2019 Fitre miktarı ne kadar? Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan gelen fitre açıklaması üzerine pek çok vatandaş 2019 fitre miktarının ne kadar olduğunu merak ediyor. Üç Ayların ikinci olan Şaban ayının içerisindeyiz ve mübarek Ramazan ayına artık kısa bir süre kaldı. Ramazan Bayramına ulaşan ve kendi temel ihtiyaçlarının dışında bir miktarda mala sahip olan Müslümanların belirlenen ölçülerde, kendileri ve velayeti altındakiler adına vermekle yükümlü oldukları maddi ibadet olan fitre, her yıl o döenmin maddi kriterlerine göre belirleniyor. Fitre miktarını belirleyen kurum ise, Diyanet İşleri Başkanlığı. Fitre miktarını belirlerken, bir kişinin bir günlük yemek masrafı ölçü olarak alınıyor. Peki, 2019 Fitre miktarı ne kadar? İşte, Diyanet 2019 fitre miktarı...

2019 Fitre miktarı ne kadar? Diyanet 2019 fitre miktarı

Diyanet İşleri Başkanlığı 2019 yılı fitre miktarını 23 TL olarak belirledi. Bu miktar alt sınır olmakla birlikte, fitrede üst sınır bulunmamaktadır.

Fitre nedir?

Fıtr sözlükte “Orucu açmak”, fitre de “Yaratılış” anlamına gelir. Buna “Fıtır sadakası” denir ki, fıtrat sadakası, yani sevap için verilen yaratılış atıyyesi demektir. Dini bir terim olarak şöyle tanımlanır: Ramazan Bayramı’na yetişen ve temel ihtiyaçlarının dışında belli bir miktar mala sahip olan Müslümanların kendileri ve velâyetleri altındaki kişiler için yerine getirmekle yükümlü bulundukları mâlî bir ibadettir.

Fıtır sadakası, Ramazan orucunun farz kılındığı hicretin 2. yılı Şaban ayında, zekâttan önce meşru kılınmıştır. Bu bir yardımlaşma olup, orucun kabulüne, ölüm sırasındaki sıkıntılardan ve kabir azabından kurtuluşa bir vesiledir. Yoksulların ihtiyaçlarını gidermeye ve onların da bayram sevincine katılmalarına bir yardımdır.

Fitre kime verilir?

Fitre, verileceği yerler bakımından her durumda zekâtın benzeridir. Ayet-i kerimede açıklanmıştır. “Sadakalar (zekatlar), Allah’tan bir farz olarak ancak fakirler, düşkünler, zekât toplayan memurlar, kalpleri İslam’a ısındırılacak olanlarla (özgürlüğüne kavuşturulacak) köleler, borçlular, Allah yolunda cihad edenler ve yolda kalmış yolcular içindir. Allah hakkıyla bilendir, hüküm ve hikmet sahibidir.” (Tevbe Suresi 60)

Bir kimse fitresini bir veya bir kaç yoksula verebilir. Birden çok kimseler de fitrelerini bir kaç yoksula veya tek yoksula verebilirler.

Fitre yükümlünün bulunduğu yerdeki yoksullara verilmelidir. Başka yerlere gönderilmesi mekruhtur.

Editör: Haber Merkezi