Ramazan Bayramı’nda oruç tutulur mu merak eden kişiler bu konuyla ilgili açıklamaları araştırıyor. Ramazanda eksik oruç günü olanlar ve telafi oruçlarını tutmak isteyenlerde bayramda oruç tutulur mu diye merak ediyor. Diyanet İşleri Başkanlığı resmi internet sitesi üzerinden arefe günü ve bayramda oruç tutmak hakkında bilinenleri yayımladı. Bayramlarda otuç tutmak mekruhtur.

BAYRAMDA ORUÇ TUTULUR MU?

Oruç tutmanın yasak olduğu günlerdendir bayram günleri. Ramazan bayramı gelmişken müslümanlar oruç tutmanın günah olup olmadığını merak ediyor. Ramazan bayramında ve kurban bayramında oruç tutmak tahrîmen mekruhtur. 

Bayramda oruç tutulur mu

Diyanet İşleri bayramda oruç tutulur mu? sorusuna cevap verdi: Bayram günleri, oruç tutmanın yasak olduğu günlerin başında gelir. Ramazan bayramının birinci gününde ve kurban bayramının dört gününde oruç tutmak tahrîmen mekruhtur (Mevsılî, el-İhtiyâr, I, 395-396; İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 336). Bugünlerde oruç tutmanın hoş karşılanmayıp yasaklanması, bayram günlerinin yeme, içme ve sevinç günleri olmasından dolayıdır. Ramazan bayramı, bir ay boyunca Allah için tutulan orucun arkasından verilen bir “genel iftar ziyafeti” hükmündedir ve bu anlamından ötürü ona “fıtır bayramı (iftar bayramı)” denilmiştir.Ramazan bayramının ilk günü, bir aylık Ramazan orucunun iftarı anlamına gelir. Böyle toplu iftar gününde oruçlu olmak, Allah’ın sembolik ziyafetine katılmamak anlamına gelir ki, bunun yakışıksız bir davranış olduğu ortadadır. Allah için kurbanların kesildiği kurban bayramı günleri de ziyafet günleridir. Hz. Peygamber (s.a.s.), teşrik günlerinin yeme, içme ve Allah’ı anma günleri olduğunu belirtmiştir (Buhârî, Savm, 66-67; Ebû Dâvûd, Savm, 49).

AREFE GÜNÜ ORUÇ TUTULUR MU?

Müslümanlar arefe günü oruç tutuyorlar. 

AREFE GÜNÜNDE ORUÇ TUTMANIN SEVABI, FAZİLETİ, HADİSİ NEDİR?

Zilhiccenin ilk dokuz günü oruç tutmak müstehap kabul edilmiştir. İsteyen tamamını tutabileceği gibi birkaç gününü de tutabilir.
Zilhicce’nin dokuzuncu günü olan Arefe gününün dinde önemli bir yeri vardır. Hz. Peygamber (s.a.s.) bugünü oruçlu geçirme ile ilgili olarak;
“Arefe günü tutulan orucun geçmiş ve gelecek birer yıllık günahları bağışlayacağı Allah’tan umulur.” (Müslim, Sıyâm, 196-197) buyurmuştur.
Fakat hacda olanların, yapacakları ibadetleri aksatmamaları, sıkıntı ve hâlsizliğe düşmemeleri gerekçesiyle Arefe günü oruç tutmamaları daha uygundur (Ebû Dâvûd, Savm, 64).

Editör: Haber Merkezi