Decacorn kelimesi yoğun olarak araştırılıyor. Türkiye'nin en büyük e-ticaret platformlarından biri olan Trendyol piyasa değerini 16,5 milyar dolara çıkararak 'decacorn' tanımına sahip oldu. Peki, Decacorn nedir, ne demek? Decacorn ne anlama geliyor? İşte merak edilen detaylar...

DECACORN NEDİR, NE DEMEK?

Decacorn, girişim sermayelerinin değerlendirilmesinde önem arz ediyor. Değeri 10 milyar doları geçenler için kullanılan Decacorn tabiri, dünya genelinde kullanılmaktadır. Decacorn, yeni bir terimdir.

Decacorn

Değeri bir milyara ulaşan şirketlerin 2013 yılında Cowboy Ventures'ın kurucusu Aileen Lee tarafından 'Unicorn' olarak isimlendirilmesinin ardından on milyar dolar değerlemeye ulaşan şirketler için de bir terim ihtiyacı doğmuştur. Bu noktada türetilen ve kelime anlamı 'onboynuz' olan decacorn, değeri on milyar doları geçmiş şirketlerin sınıflandırılmasında kullanılır.

TRENDYOL'UN KURUCU DEMET MUTLU KİMDİR?

Demet Mutlu, 22 Ağustos 1981 yılında doğmuştur. Türk girişimci, E-ticaret alanında faaliyet gösteren Trendyol'un kurucusu ve CEO'sudur. Peak Games'in yatırımcıları ve Co-Founderleri arasında yer almaktadır. Demet Mutlu, 2010 yılında Harvard eğitimini yarıda bırakarak Trendyol'u kurdu.

Demet Mutlu New York Üniversitesi'nin ekonomi bölümünden birincilikle mezun oldu. İsviçre, Japonya, Amerika ve Türkiye'de finans, pazarlama ve iş geliştirme alanlarında çalışan Mutlu, sonrasında Harvard Üniversitesi'nde mastera başladı.

Türkiye'ye ziyareti sırasında özellikle giyim alanında e-ticarette boşluk olduğunu gören Demet Mutlu, eğitiminin ikinci yılında Trendyol'u kurmak için Harvard'ı bıraktı ve 2010 yılında Trendyol'u kurdu.

Trendyol, Avrupa'daki tüketicilere ulaşmak için önemli bir adım atarak, en.trendyol.com internet sitesini Avrupa'daki 27 ülkenin kullanıcılarının hizmetine açtı. Trendyol, yerli üreticilerin ve markaların dünyada bilinirliğini arttırırken, Türk markası algısının güçlenmesine katkı sağlıyor.

Müşterilerden gelen talepler doğrultusunda Trendyol Express, Trendyol Hızlı Market ve Yemek, Trendyol Cüzdan ve Dolap gibi yeni uygulamaları hayata geçiriyorlar.

BAŞARILARI

2011 yılında ABD'li Fortune Dergisi tarafından "Dünyanın En Güçlü 10 Kadın Girişimcisi" arasında seçildi. 2011 yılında Dünya Ekonomik Forumu tarafından Global Shaper seçildi ve Türkiye'de Global Shapers'ın kurucu üyesi oldu, 2012 yılında da Davos Zirvesi'ne katıldı.

2013 yılında "Business of Fashion" tarafından hazırlanan ve günümüz moda dünyasına yön veren 500 ismin yer aldığı BOF 500 listesinde tek Türk olarak yer aldı.

2016 yılında Dünya Ekonomik Forumu tarafından düzenlenen Genç Küresel Liderler listesinde Türkiye'den aday gösterilen ve seçilen tek lider oldu. Trendyol, "dünyanın en seçkin özel sosyal ağı" olarak tanımlandı.

2016 yılında The Hundert ve Forbes dergileri tarafından Avrupalı girişimci kadınlara örnek isim olarak gösterildi.

2017 yılında dünyaca ünlü lifestyle platformu Refinery29'un "İlham Veren Kadınlar" projesinin Türkiye temsilcisi oldu.

2019 yılında Ekonomist Dergisi tarafından Yılın İş İnsanları Ödülleri'nde 'Yılın Kadın Girişimcisi' seçildi.

Editör: Haber Merkezi