Şanlıurfa’da önemli kazı çalışmalarına imza attıklarını belirten Ersoy, Haziran ayı içinde yeni bir müjdenin geleceğini belirtti. Ersoy “Dünya’da Mısır Piramitleri etkisi yaratacağız” dedi. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın stratejik kurum ilan edildiği söyledi.

KADİR YILDIZ / TÜRKGÜN

Salgın Sürecini Başarıyla Yönettik

2020 yılında pandemi sürecinin etkisinin turizme olumsuz yansıdığını belirten Ersoy, “buna rağmen salgın sürecini en az zararla atlatan ülke olduk” dedi.

Pandemi dolayısı ile beklenen hedeflerin yakalanamadığını ifade eden Ersoy, alınan önlemler ile bu zayiatın daha da azaltıldığını belirtti. Turizm güvenlik sertifikasını ilk uygulayan ülkenin Türkiye olduğunu belirten Ersoy, “bu sertifikayı birçok ülke henüz kopyalamadı bile” dedi.

Turizm bölgelerinde denetlemelerin çok sıkı tutulduğunu belirten Ersoy, pandemi sürecinde turizmin canlılığını koruması için tüm önlemleri aldıklarını, turistlerin kaldıkları otellerde PCR testi yaptırabilecek imkânlarının dahi olduğunu söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanı Baki Ersoy ile TÜRKGÜN Gazetesi Ankara Temsilcisi Kadir Yıldız

Dünyada turizm gelirleri bakımından ortalama yüzde 88 daralma olduğunu belirten Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy Türkiye’deki daralmanın ise 68 olduğunu ve bunun başarı olarak değerlendirilebileceğini söyledi. Pandemi sürecine rağmen 2020 yılında 15,5 milyon turistin Türkiye’yi ziyaret ettiğini kaydetti.

Normalleşme Yakın

Turizm alanında tam güvenli ülke haline gelmemiz için günlük vaka sayısının 2400’ün altına düşmesi gerektiğini ifade eden Ersoy, bu sayının dünya genelinde çeşitli kıstaslara göre belirlendiği ve bu sayının yakalanması durumunda dünya listelerindeki kırımızı hattan çıkmış olacağız dedi. Bekledikleri hedeflerden daha iyi bir sonuç gördüklerini belirten Ersoy, Nisan ayında tam normalleşmeye geçmeyi ve hava trafiğinin de aynı şekilde normale dönmesini umduklarını ifade etti.

Özel Tiyatro ve Müzisyenlere Destek

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy salgın sürecinden etkilenen müzisyen ve özel tiyatroların unutulmadığını, onlar içinde gerekli kaynakların sağlandığını belirtti.

Özel tiyatroların temsilcileri ve sektör paydaşlarıyla görüşmeler yaptıklarını ifade eden Ersoy, 2021 yılında Dijital Tiyatro ve Devlet Tiyatroları sahnelerinde projeler kapsamında 451 özel tiyatroya toplam 14 milyon 455 bin lira destek sağlayacaklarını belirtti.

Müzisyen temsilcileriyle yapılan görüşmelerde yılın ilk üç ayında toplam 3 bin TL destek ödemesi yapılacağını kaydetti. Müzisyenlerden toplam 30 bin 744 kişinin başvuruda bulunda bulunduğunu belirten Ersoy bu sayının az olmasının nedeninin ise kayıt dışılık olduğunu belirtti.

Kültür ve Turizm Bakanı Baki Ersoy ile TÜRKGÜN Gazetesi Ankara Temsilcisi Kadir Yıldız

“Mısır Piramitleri Etkisi Yaratacağız”

Şanlıurfa’da Göbeklitepe’den sonra yeni bir kazı çalışması yaptıklarını ve bu çalışmanın yakın bir zaman sonlandırılacağını ifade eden Bakan Ersoy, Haziran ayında yeni bir müjde vereceğiz” dedi. Karahan Tepe’de yapılan kazılar sonrası ortaya çıkan eserin, Dünya’da Mısır Piramitleri etkisi yaratacağını söyledi.

Bakan Ersoy daha önce yaptığı açıklamalarda Göbeklitepe’ye yaklaşık 35 kilometre mesafede yer alan Karahan Tepe’de şimdiye kadar 250 tane T biçimli dikilitaş keşfedildiğini belirtmiş, “Yoğun ve hızlı bir şekilde kazı programı devam ediyor. Muhtemelen -kesin teyidini almadık bir yıllık çalışma daha var ama- daha eski bir kazı merkezine ulaşmış olacağız. Bu 12.000 yıllık, öteki çok daha eski çıkacak. Muhtemelen Göbeklitepe’den daha öncelikli bir yer haline gelecek. Yeni ilgi odağımız olacak” demişti.

Turizm Geliştirme Ajansı Kuruldu

Kültür ve Turizm Bakanlığının Stratejik kurum ilan edildiğini belirten Bakan Ersoy, 2020 yılı itibariyle Turizm geliştirme ajansı kurduklarını ve ajansın turizm faaliyetlerinin tanıtılması açısından çok önemli olduğunu belirtti. Tanıtım uzmanları tarafından Türkiye turizminin dünyaya tanıtılmasında önemli bir rol oynayacağını belirten Ersoy, bunun faydalarını görmeye başladıklarını belirtti.

Türkiye tanıtım ajansının hazırladığı çok üst düzey bir internet sitesi üzerinden tanıtımların sürdürüldüğünü ifade etti. Ersoy, Dünyadaki tüm örneklerin incelenerek hazırlanan tanıtım sitesinin rakiplerini geride bıraktığını ve en çok tıklanan siteler arasında yer aldığını söyledi. Herkesin www.liveturkey.com sitesini ziyaret etmesi tavsiyesinde bulundu.

Bugüne kadar ise Türkiye’ye 4400 tarihi eserin getirildiğini söyleyen Bakan Ersoy, en son ABD’den Kibele heykelinin ülkemiz müzelerine kazandırıldığını belirtti.

AVM Kütüphaneleri Açıldı

Yeni kütüphanelerin kazandırılması noktasında yoğun bir çaba sarf ettiklerini ifade eden Bakan Mehmet Nuri Ersoy, bunun en önemli ayağının AVM kütüphaneleri olduğunu söyledi. 2023 yılına kadar yüzlerce AVM Kütüphanesi açmayı hedeflediklerini belirtti ve bu kütüphanelerin çok il gördüğünü söyledi.

Bakan Ersoy bunun yanı sıra Dünya’nın en büyük ve en etkili havalimanı müzesini İstanbul havalimanında açtıklarını belirtti. “Buradaki amacın transit yolcuların ülkemize turist olarak kazandırılmasıdır” dedi.

UNESCO’yu Hayran Kaldı

UNESCO Başkan Yardımcısının Ayasofya Camii incelemeleri için Türkiye’de bulunduğu sıralarda Galata Kulesinin restorasyonunu bitirdiklerini ifade eden Ersoy, restore edildikten sonraki halini gören UNESCO Başkan Yardımcısının “tam istediğimiz gibi bir restorasyon” dediğini aktardı. Başkan Yardımcısının Galata Kulesinin eski halini de bildiğini belirten Ersoy “çok muazzam bir iş çıkarıldığını” belirttiğini aktardı. Bakan Ersoy yenileme aşamalarında tüm orijinal parçalarının muhafaza edildiğini belirtti.

Sümela Manastırı’nda Bir İlk

Trabzon Sümela manastırını restore ettiklerini ve çok zorlu bir yenileme çalışması olduğunu belirten Bakan Ersoy, hem doğayla hem de yapıyla mücadele ettiklerini söyledi. Çalışmalarda profesyonel dağcılardan da faydalanıldığını ifade etti. Ayrıca Manastırın şimdiye kadar hiç ziyaret edilmemiş bölümlerini de ilk defa ziyarete açacaklarını söyledi.

Editör: Haber Merkezi