Güneş fırtınaları ve patlamaları genel olarak 100 yıl arayla gerçekleşiyor. En son güneş patlaması 1921'de gerçekleşti. Dünya'ya ulaşan büyük Güneş fırtınalardan biri yakın zamanda gezegenimize ulaşması bekleniyor. Bu sebeple güneş patlaması nedeniyle teknolojik cihazların neredeyse hepsinin etkilenebileceği açıklandı. Güneş patlamalarında ışın ve plazma patlamaları meydana geliyor. Peki Güneş fırtınası ve patlaması nedir? Güneş fırtınası dünyada nelere zarar verir?

GÜNEŞ FIRTINASI NE ZAMAN OLACAK? 

Jeomanyetik bir güneş fırtınasının Dünya atmosferine çarpmasının beklenmesi nedeniyle GPS, cep telefonu, uydu TV sinyallerinde çökmelerin olabileceği uyarısı yapıldı. ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA), fırtınanın elektrik şebekelerini etkilenmesini ve kuzey enlemlerinde aurora meydana gelmesini beklediklerini açıkladı.

Buna göre; uydular, GPS, cep telefonu ve uydu TV sinyallerinde çökmeler gerçekleşebilir. NOAA'nın 'orta dereceli fırtına' kategorisine koyduğu fırtınanın gece saatlerine kadar devam etmesi bekleniyor.

Güneş patlaması

15 Mayıs 1921'de New York'ta gerçekleşen 3 günlük jeomanyetik fırtına nedeniyle ABD ve İngiltere de dahil olmak üzere dünyanın çeşitli yerlerinde elektrik ve telgraf kontrol odalarında yangınlar çıkmıştı.

EN ŞİDDETLİ GÜNEŞ FIRTINASI 1582 YILINDA YAŞANDI

1582 yılında, gökyüzünde 'büyük bir ateşe benzeyen' ve 'Büyük Yangın' olarak anılan bir Güneş Fırtınası Dünya'yı vurdu. Tam 3 gün süren fırtına, tarih kitaplarında "gökyüzünün alevler içinde kaldığı" şeklinde yorumlandı.

BENZER BİR GÜNEŞ PATLAMASI GÜNÜMÜZDE YAŞANABİLİR

Bilim insanları, büyük bir Güneş fırtınasının küresel elektrik kesintilerine ve milyarlarca dolar zarara neden olabileceğini belirtiliyor.

Benzer bir olayın günümüzde gerçekleşmesi, bütün elektronik devrelere zarar verebilir, internet tamamen çökebilir ve cep telefonları kullanılamaz hale gelebilir.

Örneğin 2015'in Aralık ayında gerçekleşen bir başka Güneş fırtınasında, dünyadaki tüm navigasyon sistemleri 10 dakika boyunca çökmüştü.

Ancak bugünlerde Dünya'ya ulaşması beklenen fırtınanın şiddeti büyük olmadığından uzmanlar, korkulacak bir şeyin olmadığını söylüyor.

Güneş patlaması

GÜNEŞ FIRTINASI NEDİR? 

Güneş yüzeyindeki koyu renkli "güneş lekeleri"nde, Güneş'in manyetik alanında oluşan bir nevi kısa devre sonucu ışın ve plazma patlamaları meydana geliyor. Bu patlamalar sonucu röntgen veya ultraviyole gibi ışınlar aşığa çıkıyor. Uzmanlar, büyük bir patlamanın ise milyarlarca ton maddeyi uzayın milyonlarca kilometre derinliğine saçabileceğini belirtiyor.

Güneş fırtınaları haberleşme ve GPS uydularının çalışmalarını, kutuplara yakın bölgelere sefer yapan uçaklarla telsiz bağlantılarını olumsuz etkiliyor. Uzmanlar, şiddetli bir fırtınanın Dünya'daki elektrik ve iletişim ağlarını bile çökertebileceğini kaydediyor. 

GÜNEŞ FIRTINASININ ETKİLERİ NELERDİR? 

Güneş yüzeyindeki koyu renkli "güneş lekeleri"nde, Güneş'in manyetik alanında oluşan bir nevi kısa devre sonucu ışın ve plazma patlamaları meydana gelir. Bu patlamalar sonucu röntgen veya ultraviyole gibi ışınlar yayılmaktadır. Uzmanlar, büyük bir patlamanın ise milyarlarca ton maddeyi uzayın milyonlarca kilometre derinliğine saçabileceğini belirtiyor.

Editör: Haber Merkezi