“Cuma namazı evde kılınır mı?” sorusu Cuma namazlarının camilerde kılınmasına ara verilmesinin ardından en çok araştırılan konular arasına girdi. Erkeklere, özgür olanlara ve muhkim olanlara farz olan Cuma namazının kılınışını haberimizde bulabilirsiniz…

CUMA NAMAZI EVDE KILINIR MI?

İslam’ın ana gayelerinden birinin, insanın can güvenliğimi sağlamak olduğunu vurgulayan Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, müftülüklere gönderdiği yazıda Türkiye’de koronavirüs tedbirleri kapsamında Cuma namazlarının kılınmayacağını bildirmişti.

Cuma namazının evde kılınıp kılınmayacağı ile ilgili bir açıklamada bulunan Erbaş, evde öğlen namazının kılınmasının yeterli olacağını söyledi.

Ali Erbaş, konuşmasında,

Yeni tip corona virüsün yayılma tehlikesi ortadan kalkıncaya kadar cuma namazı başta olmak üzere cami ve mescitlerde cemaatle namaza ara verilmesi gerekli hale geldiğini ve bu süreçte cuma namazı yerine öğle namazının kılınması yeterli olacağını bildirdi. Bununla birlikte İslam'ın şiarı olan ezanların okunmaya devam edilmesinin ve gerekli tedbirler alınarak camilerin münferiden namaz kılmak isteyenler için açık bulundurulmasının uygun olacağına karar verildiğini söyledi. Milletimiz ve İslam alemi için hayırlara vesile olmasını dilediğini ve insanlığın bu virüsten bir an önce kurtulmasını ve kurtulması için gerekli çalışmaların yapılmasında Rabbimden kolaylıklar niyaz ettiğini dile getirdi…

CUMA NAMAZI KAÇ REKAT?

Cuma namazı dört rekât ilk sünnet, iki rekât farz ve dört rekât son sünnet olmak üzere on rekâttır.

NASIL KILINIR?

Cuma günü camide öğle namazı vaktinde cemaatle kılınır.

Önce ilk sünnet tıpkı öğle namazının ilk sünneti gibi kılınır. Sünnetin ardından imam-hatip minbere çıkarak oturur. Müezzin, iç ezanı okur. Ezandan sonra imam-hatip kalkarak iki kısımdan oluşan hutbeyi okur. Hutbede cemaati dinî konularda bilgilendirici ve yönlendirici konuşma yapar. Hutbe okunduktan sonra imam-hatip minberden inerek cemaatin önüne geçer ve cemaate iki rekât Cuma namazı kıldırır.

 

 

 

Editör: Haber Merkezi