Sağlıklı yaşam için egzersiz yapmak ve vücut kondisyonunu yüksek tutmak çok önemli. Virüs salgını sebebiyle mutlaka evde kalmamız gerekiyordu. Ancak evde hareketsiz kalmamak gerektiğini de unutmamak gerekir. Hareketsiz kalmak fiziksel anlamda sağlığımız açısından sorun teşkil edebilir. Hem ruhsal hem de fiziksel sağlık açısından bu dönemde evde yapabileceğimiz en iyi aktivite hiç kuşkusuz egzersiz yapmaktır.

Yeni normal düzenle birlikte hayatımızda çok şey değişti. Yeni yaşam düzeni ile itibarıyla artık 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımız sokağa çıkabilecek. Fizyoterapist Bülent Avarbek, özellikle 65 yaş ve üstü büyüklerimizin evde kalmasının getirdiği birtakım sıkıntılar ortaya çıkmaya başladığını belirterek, sokağa çıkma yasağının kalkmasıyla hareketsiz kalan vücutları çok yormadan ve zorlamadan hareket edilmesi gerektiğini söyledi.

EGZERSİZ ŞART

Tüm bu sorunları gidermenin en güzel yolunun basit egzersizler olduğunu söyleyen fizyoterapist Bülent Avarbek, “Mümkün olduğu kadar vücudu zorlamadan, akciğerleri, kalbi zorlamadan, mesafeleri uzun tutmadan, hafif yürüyüşler yapılmalıdır” ifadesini kullandı.

Avarbek yapılması gereken egzersizleri şöyle sıraladı: Vücudu yormadan merdiven inip çıkmalar, mümkün olduğu kadar evde yapılmaya uygun egzersiz programları, evde kaldıkları zamanda ayak bileği hareketleri, el bileği hareketleri, omuz çevirmeler, başı sağa, sola ve öne, arkaya hafif oynatmalar yapılabilir. Ayrıca ayakta hareket yapamayanlar için, oturarak ve yatarak yapılan kol ve bacakların belirli ritimler uygulanabilir.

Fizyoterapist Bülent Avarbek, “Evde yapılan egzersizler sırasında, çarpıntı, nefes darlığı, baş dönmesi, halsizlik, fazla terleme gibi şeyler hissedildiğinde yürüyüş veya egzersizler mutlaka sonlandırılmalı, gerekirse tıbbi destek alınmalıdır” dedi. Evde egzersiz yapılırken ortamın mutlaka iyi havalandırılması gerektiğini söyleyen Avarbek, yapılan tüm hareketlerin vücudu zorlamadan ve yormadan yapılması gerektiğini söyledi.

Editör: Haber Merkezi