4 c'li personel ödemeleri gündemde merak edilen konular arasında yer alıyor. Memurların zam miktarının belirleneceği görüşmeler, 2 Ağustos'ta başlamıştı. Sendikaların 600 lira seyyanen zam, 2022'de yüzde 21, 2023'te yüzde 17, iki yılda yüzde 6 refah payı artışı talebine karşılık, hükümet, 2022 için 5+6, 2023 için de yüzde 6+6 ve enflasyon farkları teklifinde bulunmuştu. Peki, 4 c'li personele zam geldi mi? 4 c nedir, 4 c'li ne demek?

4 C NEDİR?

4C eskiden Emekli Sandığı adı ile bilinmekteydi. Daha önce emekli sandığına bağlı olan çalışanlar, son çıkan yasa gereği 4C sigorta kapsamı içerisinde alınmaktadır.

personel

5510 sayılı yasaya göre, hizmet akdi ile çalıştırılanlar, köy ve mahalle muhtarları, serbest meslek çalışanları, gelir vergisinden muaf olan esnaf ve sanatkârlar, anonim şirketlerin ortakları, komandit şirketlerin ortakları, şirket ve donatma iştiraklerinin ortakları, tarım çalışanları ve kamu personeli sigortalı sayılmaktadır.

4 C'Lİ PERSONELE ZAM GELDİ Mİ?

4-c personele ek ödeme de artırılması bekleniyor. Yapılacak zam oranı da dahil toplu sözleşme görüşmelerinin sonuçları, bugün saat 14.30'da düzenlenecek toplantıyla kamuoyuna duyuruldu.

Hükümet ile memur sendikaları arasında 6. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinde sağlanan anlaşmaya göre, memur ve memur emeklilerinin maaşlarına 2022'nin ilk altı ayı yüzde 5, ikinci altı ayı yüzde 7, 2023'ün ilk altı ayı yüzde 8, ikinci altı ayı yüzde 6 ve enflasyon farklarından oluşan zam yapıldı.

4 milyon memur ve 2 milyondan fazla memur emeklisinin 2022 ve 2023'teki mali ve sosyal haklarını belirleyen 6. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinde hükümet ile memur sendikaları arasında uzlaşma sağlandı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Bakanlığın Reşat Moralı Salonu'nda düzenlenen toplantıda, sendikalarla sözleşme yapmanın ve uzlaşmanın kolay bir iş olmadığını söyledi.

Prosedürün uzunluğundan ötürü hizmet kollarıyla ilgili tamamlanamayan hususların olduğunu belirten Bilgin, bu konuların bu akşama kadar tamamlanacağını vurguladı.

6. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinde genel hususlar konusunda uzlaşmaya vardıklarını bildiren Bilgin, uzlaşma zemininin bütün kamu görevlilerine ve vatandaşlara hayırlı olmasını diledi.

 

Editör: Haber Merkezi