TÜRKGÜN ÖZEL HABERİ

Evet turizm sektörünün incisi, magazin bültenlerinin vazgeçilmezi, son zamanlarda mavinin eşsiz güzelliğiyle değil ama görgüsüzlükleriyle ön plana çıkan Bodrum’dan bahsediyoruz. Türk kahvesine 80 TL, basit bir sandviçe 140 TL vermeyi marifet zannedenleri, eleştirenler kadar savunanlar da bulunuyor.

Özel plajların fiyatları kimi yerlerde 60 TL, kimi bölgelerde 750 TL’ye kadar çıkıyor. Giriş fiyatlarını aratan menü seçenekleri, ‘Asıl şov şimdi başlıyor’ dedirtecek cinsten… Kişi başı 750 TL verip plaja giriş yapan vatandaş, sıcağın alnında bunalıp gün içerisinde içeceği 10 adet 33 cl’lik su için 400 TL’yi gözden çıkarmak zorunda. Bazı mekânlarda ise giriş ücreti alınmıyor ancak, belli miktarlarda alışveriş yapılması isteniyor. İşin en ilgi çekici yanlarından bir tanesi ise, 42 TL bir sodaya ücret belirleyen işletmeler, yüzde 13 servis parasını da ayrı yansıtıyor. Grafikte yer alan örnek, yaşanmış ve sosyal medyada paylaşılan bir fiş. 23 bin 203 TL alınan ürünlerin toplamı… 3 bin 016,39 TL ise âdeta ‘Sizi kazıklıyoruz, ancak bunun da bir maliyeti var’ dercesine kesilmiş servis ücreti.

ALAN DA SATAN DA MEMNUN!

Açıkçası bu haberi yaparken işletmeyi mi, yoksa gidenleri mi eleştirelim bilemedim. Çok kafa yordum. Alan memnun, satan memnun. Fakat bu mantıkla gittiğimizde, rüşvet alıp verenlerin de memnuniyet derecesine göre işin ahlaki boyutunu mu değerlendireceğiz? Yalıkavak’da plajlara giriş ücreti 500 TL’den başlıyor. 6 kişilik localarda oturmak isterseniz, 10 bin TL’yi gözden çıkarmanız gerek. Deniz üstü localar yerine çimlerdeki locaları tercih ederseniz 5 bin liralık bir tasarruf sağlayabilirsiniz! Bölgedeki fiyatları incelerken gözüm sosyetenin ünlü beldesi Türkbükü’ne çarptı. Daha önce 90 liraya satılan lahmacunun fiyatı 110 liraya çıkarken, bir dürüm fiyatının 400 liraya kadar fırladığı anlatılıyor! Türkbükü’ndeki loca giriş ücretleri ise en az 400 liradan başlayıp bin liraya kadar çıkıyor.

GİRİŞ ÜCRETİ ALINAMAZ

Türkiye’deki plajlarda kimi yerlerde giriş ücreti alınırken, kimi yerlerde giriş ücretsiz, ancak şezlong ve şemsiye kullanımı için ücret talep edilebiliyor. Özel işletmeler, belediyelere işgaliye adıyla belli bir kira bedeli ödeyerek sahillerde çeşitli hizmetler sunabiliyor.

Tüketici hakları dernekleri ve konunun uzmanı avukatlara göre ‘sadece denizden yararlanmak isteyen kişilerden plajlara girişte ücret alınması’, yasalara aykırı. Hukukçular, her vatandaşın kıyı kesimini kullanma özgürlüğü olduğuna, vatandaşın denizi kullanma dışında alacağı hizmetlerde ücret ödemesi gerektiğini söylüyor. Kısaca şezlong kullanmak istemeyen birisinden, şezlong ya da plaja giriş ücreti ödemesi istenemez.

Editör: Haber Merkezi