Galatasaray son 2 haftada 5 puan kaybederken, bu hafta Gaziantep FK maçında forma giyen genç kaleci Okan Kocuk'un 6 saniye kuralını ihlal ettiği ortaya çıktı. Daha önce pek konuşulmayan ve hakemin obsiyon kullanabildiği futbolda 6 saniye kuralına dair mera edilenler haberimizde…

 GALATASARAY - GAZİANTEP FK MAÇINDA İHLAL EDİLDİ Mİ?

Galatasaray - Gaziantep FK maçı son anlara kadar devam eden mücadele ve heyecanlı dakikalar ile Süper Lig’de en çok konuşulan karşılaşmalar arasında girdi. Bununla birlikte, Muslera’nın üzücü sakatlığının ardından forma giyen Okan Kocuk'un 6 saniye kuralını ihlal ettiği ortaya çıktı.

Maçın yayınlandığı kanal olan TRT’de yapılan ölçümlere göre, kaleci Okan Kocuk, topu elinde 18 saniye süre ile tutarak, 6 saniye kuralını ihlal ettiği tespit edildi.

FUTBOLDA 6 SANİYE KURALI NE DEMEK?  

Aynen gol kararlarında olduğu gibi, kalecinin topu elden çıkarmasında da hakemle, ilgili yardımcı hakem göz göze gelmelidir. Kaleci, topu ceza alanı içinde elden çıkarmış ise yardımcı hakem, sondan ikinci savunma oyuncusunun hizasını almak üzere diyagonaldeki yerine doğru koşmalıdır.

Bu işlem uygun durumlarda yapılmalıdır. (Örneğin son savunma oyuncusu ceza sahasına yakın olduğunda.) Ofsaydın değerlendirilmesi önceliklidir.

Kalecinin topu elden çıkarması esnasında, topun elle ceza alanı dışına bariz bir şekilde taşınması halinde, yardımcı hakem bayrağını kaldırarak elle oynandı işareti yapmalıdır.

Eğer bir kaleci topu 6 saniyeden daha fazla bir süre elinde tutarsa, hakem bu hareketi vakit geçirme olarak değerlendirmeli ve endirekt serbest vuruşa karar
vermelidir.

KURAL NE ZAMANDAN BERİ UYGULANIYOR?

6 saniye kuralı, 1998 yılında FIFA'nın kalecilerin topu elinde tutup zaman geçirmelerini önlemek için getirildi. Kurala göre; topu elle tutan kaleci topu 6 saniye içinde oyuna sokmak zorundadır. Aksi halde endirekt serbest vuruş verilir.

 

Editör: Haber Merkezi