Arpa, ekmek, içecek ve her kültürün çeşitli mutfaklarında yaygın olarak bulunan önemli bir tahıl tanesidir. Tarihte ilk ekili tahıllardan biri, dünya çapında en yaygın tüketilen tahıllardan biri olmaya devam ediyor. Arpa ve diğer bütün tahıl ürünleri, sunabilecekleri sağlık yararları nedeniyle son birkaç yılda hızla popülerlik kazanmaktadır.

Tam tahıllar, rafine edilmiş veya "zenginleştirilmiş" tahıllarda bulunmayan önemli diyet lifi, vitaminler ve mineral kaynaklarıdır. Arıtma taneleri kepeği, tohumu,lif ve besin maddelerinin çoğunu temizler.

Kepekli tahılları işlenmişler yerine tercih etmek, obezite, diyabet, kalp hastalığı, kanser ve diğer kronik sağlık sorunları riskini azaltmaya yardımcı olabilir.

Arpa, çeşitli sağlık yararları sağlayabilecek önemli besinleri içerir.

1) Kan basıncı

Düşük sodyum alımını sağlamak, kan basıncını düşürmek için esastır, ancak potasyum alımını artırmak da aynı derecede önemli olabilir. Ayrıca, arpada bulunan potasyum, kalsiyum ve magnezyumun, kan basıncını doğal olarak azalttığı bulundu. 

2) Kemik sağlığı

Demir, fosfor, kalsiyum, magnezyum, manganez ve çinko arpada bulunur ve bunlar kemik yapısının ve gücünün artmasına ve korunmasına katkıda bulunur.

Doğru kemik mineralizasyonu için dikkatli bir fosfat ve kalsiyum dengesi gereklidir. Çok az kalsiyum alımı ile çok fazla fosfor tüketmek kemik kaybına neden olabilir. Kemik oluşumu mineral manganezini gerektirir; ayrıca, demir ve çinko, kollajen üretimi ve olgunlaşmasında önemli rol oynamaktadır.

3) Kalp sağlığı

Arpa lifi, potasyum, folat ve B6 vitamini içeriği, kolesterol eksikliği ile birlikte, sağlıklı bir kalbi destekler. Arpa, kandaki toplam kolesterol miktarını düşürerek kalp hastalığı riskini azaltan mükemmel bir lif kaynağıdır.

Arpada bulunan beta glukan lifi, safra asitlerine bağlanarak ve vücuttan atılarak vücuttan çıkarılarak LDL ("kötü") kolesterolü düşürür. Günde 3 gram beta-glukan alımı, kan kolesterol seviyelerini yüzde 5 azaltabilir.

Her ikisi de arpada bulunan B6 Vitamini ve folat, homosistein olarak bilinen bir bileşiğin birikmesini önler. Vücutta aşırı miktarda homosistein birikirse, kan damarlarına zarar verebilir ve kalp sorunlarına neden olabilir.

4) Kanser

Çoğu gıdada bulunmayan bir mineral olan selenyum, arpada bulunur. Karaciğer enzimi işlevinde rol oynar ve vücutta kansere neden olan bazı bileşiklerin detoksifikasyonuna yardımcı olur. Ek olarak, diyet kaynaklarından kaynaklanan selenyum iltihaplanmanın önlenmesine yardımcı olabilir. Tümör büyüme oranlarını azaltabilir ve katil T hücrelerinin üretimini uyararak enfeksiyona bağışıklık tepkisini artırabilir.

Bitki bazlı gıdalardan lif alımı, kolorektal kanser riskini azaltır. Bazı çalışmalar beta-glukan lifinin bağışıklık sistemini uyarabileceğini öne sürdü. Sonuç olarak kanser hücrelerine karşı savaşmaya yardımcı olabilir ve tümörlerin oluşumunu önleyebilir.

5) Enflamasyon

Kolin, arpada uykuya, kas hareketine, öğrenmeye ve hafızaya yardımcı olan önemli ve çok yönlü bir besindir.

Kolin, hücresel membranların yapısını korumaya, sinir uyarılarının iletilmesine ve yağ emilimine yardımcı olur. Aynı zamanda kronik inflamasyonu azaltmaya yardımcı olabilir.

6) Sindirim ve düzenlilik

Arpanın lif içeriği, kabızlığın önlenmesine ve sağlıklı bir sindirim sistemi için düzenliliğin geliştirilmesine yardımcı olur.

7) Kilo yönetimi ve doygunluk

Yeterli lif alımı, sindirim sisteminde bir "şişirme maddesi" olarak işlev görerek kilo kaybında önemli bir faktör olarak kabul edilir.

Diyetteki lif doygunluğun artmasına ve iştahın azalmasına yardımcı olur, bu da insanların daha uzun süre daha tok hissetmelerini sağlar. Bu, toplam kalori alımını azaltmaya yardımcı olabilir. 

Editör: Haber Merkezi