Kurtuluş Savaşı’nın ardından yurt toprakları ile birlikte, karasularımızdaki hür ve bağımsızlığımızı ilan etmiş olduk. Denizlerdeki yük ve yolcu taşımacılığında gelişmemizin önünü açan Kabotaj Kanunu 1926 yılında kabul edilirken, üç tarafı denizlerle çevrili bir ülke olmanın avantajlarını da günden güne yaşamaya başladı. Devletimizin denizlerdeki egemenliğinin göstergesi olan 1 Temmuz Kabotaj ve Denizcilik Bayramı kutlu olsun. İşte bu önemli bayramı kutlamak için en güzel mesajlar…

KABOTAJ NEDİR?

Kabotaj, bir devletin kendi limanlarına deniz ticareti konusunda tanıdığı ayrıcalıktır. Bu ayrıcalıktan yalnızca yurttaşlarının yararlanması, ulusal ekonomiye önemli bir katkı sağlayacağından, devletler yabancı bandıralı gemilere kabotaj yasağı koyma yoluna gitmişlerdir. Bazı uluslararası sözleşmelerde kabotaj yasağı koyma yetkisine ilişkin hükümler yer alır.

1 TEMMUZ KABOTAJ VE DENİZCİLİK BAYRAMI KUTLAMA MESAJLARI

Denizcilik sektörünün gelişmesinde emeği geçenler ile tüm denizcilerimizin Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nı kutluyor, başarılarının devamını diliyorum.  

Kabotaj ( bir devletin denizlerinde egemen olması) Bayramınızı kutlarım.  

Bir dalgadan bir damla çıkarmak kolaydır, biz bir damladan bir deniz çıkarmalıyız. Yüreği denizden geçen tüm vatandaşlarımızın Kabotaj Bayramını gönülden kutlarım.  

Türkiye’nin, kendi kara sularında egemenlik ve bağımsızlığını ilan ettiği Kabotaj Bayramı kutlu olsun.  

Hayatını denizlerde kaybeden deniz şehitlerimizi saygı ve minnetle anıyor, köklü geleneği ve büyük bir tarihi geçmişi olan Türk denizciliğinin gelişiminde emeği geçenlere ve tüm denizcilerimize en içten selamlarımı iletiyor, bütün vatandaşlarımızın ve denizcilerimizin “Denizcilik ve Kabotaj Bayramı Yıldönümünü kutluyorum. 

Cumhuriyetimizin Önemli Kazanımlarından 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı Kutlu Olsun. 

Ülkemizin, 1 Temmuz 1926’da yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu ile kendi kara sularında egemenlik ve bağımsızlığını ilan etmiş olması münasebetiyle, 1 Temmuz tarihini 94 yıldır “Denizcilik ve Kabotaj Bayramı” olarak kutlamaktayız. 

Türk Denizlerinde Türk’ün Egemen Olmasının Bayramı Olan 1 Temmuz Kabotaj Bayramınız Kutlu Olsun. 

Üç tarafı denizlerle çevrili güzel ülkemizin 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın 94. yılı kutlu olsun.  

Kabotaj Bayramı kutlu olsun Denizlerimizde özgürce bayrak açan Donanmamızın leventlerine selam olsun.

Denizlerimizin millileştiği, karasularımızın bağımsızlığını ilan ettiği günün yıl dönümünde Kabotaj Bayramı kutlu olsun.  

Karasularımızın bağımsızlığının ve egemenliğinin tescillendiği Kabotaj Yasası’nın kabulü olan Kabotaj Bayramı kutlu olsun.  

Atamızın öncülüğünde 1 Temmuz 1926’da yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu “Mavi Vatan”ımızın güvencesidir. Nice yıllara. 

Yerli ve milli gemilerimizle denizlerdeyiz. Kabotaj Bayramı kutlu olsun. Bu vesileyle bütün denizci şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. 

Kabotaj Kanunu ile kendi karasularımızda egemenlik ve bağımsızlığımızın ilanı olan, 1 Temmuz Kabotaj ve Denizcilik Bayramı’mız kutlu olsun. 

1926’da kabul edilerek yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu ile Milli Mücadele’nin sonrasında kazanılan bağımsızlık ve hâkimiyetin yıl dönümünü kutluyorum.  

Denizcilikte istediğimiz seviyelere ulaşmak temennisiyle, tüm denizcilik camiasının ve halkımızın “1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nı kutluyor, saygılarımı sunuyorum.  

Büyük Önderimiz Atatürk’ün “Denizciliği, Türk’ün büyük milli ülküsü olarak benimsemeli ve az zamanda başarmalıyız” sözünü rehberliğinde Denizcilik ve Kabotaj Bayramı Yıldönümünü kutluyorum.  

Temiz denizlerde güvenli denizcilik için, tüm kamu ve özel kuruluşların üzerlerine düşen sorumluluktan kaçınmayacağına olan inancımla,   Kabotaj ve Denizcilik Bayramınızı büyük bir onur ve gururla kutlarım. 

Kendi limanlarımız arasında yük ve yolcu taşınmasının, bağımsızlığımızın en önemli göstergelerinden olduğunu ve ekonomi için küçümsenemeyecek bir potansiyel taşıdığını unutmamalıyız. Bu duygu ve düşüncelerle, tüm denizcilerimizin ve ülkemizin Kabotaj Bayramı’nı gönülden kutluyorum.  

Ülkemizin, 1 Temmuz 1926’da yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu ile kendi kara sularında egemenlik ve bağımsızlığını ilan etmiş olması münasebetiyle, 1 Temmuz tarihini “Denizcilik ve Kabotaj Bayramı” olarak kutlamaktayız. Bu duygu ve düşüncelerle, Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nı kutluyor, bütün denizcilerimize başarılar diliyorum.  

Türkiye Cumhuriyeti anayasasının 43 üncü maddesinde ‘’ Kıyılar, Devletin hüküm ve tasarrufu altındadır. Deniz, göl ve akarsu kıyılarıyla, deniz ve göllerin kıyılarını çevreleyen sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetilir.’’ denmektedir. Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın 93. yıl dönümünü kutluyorum. 

Çaka Bey, Turgut Reis, Piri Reis, Oruç Reis, Barbaros Hayreddin Paşa, Kılıç Ali Paşa, Seydi Ali Reis gibi büyük denizcilerimiz ile deniz savaşlarında veya kazalarında hayatını kaybeden bütün şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyor, başta denizcilerimiz olmak üzere bütün halkımızın Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nı kutluyorum.  

Türk denizciliğinin dönüm noktası olan, ulaşımdan taşımacılığa, turizmden balıkçılığa üç tarafı kıymetli denizlerle çevrili ülkemizin ekonomisine katkı sağlayan ve denizcilik sektöründe ilerlemenin önünü açan Kabotaj Kanunu’nun yıl dönümünü kutluyor, 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nda tüm denizcilik camiasını sevgi ve saygı ile selamlıyorum. 

Kurtuluş Savaşının denizlerdeki zaferi olan ve 19 Nisan 1926 tarihinde TBMM de kabul edilmiş ve 1 Temmuz 1926 tarihinde yürürlüğe giren, 1.İzmir İktisat Kongresinde kabotaj hakkı kararını alan başta Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK olmak üzere emeği geçen tüm vatan sevdalılarına şükranlarımızı sunuyor, Kabotaj Bayramınızı en içten dileklerimle kutluyorum.  

1 Temmuz 1926 tarihinde kabul edilen Kabotaj Kanunu, Türkiye’nin karasularında egemenlik ve bağımsızlığını ilan ettiği, denizciliğimizin güçlenerek, ülkemizin ekonomik alandaki kalkınmasına çok önemli katkılarda bulunmaya başladığı tarihi bir gündür. Bu vesileyle kara sularımızda deniz taşımacılığı ve ticaret haklarının yabancıların kontrolünden kurtuluşunun yıl dönümü tüm denizcilerimize kutlu olsun.  

Kurtuluş Savaşı sonrası denizlerdeki hâkimiyetimizin tasdiki niteliğindeki Kabotaj Kanunu, 1 Temmuz 1926 tarihinde yürürlüğe girerek denizlerimizde yabancı ülkeler tarafından kullanılan imkân ve zenginliklerimizin ülkemiz tarafından kullanılması sağlanmış, bu yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte yabancı devletlerin denizlerimizdeki ticari hâkimiyeti son bulmuştur. Bu duygu ve düşüncelerle Kabotaj Bayramınız Kutlu Olsun.  

Denizcilik alanında tarihi başarılara sahip milletimizin, gemi inşası, deniz taşımacılığı, limanların modernize edilmesi ve büyütülmesi konusunda zorunluluğu vardır. Bir devletin kendi limanlarına deniz ticareti konusunda tanıdığı ayrıcalıklar manasına gelen kabotaj, 1 Temmuz 1926 yılında yürürlüğe giren yasa ile ekonomimizin en önemli kazanımlarından birisi olmuştur. Bu duygu ve düşüncelerle Kabotaj Bayramınız Kutlu Olsun.  

Kabotaj hakkı Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin elde ettiği uluslararası önemli bir başarıdır. Bugün Türk denizcisinin rotasının, çağdaş ve müreffeh Türkiye idealine erişim rotası olduğunu takdirle izliyoruz. İnanıyoruz ki hiçbir rüzgar, hiçbir fırtına Türk denizcisini bu rotasından saptıramayacaktır. Kalbi, aklı ve ruhu aydınlık Türk denizcisi bu bilinçle her geçen gün daha da güçlenerek Türk Bayrağını, Dünyanın denizlerinde sonsuza dek şerefle dalgalandıracaktır. Bu duygularla Kabotaj Bayramınızı en içten dileklerimle kutluyorum. 

Büyük denizci atalarımız Çaka Beylerin, Karamürsel Alplerin, Piri Reislerin, Barbaros Hayrettinlerin mavi, masmavi mirası bizimdir. Rotamız, pusulanın dört yönüdür. Kuzey, güney, doğu ve batı bize emanettir. Deryaları inleten, denizleri titreten Barbaros’tan, şahbaz leventlerimizden aldığımız güçle; nazlı hilal dünya denizlerinde sonsuza kadar dalgalanacak, ‘Büyük Türkiye Gemisi’ rotasına tam yol devam edecektir. Allah’ın izniyle hiçbir fırtına bu rotayı değiştirmeye güç yetiremeyecektir. Bu duygu ve düşüncelerle, tüm denizcilerimizin ve ülkemizin Kabotaj Bayramı’nı gönülden kutluyorum.  

Üç tarafı denizlerle çevrili olan ve iki önemli boğaza sahip olan ülkemizde denizciliğin geliştirilmesini amaçlayan Kabotaj Kanunu, aynı zamanda milletimizin denizlerimizdeki egemenliğinin sağlanması anlamında da büyük önem arz etmektedir.  Bu duygu ve düşüncelerle, bütün şehitlerimizi rahmet ve minnetle anarken Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nı kutluyor, bütün denizcilerimize başarılar diliyorum.   

Editör: Haber Merkezi