RANA İDİL ÖZDOĞAN

Türkiye’nin envantere giren ilk milli ve özgün insansız sistemlerini geliştiren şirketi BAYKAR tarafından üretilen İHA ve SİHA’ların ardından çok yakında Bayraktar AKINCI TİHA’lar gökyüzünde olacak. Dünyanın beğenisini kazanan ve Türkiye’yi gururlandıran yeni hava araçları başarılarını son olarak Karabağ’da kanıtladı. Azerbaycan’ın işgalci Ermenistan’a karşı kullandığı Bayraktar TB2’lerin büyük başarı kazandığı öğrenildi. İşte Gökyüzü Fatihleriyle ilgili son gelişmeler:

Yerli üretim İHA ve SİHA’lar ülkemizde Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından kullanıyor. Türkiye’nin ürettiği İHA ve SİHA’larda 3 yedekli otopilot sistemi bulunuyor ve tamamen otonom olarak uçuşlarını gerçekleştiriyor.

DIŞA BAĞIMLILIK BİTECEK
Yetkililer, dünyadaki benzeri üretimlere bakıldığında Türk yapımı sistemlerin hem daha kullanışlı hem daha gelişmiş hem de maliyet etkin olduğunu belirtiyorlar.
Üretimde yerli sanayi katılımı yüzde 93 gibi rekor seviyede olan BAYRAKTAR TB2 SİHA’ların tüm yazılım ve tasarımları tamamen Türk mühendisleri tarafından geliştiriliyor. Son olarak BAYRAKTAR TB2’nin elektro optik sistem testleri ASELSAN ile birlikte yapıldı. Testlerde iyi sonuçlar veren ASELSAN üretimi CATS isimli kamera sisteminin entegrasyonu devam ediyor. Bu çalışmalarla birlikte dışa bağımlılığın en aza indirilmesi hedefleniyor.

SÜRÜ SİHA’LAR BİR İLK GERÇKLEŞTİRDİ
Türkiye sınırlarındaki güvenliği korumak için önemli adımların atıldığı belirtilirken İdlib’de de bir ilk yaşandı. İlk defa Bayraktar TB2 SİHA’lar filolar halinde uçuş gerçekleştirerek operasyonda kullanıldı. Bu operasyon aynı zamanda dünya harp literatürüne ilk defa gerçekleştirilen sürü SİHA operasyonu olarak geçti.

BAYRAKTAR TB2’LER KARABAĞ’DA DESTAN YAZDI
Sadece Türkiye sınırlarında değil son olarak işgalci Ermenistan’a karşı mücadele eden Azerbaycan’da Türk teknolojisinden yararlandı. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, “Türkiye'nin ürettiği SİHA'lar sayesinde değeri 1 milyar doların üzerinde olan Ermeni mühimmatını imha ettik” cümlesini kullandı. Azerbaycan’ın ilk kez hava araçlarıyla kazandığı zaferinde özellikle BAYRAKTAR TB2’lerin başarısı üst seviyelerdeydi.


KATAR VE UKRAYNA SATIN ALDI, GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR
İHA ve SİHA’lara her geçen gün dünyanın da ilgisi artıyor. Katar ve Ukrayna’ya resmi satışların ardından başka ülkelerle de görüşmelerin yapıldığı belirtiliyor.

Washington Post geçtiğimiz aylarda, "Türk insansız hava araçları ve hava savunma sistemleri, BM destekli hükümetin (UMH) Batı Libya'nın neredeyse tamamını, Rusya tarafından desteklenen ve geçen yıldan bu yana başkent Trablus'u aşmaya çalışan Halife Hafter güçlerinden geri almasına yardımcı oldu" şeklinde bir habere yer vermişti. İHA’lar aynı şekilde Libya hava sahasında da kullanıldı.

Editör: Haber Merkezi