Bilim insanları dünya çapında git gide artan rahatsızlığın çaresini aramayı sürdürüyor. Nedenleri henüz tam olarak belirlenemeyen demansla ilgili yapılan araştırmalarda her geçen gün farklı bir sonuca ulaşılıyor. Bu konuda yeni araştırmalardan biri ise kan grubu üzerine oldu.



Özellikle son dönemde artan demans (bunama) riskini gösterebilecek kandaki bazı işaretler dahil olmak üzere dikkat çekici ipuçları ortaya çıkarıldı.



Neurology dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre, AB kan grubuna sahip kişilerin, diğer kan gruplarına sahip kişilere göre bunamaya yol açabilecek düşünme ve hafıza sorunları geliştirme olasılığının yüzde 82 daha fazla olduğu belirlendi.



Vermont Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden araştırma yazarı olan Mary Cushman, "Çalışmamız kan grubuna ve bilişsel bozulma riskine bakıyor, ancak birkaç çalışma yüksek tansiyon, yüksek kolesterol ve diyabet gibi faktörlerin bilişsel bozulma ve bunama riskini artırdığını gösterdi" diye konuştu.



Kan grubu aynı zamanda inme gibi diğer vasküler durumlarla da ilişkili olduğu için bulgular, vasküler sorunlar ve beyin sağlığı arasındaki bağlantıları vurguluyor. Bu sonuçları doğrulamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyuluyor.



Demans (bunama), günlük hayatı sekteye uğratacak şiddette hafıza, düşünme ve sosyal becerileri etkileyen semptomların genel adı olarak nitelendirilmektedir.



Demans, beyinde hasardan kaynaklanan ve ilerleyen bir bozukluk olup kişide yaşından beklenen beyin performansını gösterememesidir.



Özellikle etkilenen bölgeler hafıza, dikkat, dil ve problem çözme alanlarıdır.



Durumun ileri aşamalarında kişi zaman, yer ve kişi oryantasyonunu kaybeder.



Kaynak: Sabah

 

Editör: Haber Merkezi