Bilim adamları doğrudan bağırsakta çalışan ilaçları, bağışıklık sistemini etkileyen tedavileri ve çölyak hastalığını tedavi etmek için aşıları araştırıyorlar. Bununla birlikte, şu anda glütenden kaçınmaktan başka bir tedavi yoktur.

Birey glüteni tüketmeye devam ederse, bu durum yaşam kalitesini etkileyebilir ve bazı tıbbi durumların riskini artırabilir.

Komplikasyonlar

Saç dökülmesi, anemi ve osteoporoz, vücudun besin maddelerini etkili bir şekilde emmemesi nedeniyle oluşabilir. İnce bağırsak ülseri gelişebilir. Çölyak hastalığı, bağırsak lenfoması ve ince bağırsağın adenokarsinomu, farenks ve yemek borusu gibi belirli kanser türleriyle ilişkilendirilmiştir.

Refrakter hastalık

Nadir durumlarda, çölyak hastalığının tedavisi için önlem alınmazsa, refrakter hastalık ortaya çıkabilir. Bu en sık görülen şeydir, çünkü tamamen glutensiz bir diyet yapmak zordur.

Dirençli hastalığı olan kişilerde, bu durum uzun süredir bağırsakların artık yalnızca diyetle iyileşemediğini ve glütensiz bir diyetin yardımcı olamayacağını uzun süredir sürdürmektedir. Kortikosteroidler ve immüno baskılayıcı ilaçlar gibi ilaçlar reçete edilebilir.

Çölyak hastalığı olan çocuklar

Tedavi edilmezse, çocukluk çölyak hastalığı yetişkinlikte farklı boyutta hastalıklara neden olabilir, ancak glutensiz bir diyete geçiş yapan çölyak hastalığı olan bir çocuğun sıklıkla boyu uzamaya başlar ve hastalığın neden olduğu gecikmeleri giderir. Bağırsak hasarı diyetten glüteni çıkardıktan sonraki haftalarda iyileşmeye başlar.

Zaman geçtikçe, çocuklar kendiliğinden remisyona girebilir ve yaşamın ilerleyen zamanlarına kadar çölyak hastalığının belirti ve semptomlarından uzak kalabilir, ancak semptomlar daha sonra tekrar ortaya çıkabilir.

Nedenler

Çölyak hastalığı immün bir hastalıktır. Çölyak hastalığı olan bir kişi glüten yediğinde, hücreleri ve bağışıklık sistemleri aktive olur ve ince bağırsaklara saldırır ve zarar verir.

Çölyak hastalığında bağışıklık sistemi yanlışlıkla ince bağırsaktaki villusa saldırır. Bunlar iltihaplanır ve etkilenir ve yok olabilirler. İnce bağırsak artık besinleri etkili bir şekilde ememez. Bu, bazı sağlık riskleri ve komplikasyonlarına neden olabilir.

Çölyak hastalığına yakalanma olasılığı daha fazla olan kişiler şunlardır:

  • Tip 1 diyabet, romatoid artrit veya tiroid veya karaciğeri etkileyen otoimmün bir hastalık gibi başka bir otoimmün hastalık

  • Down sendromu veya Turner sendromu gibi genetik bir bozukluk

  • Hastalığı olan bir aile üyesi: Çölyak hastalığı olan bir aile üyesine sahip olmak, bir kişinin çölyak olma şansını 10'da 1 arttırır.

Gluten nedir ve neden bazı insanlar için kötüdür?

Glüten, çeşitli tahıl türlerinde bulunan bir protein ailesidir. Tıbbi kaynakların çoğu, çölyak hastalığı olan insanlar dışında güvenli olduğunu belirtmektedir, ancak bazı uzmanlar bunun yaygın bir hasara yol açabileceğine inanmaktadır.

 

Editör: Haber Merkezi