Sıcak banyolar semptomları hafifletmeye yardımcı olan basit bir ev ilaçtır. Bir kişi RLS semptomlarını yönetemiyorsa reçeteli ilaçlar verilebilir.

İlaçlar

İlaç kişiye bağlı olacaktır, ancak şunları içerebilir:

Demir: Demir takviyesi, demir seviyesi düşük olan insanlara yardımcı olabilir. Bu da semptomların iyileşmesine yardımcı olabilir.

Alfa 2 agonistleri: Bunlar primer RLS vakalarında yardımcı olabilir, ancak uyku sırasında periyodik uzuv hareketini etkilemeyecektir.

Ağrı kesici ilaçlar: Steroid olmayan bir anti-enflamatuar ilaç (NSAID) olan Ibuprofen hafif semptomlara yardımcı olabilir.

Benzodiazepinler: Kalıcı ve hafif semptomları olan kişilerin RLS'nin etkileri ile uyumasına yardımcı olan sakinleştirici ilaçlardır.

Dopaminerjik ajanlar: Bu ilaçlar beyindeki bir nörotransmitter olan dopamin seviyesini yükseltir. RLS ile ilgili hoş olmayan bacak hislerini tedavi edebilirler.

Dopamin agonistleri: Bunlar ayrıca beyin dopamin seviyelerini yükseltir ve hoş olmayan bacak hislerini tedavi eder. Bazıları levodopa ile daha fazla yan etki bildirmesine rağmen yaşlı hastalarda olumsuz etkilere neden olabilir.

Opiatlar: Acıyı tedavi edip ve RLS semptomlarını hafifletebilir. Diğer ilaçlar başarısız olduğunda doktorlar bunları reçete edebilir

Parkinson hastalığı ve epilepsi ilaçları bazen istemsiz hareketleri azaltabildiğinden RLS için kullanılır.

Bazı altta yatan koşullar RLS'yi tetiklerse ve bu koşullar tedavi edilirse, RLS ortadan kalkabilir veya iyileşebilir. Bu genellikle demir eksikliği ve periferik nöropati ile ilgili bir durumdur.

Evde yapılan ilaçlar

Yaşam tarzı değişiklikleri ve RLS semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilecek yaygın ilaçlar şunlardır:

Sıcak banyo ve masajlar: Sıcak banyo ve masaj kasları gevşeterek semptomların semptomların yoğunluğunu azaltabilir.

Sıcak veya soğuk paketler: Bazıları sıcak, bazıları soğuk, bazıları ise sıcak ve soğuk değişiminin faydalı olduğunu söylüyor.

Gevşeme teknikleri: Stres RLS'yi daha da kötüleştirir, bu nedenle yoga, meditasyon ve tai chi gibi egzersizler yardımcı olabilir.

Egzersiz:- bacakları daha fazla kullanmak- semptomları hafifletmeye yardımcı olabilir. Hasta, hareketsiz bir yaşam tarzına sahipse, araba kullanmak yerine yürümek, spor yapmak veya bacakları spor salonunda çalıştırmak yardımcı olabilir.

Uyku hijyeni: Uyku hijyeni önemlidir, çünkü yorgunluk semptomları daha da kötüleştirir.

RLS’liler için ipuçları:

  • Serin ve sessiz bir yatak odasında uyuyun.

  • Gece yatma ve sabah kalkma saatleri her zaman aynı olacak şekilde düzenleyin.

  • Yatmadan önce bir saat boyunca maruz kalınan ışık miktarını azaltın.

  • Kafein veya şeker gibi içecekleri almaktan kaçının.

  • Alkol ve tütün tüketimini önleyin veya azaltın.

Egzersiz ve fiziksel aktivite RLS'ye yardımcı olabilir, ancak onu daha da kötüleştirebilir. Hastaların çoğu orta derecede egzersiz yapmayı yararlı bulmaktadır, ancak çok fazla sayıda semptom daha da kötüleşebilmektedir. Akşam geç saatlerde çalışmak da yararsız olabilir.

Diğer seçenekler

1998 yılında, 10 kişiden oluşan küçük bir çalışma, magnezyumun RLS'li kişilerde uykusuzluk belirtilerini azalttığını buldu ve PLMD'li insanlar için yararlı bir tedavi olabileceğini öne sürdü. Bununla birlikte, çalışma magnezyum araştırmasını dikkate almaktadır. Böbrek hastalığı olan insanlar magnezyum alımı ile dikkatli olmalıdır.

Bu çalışmayı aktararak, Maryland Tıp Merkezi Üniversitesi, düşük seviyedeki magnezyumun RLS'ye katkıda bulunabileceğini öne sürmektedir. Magnezyum kepekli tahıllar, fındık ve yeşil yapraklı sebzelerde bulunur. Bazı insanlar etkilenen bölgeye magnezyum yağı püskürtmenin yardımcı olabileceğini düşünüyor, ancak bu öncelikle doktora sorulmadan kullanılmamalıdır.

D vitamininin RLS üzerindeki etkilerine ilişkin çalışmalar karışık sonuçlar vermiştir. Bazıları yüksek D Vitamini ile daha az semptomu ilişkilendirirken, diğerleri ek D vitaminin yaz aylarında daha yüksek bir insidansla bağlantılı olduğunu öne sürmektedir. Hidratlı kalmak da yardımcı olabilir. Bu, bol su içerek ve kafein ve alkolden kaçınarak sağlanabilir.

 

Editör: Haber Merkezi