İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, katıldığı videokonferansta hayalindeki eyalet fikrini ifşa etti. İzmir’e özel bayrak çalışması yaptığını ifade eden Soyer “Şimdi aslında şöyle bir şey söylemek isterim; bir akademisyen hocamız İzmir bayrağıyla ilgili bir çalışma yaptı ve çalışma çok ilginç bir sonuç ortaya çıkardı. 1800’lerde hatta biraz daha öncesinden itibaren İzmir’in bir bayrağı olmuş yeşil-beyaz çizgili bir bayrak. Kentlerin bayrakları varmış o dönem ama çok az sayıda kentin bayrağı varmış. İzmir de dünyadaki bayraklı kentlerden biriymiş. Biz tabii büyük bir heyecanla dinledik, sonra hoca bunu bir akademik makale haline getirdi. Daha basmadık, yakında basacağız” dedi.

İZMİR’E ÖZEL PARA

İzmir’e özel para çıkarma fikri olduğunu da söyleyen Tunç Soyer “Benim aklımda bir ‘İzmir parası’ çıkarmak vardı, hatta buna İZCOIN diye bir isim de koymuştum” dedi. İzmir’e özel bayrak ve para hayalinin olduğunu ifade eden Tunç Soyer’i çalışma arkadaşlarının “Senin bir eyalet kurma çaban olduğu anlaşılır” diyerek uyardığı belirtiliyor.

TEPKİLER ARDI ARDINA GELDİ

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in skandal açıklamalarına sosyal medyada da tepkiler çığ gibi büyüdü. Tunç Soyer’in İzmir’e yakışmadığı ve istifa etmesi gerektiği ifade edildi. MHP İzmir Milletvekili Hasan Kalyoncu yaptığı açıklamada “Tunç Soyer, saçmalama zincirini aleni ihanete vardıracak kadar kendini kaybetmiş durumdadır. Uyarıyorum. Bu yol, yol değildir. 3 Mayıs gününü İzmirliler günü ilan ettiğinde biz dedik ki, İzmir’in Günü zaten bellidir, 9 Eylül’dür. İzmir Türk milli bütünlüğünün ihmal edilemez bir parçasıdır. İzmir bayrağı yaveleri, ay yıldızlı al bayraktan duyulan rahatsızlıktan başka ne olabilir? Vatansever, Atatürkçü ve ulusal bütünlüğe canı pahasına sahip çıkan İzmirli hemşehrilerim, bu şımarıklığa dur demelidir” diyerek tepkisini gösterdi.

Tamer Osmanağaoğlu ise “Aklıyla arayı açan Tunç Soyer’in para basımı ve bayrak hezeyanına yaptığı savunma tam bir fiyaskodur. İzmir Büyükşehir Belediyesinden TC ibaresini silen kimdir? Samanyolu ve Zaman gazetesine yapılan operasyonu tüm kalbiyle protesto eden kimdir? İkiyüzlülükte markasınız!” dedi. AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik ise “İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, bağımsızlığımızın ve vatanımızın kurtuluşunun sembol isimlerinden olan İzmir’imizi sürekli zararlı gündemlerin içine çekiyor. Hizmet üretemeyen bu zihniyetin, toksik ve zehirleyici gündemlerle gerçek gündemi sabote ettikleri bilinen bir gerçektir. Hiçbir toksik siyasi gündem İzmir’i kirletemeyecek” sözleriyle tepkisini gösterdi.

GEÇMİŞİNDE BÖLÜCÜLÜK VAR

İzmir’in arzu ettiği belediyecilik hizmetlerini veremeyen Tunç Soyer bölücülü söylemleriyle gündem olmaya devam etti. Tunç Soyer geçtiğimiz günlerde de İzmir’de bir feribota Yunanca “Pagos” ismini vermeye çalışmış ancak İzmir halkından gelen yoğun tepki üzerine feribotun isminin “Fethi Sekin” olması kararlaştırılmıştı. Kıbrıs konusunda da Kıbrıs Türklüğünü yok sayan ve Rumların ağzıyla konuşan Tunç Soyer “Kıbrıs’ı Kıbrıslılara bırakırsak, en doğrusu bu olacak. Ancak hiç bırakmıyoruz. Herkes adanın bir tarafından çekiştiriyor. Ben bunu doğru bulmuyorum” demişti. 31 Mart Yerel Seçimleriyle beraber gündeme gelen Tunç Soyer, PKK terör örgütünün Sur ve Cizre’de hendek kazarak başlattığı terör faaliyetlerine de “Sur’a bizi almıyorlar, bir şey yapamamak bizi kahrediyor” diyerek destek vermişti. Aynı dönem HDP’li belediyelere atanan kayyumlara da karşı çıkan Tunç Soyer “Sur’a kayyum darbedir, HDP’nin yanındayım” sözlerini sarf etmişti. İzmir’de HDP’nin “Vicdan ve Adalet” adını verdikleri teröristlere sahip çıkan eylemlerine katılan Tunç Soyer “Sizin (HDP’nin) gücünüzü arttırmak için elimden gelen desteği vereceğim” diyerek HDP’lilerle ortak eylem yapmıştı.

DEVLET BAHÇELİ YİNE HAKLI ÇIKTI

31 Mart Yerel Seçimlerinde beka sorununu gündeme getiren MHP Lideri Devlet Bahçeli yine haklı çıktı. Bahçeli, HDP’lilerin CHP’li belediyelerde eylem ve söylem olarak faal olabileceği, dağdakilerin CHP’li belediyelerde yuvalanacağı ikazını yapmıştı. CHP’li İstanbul ve İzmir Belediye Başkanlarının HDP ağzıyla kurduğu cümleler beka sorununu tekrar gündeme getirdi. İstanbul BB Başkanı Ekrem İmamoğlu seçildikten sonra Selahattin Demirtaş’ın çizgisini beğendiğini söylemiş ve kayyum atanan HDP’li belediyelere sahip çıkmıştı. CHP’li İzmir BB Başkanı Tunç Soyer ise İzmir’e özel para ve bayrak bastırma düşünceleriyle “eyalet” fikrini açığa çıkardı. Yerel seçimlerin beka sorunu ile ilgisinin olduğu tartışmalarda somut belgelerle ispatlanmış oldu.

Türkiye’nin çeşitli illerinden CHP’ye yakın baro başkanlarının TBMM’de henüz bir düzenleme olmamasına rağmen çoklu baro sistemine karşı başlattığı yürüyüş Ankara girişinde durduruldu. Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu ise grubun yürüyüşü yaptığı esnada gösteriye katılmayan baro başkanlarıyla birlikte Anıtkabir’i ziyaret etti ve yürüyüş yapan baroları itidalli davranmaya davet etti. Daha sonra Ankara girişinde bekleyen baro başkanlarını ziyaret eden Feyzioğlu grup tarafından alana alınmak istenmedi.

İP Genel Başkanı Meral Akşener ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Ankara girişinde oturma eylemi yapan baro başkanlarına destek ziyaretinde bulundu.

 

CHP-HDP-İP AYNI KULVARDA BULUŞTU

Baroların izinsiz yürüyüşü ittifak ortaklarını tekrardan bir araya getirdi. CHP ve HDP milletvekilleri gösteri yürüyüşü yapan baro başkanlarına destek vermek için Ankara girişinde bekletildikleri alana gitti. HDP’nin de açıktan destek verdiği bu yürüyüşe İP Genel Başkanı Meral Akşener de yanlarına giderek destek oldu. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun baroların yürüyüşüne destek vermesinin ardından CHP’li milletvekilleri de destek için baro başkanlarının yanına gitti. HDP’li üç milletvekili de baro başkanlarını Ankara girişinde ziyaret ederek destekte bulundu. Destek ziyaretinde bulunan diğer isim de İP Genel Başkanı Meral Akşener oldu. Yürüyüşü yapanların yanına giden Meral Akşener “yanındayız” mesajı verdi.

Editör: Haber Merkezi