Bipolar bozukluk ruh halindeki, enerji seviyesindeki ve aktivite seviyesindeki değişimleri içeren bir zihinsel sağlık durumudur. Bir insanın sahip olduğu bipolar tipine bağlı olarak, günlük görevlerini tamamlamalarına müdahale eden depresyon olayları yaşayabilirler.

Bu depresyon belirtileri, majör depresif bozukluk gibi depresyonla ilişkili diğer duygudurum bozukluklarına benzer. Bununla birlikte, bipolar bozukluğu olan kişilerde ayrıca mani veya hipomani atağı da görülebilir.

Bipolar bozukluk yaşam boyu süren bir durumdur, ancak insanlar depresyon ve mani semptomlarını yönetebilir ve tedaviyle komplikasyonları önleyebilirler.

Tedavi

Bipolar bozukluğu olan kişiler ilaç tedavisinin yanı sıra terapiden de yararlanabilirler.

Bipolar bozukluk yaşam boyu süren bir durumdur. Tedaviler, kişinin ruh halini stabilize etmeyi ve diğer semptomları yönetmelerine yardımcı olmayı amaçlar.Bazı durumlarda, bir kişinin ruh hali değişiklikleri ciddi olabilir.

Ruh sağlığı uzmanları, günlük yaşam ve zihinsel refah üzerindeki etkilerini azaltmaya yardımcı olmak için tedavileri bireye uyarlar. Bipolar bozukluğun tedavisi tipik olarak ilaç ve terapinin bir kombinasyonunu içerir.

İlaç

Bipolar bozukluğu olan kişiler için çeşitli ilaçlar vardır. İlacın tipi, semptomların tipine ve ciddiyetine bağlı olacaktır.

Bipolar bozukluğun tedavisi için en yaygın kullanılan ilaç türlerinden bazıları şunlardır:

  • Lityum gibi ruh dengeleyiciler

  • Olanzapin gibi antipsikotikler

  • Fluoksetin gibi antidepresanlar

Bu ilaçların, bazıları ciddi olabilen yan etkileri olabilir. Örneğin, antipsikotik ilaçların uzun süre kullanılması kilo alımına, kolesterol seviyelerinde değişikliklere ve kalp problemlerine neden olabilir.

Terapi

Akıl sağlığı uzmanları genellikle bipolar bozukluğu tedavi etmek için ilaç yanında psikoterapi önermektedir. Psikoterapi konuşma terapisi olarak da bilinir.

Psikoterapinin, bipolar bozuklukla yaşama konusunda destek ve eğitim sağlama gibi semptomları tedavi etmenin yanı sıra bir dizi yararı vardır.

Psikoterapi türleri şunlardır:

  • Bilişsel davranışçı terapi

  • Aile odaklı terapi

  • Kişilerarası terapi

  • Psikoeğitim

Diğer tedaviler

İlaç ve terapi kombinasyonları birçok insan için etkilidir. Bir kişi ilaçlarının istenen etkiye sahip olmadığını tespit ederse, bir zihinsel sağlık uzmanı alternatif seçenekler önerebilir.

Örneğin, elektrokonvülsif terapi (ECT), henüz bilinmeyen yollar yoluyla semptomlar üzerinde etkisi olan bir nöbeti tetiklemek için elektrik darbeleri kullanır. ECT, şiddetli, tedaviye dirençli bipolar bozukluğu olan kişiler için etkili olabilir.

Ulusal Ruh Sağlığı Enstitüsü (NIMH), modern ECT yöntemlerinin zihinsel sağlık koşullarını tedavi etmek için umut vaat ettiğini söylüyor. Bununla birlikte, ECT yöntemleri aşağıdaki yan etkilere neden olabilir:

  • Baş ağrısı

  • Karın ağrıları

  • Kas ağrıları

  • Hafıza problemleri

Beyin stimülasyonu, yaşam tarzı değişikliği ve bipolar bozukluk için tedavi olarak yeni ilaçlar ile ilgili yeni tedavi yaklaşımları geliştirmek için araştırmalar devam etmektedir.

Bipolar bozukluk ayrıca zaman içinde kardiyovasküler hastalıklar gibi bir dizi fiziksel sağlık komplikasyonuna yol açabilir. Sağlık uzmanları, bu komplikasyonları durum bazında önlemek veya tedavi etmek için en iyi eylem yolunu belirleyecektir.

Editör: Haber Merkezi