Milli Savunma Bakanı Akar, Ruanda Genelkurmay Başkanı Orgeneral Patrick Nyamvumba'yı kabul etti. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler'in de katıldığı görüşme öncesi Bakan Akar, gazetecilerin sorularını cevapladı. Bakan Akar, ABD Savunma Bakanı Vekili Patrick Shanahan'ın mektubuna verilen yanıta dair soru üzerine şu şekilde konuştu:

 "ABD'li muhatabımız tarafından bize gönderilen mektupla alakalı çalışmalarımızı tamamladık ve yanıtımızı bugün öğle saatlerinde Amerikan tarafına teslim ettik. Karşılıklı saygı ve iş birliğimizin devam etmesi için üslup ve yaklaşıma titiziyet gösterilmesinin gerektiğini daha önce de çeşitli biçimlerde belirtmiştik. Biz müttefiklik ruhuna makul hareket edilmesinden yanayız ve bu konuya azami titizlilik gösteriyoruz. Karşılıklı olarak birbirimize saygılı ve iş birliğimizi destekleyici olduğumuz sürüce herhangi bir rahatsızlığa, olumsuzluğa neden olmadan ülkelerimizle, Silahlı Kuvvetlerimizle alakalı hususları rahatça görüşebiliriz, görüşmeliyiz. Çünkü bizim uzun süreli bir iş birlikteliğimiz, müttefikliğimiz var. Dolayısıyla tüm çalışmalarımızda bu iş birliğine, müttefiklik ruhuna makul hareket edilmesinden yanayız. Bu hususta biz Türkiye, Türk Silahlı Kuvvetleri olarak azami dikkat, titizlilik gösteriyoruz." ifadelerini kullandı.

 CUMHURBAŞKANI'MIZ TRUMP İLE GÖRÜŞECEK

Türkiye ve ABD'nin uzun süreli ortak değerleri, çıkarları ve sorumluluklarının olduğunu belirten Bakan Akar, "Bu nedenle aynı biçimde önümüzdeki dönemde de görüşmelerimizin bu doğrultuda, bu inançta yapılmasını bekliyoruz. Önümüzdeki hafta ABD Savunma Bakan Vekili ile Brüksel'de NATO Savunma Bakanları Toplantısı kapsamında bir araya gelme fırsatımız olacak. Bu ayın sonunda da Osaka'da G20 Zirvesi kapsamında Sayın Cumhurbaşkanı'mız Sayın Trump ile görüşecek. Bu görüşmelerin de olumlu sonuç vermesi için müttefiklik ruhuna makul bir biçimde bize düşen ne varsa yapmaya çalışıyoruz" dedi.

Bakan Hulisi Akar, Ruanda ile Türkiye arasında askeri ve güvenlik alanlarındaki ilişkilerin daha da artacağına inandıklarını belirterek, "Bir taraftan eğitim, iş birliği uygulamaları, tatbikatlar varken diğer yandan da önümüzdeki dönemde savunma sanayii konusu ile ilgili da ortak çalışmalarımız olabilir. Bu konularda Ruandalı dostlarımıza elimizden geldiğince destek olmaya, onlarla birlikte çalışmaya gayret gösteriyoruz" şeklinde konuştu.

Ruanda Genelkurmay Başkanı Orgeneral Nyamvumba da gösterilen ev sahipliğinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Türkiye ile olan ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruz" dedi.

Editör: Haber Merkezi