MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız'ın açıklamaları şu şekilde;

''Anayasa Mahkemesi, Siyasi parti kapatma davalarına bakan mahkeme sıfatıyla Siyasi Partiler Kanunu’nun 108. maddesinin Anayasa’nın 2., 67.,  68. ve 69.  maddelerine aykırılığı savıyla iptali için itiraz yoluna gitmiş, 8.12.2010 Tarihinde 2010/112 karar sayısıyla oy çokluğuyla maddeyi iptal etmişti. Bu davada başvuru yapan da karar veren de AYM’dir.

Siyasi Partiler Kanunu’nun 108.maddesinin AYM tarafından iptal edilmesini Yargıtay onursal Başsavcısı ünvanlı zat gibi çeşitli mecralarda yanlış yorumlayanları görüyoruz.

İşin aslı:
Bir siyasi partinin kapatılması davası açıldıktan sonra; Davalı partinin yetkili organları tarafından kapatılma (İnfisah) kararı alınması yoluyla, bazı partililerin yasaklı hale gelmekten kurtarılması ,Partiye ait menkül ve gayrimenkullerin kaçırılması ve davanın etkilerinin önlenmesinin yolu açılmış değildir.

Anayasa 68.ve 69.maddeleri ve Sİyasi Partiler Kanununun 110. Maddesi ,kendiliğinden kapatma (infisah ) işlemiyle kanuna karşı yapılacak hileye (İn fraudem legis ) hukuk sahtekarlığına izin vermez.

Siyasi partinin infisahı hallerinde Anayasa Mahkemesinde açılan kapatma davasının mal ve siyasi yasaklarla ilgili kısmının yürütülmesine devam edilir.''

Editör: Haber Merkezi