Biberiye, Akdeniz'e özgü hoş kokulu, her zaman yeşil bir bitkidir. Mutfak çeşni olarak, vücut parfümleri yapmak ve potansiyel sağlık yararları için kullanılır. Biberiye kekik, kekik, fesleğen ve lavanta gibi birçok başka şifalı otla birlikte nane ailesinin bir üyesidir.

Bu bitki sadece mutfak yemeklerinde lezzet verici değil, aynı zamanda iyi bir demir, kalsiyum ve B-6 vitamini kaynağıdır. Tipik olarak bütün bir kuru ot veya kurutulmuş bir toz özü olarak hazırlanırken, çaylar ve sıvı özler taze veya kurutulmuş yapraklardan yapılır.

Bu ot tıbbi özellikleri nedeniyle eski zamanlardan beri iyi karşılanmıştır. Biberiye geçmişten bu yana kas ağrısını hafifletmek, hafızayı geliştirmek, bağışıklık ve dolaşım sistemini güçlendirmek ve saç büyümesini teşvik etmek için kullanılmıştır. Biberiyenin iğneler ve pembe, beyaz, mavi veya mor çiçekler şeklinde yaprakları vardır.Biberiyenin bir dizi olası sağlık yararı vardır.

Antioksidanlar ve antienflamatuar bileşikler

Biberiye, zengin bir antioksidan ve antienflamatuar bileşik kaynağıdır. Bu antioksidan ve antienflamatuarlar ise, bağışıklık sistemini güçlendirmeye ve kan dolaşımını iyileştirmeye yardımcı olur.

Biberiyenin serbest radikal adı verilen zararlı parçacıkları nötrleştirmede önemli bir rol oynayan antioksidanlar açısından zengin olduğu ise laboratuvar çalışmaları tarafından ispatlanmıştır.

Sindirim iyileştirilmesi

Avrupa'da, biberiye hazımsızlığın tedavisinde yardımcı olmak için sıklıkla kullanılır.

Bellek ve konsantrasyon geliştirme

Psikofarmakolojideki Terapötik Gelişmelerde belirtilen araştırmaya göre, biberiyeden çıkan aroma bir kişinin konsantrasyonunu, performansını, hızını ve doğruluğunu ve daha az bir ölçüde ruh halini iyileştirebilir.

Nörolojik koruma

Bilim adamları biberiyenin beyniniz için de iyi olabileceğini buldular. Biberiye, karnosik asit adı verilen bir bileşen içerir. Bu bileşen ise, beyindeki serbest radikallerin zarar görmesini önlemeye yardımcı olur.

Sıçanlarda yapılan bazı çalışmalar biberiyenin felç geçiren insanlar için yararlı olabileceğini göstermiştir. Biberiye beyin hasarına karşı koruyucu gibi görünmekte ve iyileşmeyi artırabilir.

Beyin yaşlanmasını önleme

Bazı çalışmalar biberiyenin beynin yaşlanmasını önlemeye önemli ölçüde yardımcı olabileceğini göstermiştir. Alzheimer'ın önlenmesi için biberiyenin terapötik yeteneği ümit vaat ediyor, ancak daha fazla çalışmaya ihtiyaç var.

Kanser

Onkoloji Raporlarında yayınlanan araştırma "ham etanolik biberiye ekstraktının (RO)" insan lösemi ve meme karsinomu hücrelerinin yayılmasını yavaşlattığını buldu. Bir başka çalışmada ise, biberiyenin anti-enflamatuar ve anti-tümör ajanı olarak yararlı olabileceği sonucuna varılmıştır.

Ayrıca, bir sağlık dergisinde yayınlanan raporda, kıymaya biberiye özü eklenmesinin, pişirme sırasında gelişebilecek kansere neden olan maddelerin oluşumunu azalttığı ortaya çıktı.

Maküler dejenerasyona karşı koruma

Yine yapılan bir çalışmada uzmanlar, biberiyenin önemli bir bileşeni olan karnosik asidin göz sağlığını önemli ölçüde destekleyebileceğini açıkladı.

Yan etkiler

Biberiye genellikle düşük dozlarda alındığında güvenlidir. Bununla birlikte, aşırı derecede yüksek dozlar nadir olmasına rağmen ciddi yan etkileri tetikleyebilir.

Yan etkiler şunlardır:

  • Kusma

  • Spazmlar

  • Koma

  • Pulmoner ödem (akciğerlerde sıvı)

  • Yüksek dozda biberiye düşüklere neden olabilir; bu nedenle hamile kadınların ek biberiye almaları tavsiye edilmez. 

Editör: Haber Merkezi