Basın İlan Kurumu, Fransız işgalinden sonra 2 Eylül 1938'de İskenderun sancağının bağımsızlığını ilan etmesi ile kurulan Hatay Devletinin, Türkiye Cumhuriyeti Devletine katılma kararı aldığı 29 Haziran 1939 tarihine kadar olan sürede aldığı kararları bir kitapta topladı.

BİK yayınlarından çıkan ve Prof. Dr. Zakir Avşar ile Doç. Dr. Mücahit Küçükyılmaz imzasıyla yayımlanan 'Hatay Devleti Resmi Gazetesi' kitabı Hatayda gerçekleşen panelde tanıtıldı. Antakyadaki Meclis Kültür ve Sanat Merkezinde gerçekleşen panele, Hatay Valisi Rahmi Doğan, AK Parti Hatay Milletvekilleri Hacı Bayram Türkoğlu, Hüseyin Yayman, Abdulkadir Özel ve MHP Hatay Milletvekili Lütfi Kaşıkçı, BİK Genel Müdürü Rıdvan Duran ile kent protokolü ve öğrenciler katıldı.

'HATAYIN FİTNE MESELESİ YAPILMAYACAĞINI GÖSTERMİŞ OLDUK'

Basın İlan Kurumunun 61 yıllık bir kurum olduğunu söyleyen BİK Genel Müdürü Rıdvan Duran, panelde yaptığı açılış konuşmasında şunları söyledi: Zakir ve Mücahit beyin emekleriyle hazırlanmış Hatay Devletinin resmi gazetelerinin tıpkıbasımı ve latinize edilmesini sağladık. Hocamızın değerli çalışmaları ile bunu kitap haline getirdik. Daha öncesinde de Ayasofya, 15 Temmuz gibi kitaplarımız oldu. Bunlar sadece gazetelerde kalmasın, biz bunları gün yüzüne çıkaralım, tarihe tanıklık etsinler istiyoruz. Hatay Devleti Resmi Gazetesi kitabının bu döneme gelmesi aslında iyi oldu. Bir takım fitne fesat tohumlarının ekildiği bir dönemde Hatayın bir Türk devleti olduğunu, istiklalini kazanmış insanların anayurda bağlanmasının dönemini anlatan ve o dönemde bu mecliste alınan kararların resmi gazetede yayınlanmasıyla ilgili somut belgeleri yayınlamış olduk. Birilerine Hatayın siyaset malzemesi yapılmayacağını, fitne meselesi yapılmayacağını resmi evraklarla birlikte göstermiş olduk, bu konuda çok önemli bir çalışma oldu.

'TERÖR ÖRGÜTÜNÜN AKDENİZ BAĞLANTISI KURULAMAMIŞ İSE, BUNUN TEK SEBEBİ HATAYIN STRATEJİK ÖNEMİDİR'

Hatayın çok stratejik bir coğrafya olduğunu söyleyen Hatay Valisi Rahmi Doğan da, Hatay, bugün Türkiyenin güneyinde Suriyenin ve Irakın kuzeyinde oluşturulmaya çalışılan terör koridorunun önüne bir set gibi durmakta. Bugün eğer PKK terör örgütünün Akdeniz bağlantısı kurulamamış ise, bunun tek sebebi Hatayın stratejik önemidir. Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları, Tayfur Sökmen ve arkadaşları o gün bu durumu görerek Hatayın ne kadar önemli olduğunu ve Anavatana katılmasının ne kadar önemli olduğunu görmüşler ve bunun mücadelesini vermişler. Bu kapsamda Basın İlan Kurumunun yaptığı güzel bir çalışma, çok güzel bir eser ortaya çıktı. Bu eserde, o günkü Hatay ile ilgili, sosyal yapı, ekonomik, ticari yapıyla ilgili nelerin yapıldığı ne tür kararların alındığı ile ilgili güzel bilgiler veriyor. Emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum ifadelerine yer verdi.  

'HATAY'I ANAVATANA KAZANDIRAN RUH BİZ RUHUDUR'

AK Parti Hatay Milletvekili ve TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman ise, Anavatana katılmadan önce kurulan Hatay Devleti Meclisinin 40 kişiden oluştuğunu anımsatarak şöyle konuştu:

Bu mecliste, 22 Sünni Türk, 9 Arap Alevisi, 2 tane Sünni Arap, 5 tane Ermeni ve 2 tane de Rum Ortodoks milletvekilimiz vardı. 40 kişiden oluşan bu milletvekilleri, Hatay Devleti'nin Meclisinde, Hatay anavatana katılsın mı, katılmasın mı? Oylamasında oybirliğiyle Evet biz Türkiyeye, Mustafa Kemal Atatürk'ün kurduğu Cumhuriyet'e katılmak istiyoruz dedi. Hepsini minnetle ve Şükran'la anıyoruz. General Şükrü Kanatlı önderliğindeki kahraman Türk askerimiz, bizim Kurtuluş Caddesi'nden Antakya'ya girdiğinde Hataylılar, onları bir tane pankart karşıladılar. O pankartta Sen ben yok, biz varız yazıyordu. İşte Hatay'ı Anavatana kazandıran ruh biz ruhudur. Bugün de bu ruha her şeyden çok ihtiyaç var. Hatay'ın mesajı çok nettir bir ve beraber olduğumuzda her zaman büyüyeceğiz ve inşallah Cumhuriyetimizi çok daha ileri noktaya getireceğiz.

Panel, Prof. Dr. Zakir Avşar ve Doç. Dr. Mücahit Küçükyılmazın sunumların ardından katılımcılara, Hatay Devleti Resmi Gazetesi kitabı takdimi ile son buldu. - DHA

Editör: Haber Merkezi