitamini için günlük ihtiyacın yaklaşık yüzde 11'ini sağlar.

Salatalık ayrıca liganlar içerir. Araştırmalar bunların kalp ve damar hastalıkları riskini ve çeşitli kanser türlerini azaltabileceğini gösteriyor.

Editör: Haber Merkezi