Çarşı ve mahalle bekçilerinin varlığı ile özellikle hırsızlık olmak kaydıyla, mal varlığına yönelik gerçekleştirilen suçlarda 2019 yılı Temmuz ayına kadar olan vaka sayısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10 düşüş görüldü. Ankara, İstanbul ve İzmir’de evden çalınma be hırsızlık olaylarında ise, yaşanan günlük olay oranında yüzde 16 gerileme kaydedildi.

Çarşı ve mahalle bekçileri, İçişleri Bakanlığı’nın yaptığı görev tanımlamasına göre, geceleri yaya devriye göreviyle suçun önlenmesi, şüphelilerinin yakalanması ve sorumluluk alanına giren bölgelerde asayişin sağlanması işlevini yerine getiriyor.

2016 yılı Haziran ayından bu yana İstanbul, Diyarbakır, Şırnak, Şanlıurfa, Mardin ve Hakkari illerini kapsayan 6 ilde çarşı ve mahalle bekçilerine daha fala istihdam sağlanmaya başlandı. Ayrıca, 2018 yılı ikinci yarısında 20 şehirde, 2019 yılı başlangıcı itibarıyla da tüm ülkede çarşı ve mahalle bekçiliği uygulaması genişletildi.

Şu anda tüm ülke çapında 21 bin 349 çarşı ve mahalle bekçisi görev yaparken, istihdamına devam edilen 8 bin çarşı ve mahalle bekçisi ile bu sayı 30 bine yükselecek.

11 milyon 703 bin 894 kişi bekçiler tarafından sorgulandı.

Çarşı ve mahalle bekçilerinin görev alanına giren gerekli hallerde vatandaşın sorgulaması işlemi de aktif halde devam ediyor. 2018 yılı Eylül ayından bu yana 11 milyon 703 bin 894 kişi sorgulanırken, hakkında adli işlem yapılan kişilerin sayısı ise 27 bin 921.

Çarşı ve mahalle bekçilerinin çalışmalarıyla kaybolan 313 çocuk bulunarak ailelerine teslim edilirken, aranan 12 bin 648 kişi yakalandı. 372 hırsızlık olayına müdahale edildi ve 870 kayıp bulundu.

2018 yılı ilk altı ayı ile 2019 yılı ilk altı ayı arasında ülke genelinde asayiş olayları değerlendirilmesi yapıldığında olayların aydınlatma olaylarında yüzde 3.3'lük artış sağlanırken, mal varlığına karşı işlenen suçlarda yüzde 10’luk düşüş gözlemlendi. Aynı dönemde özellikle Ankara, İzmir ve İstanbul’da evden hırsızlık olaylarında günlük ortalama olay sayısında azalma oranı yüzde 16’ya ulaştı.

Bekçileri tanıtmak için Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından "Huzurlu Sokaklar, Güvenli Türkiye" sloganıyla bir video hazırlatıldı.

Bu videoda, ülke genelinde çarşı ve mahalle bekçilerinin 1966 yılından bu yana Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde görevlerini sürdürdüğü belirtildi.

Çarşı ve mahalle bekçilerinin gece boyunca yaya devriye gezerek görevlerini yerine getirdiklerinin altını çizen videoda, öncelikle suçun önlenmesi, gerçekleşen suçun şüpheli ve faillerinin yakalanması, görev alanları içerisindeki bölgelerde asayişin sağlanması konularında görevlerini aktif bir şekilde gerçekleştiren bekçilerin ülke kolluk kuvvetlerine yardımcı olan silahlı çalışanlar olduğu anlatıldı.

Editör: Haber Merkezi