Ramazan'ın 18'nci günü yani 11 Mayıs 2020 Pazartesi İstanbul'da 20:18, Ankara'da 20:00 ve İzmir'de ise 20:19'da iftar açılacak. İslam’ın 5 şartından biri olan ve on bir ayın sultanı olan Ramazan’da internette en çok, ‘İftara kaç dakika kaldı? Akşam namazı saat kaçta okunuyor? Gibi detaylar araştırılır. İşte İstanbul, Ankara, İzmir için Diyanet’in 2020 Ramazan imsakiyesi…

İSTANBUL, ANKARA VE İZMİR’DE İFTAR SAAT KAÇTA?

İstanbul’da 11 Mart 2020 Pazartesi günü akşam namazı 20:18, Ankara’da 20:00 ve İzmir’de 2019’da okunacak. Türkiye’de yaşayan Müslüman âlemi, Diyanet’in 2020 Ramazan İmsakiyesine göre orucunu açacak.

DİYANET’İN 2020 İMSAKİYESİ VE İL İL İFTAR VAKİTLERİ İÇİN TIKLAYIN

İFTAR DUASI NASIL OKUNUR?

İftar duası;
"Allahümme leke sumtu ve bike âmentü ve aleyke tevekkeltü ve alâ rızkıke eftartü ve savme'l-Ğadi min şehri Ramazane neveytü, feğfirlî mâ kaddemtü ve mâ ahhartü."
Anlamı;
"Allah'ım! Senin rızan için oruç tuttum, sana inandım ve sana güvendim. Senin rızkınla orucumu açtım ve Ramazan ayının yarınki orucuna da niyet ettim. Benim geçmiş ve gelecek günahlarımı bağışla!"
Yemek duası;

"Bismillâhirrahmânirrahîm

Elhamdülillâhi’llezî et’amenâ ve sekânâ ve cealnâ minel müslimîn.Nimetu celillullah,Berakati Halillullah Şefaat ya Rasulullah, Külû ve’şrabû ve lâ tüsrifû, İnnehû lâ yuhibbü’l müsrifîn.Allahumme zid velâ tengus bi-hürmeti-l Fatiha…"Anlamı;

"Hamd Allaha mahsustur. Hamd Allaha mahsustur. Hamd Allaha mahsustur. Hamd bizi doyuran, içiren, ve bizi müslümanlardan eyleyen Allaha mahsustur.Yiyin, için ve israf etmeyin. Çünkü O, israf edenleri sevmez.Allahım Fatiha suresi hürmetine arttır eksiltme. AMİN…"

DİĞER ÜLKELERDE İFTAR VE BAYRAM NEREYE GÖRE YAPILIYOR?

Fakihlerin çoğunluğu tarafından tercih edilen görüşe göre; kamerî aylar, hilalin güneş batmasının ardından, yeryüzünün herhangi bir yerinden görülmesiyle başlar (Buhârî, Savm, 5, 11).

Günümüzde ayın, hilal hâlinde nerede ve ne zaman görülebileceği, hatasız olarak, hesaplanabilmektedir. Ülkemizde ve İslam ülkelerinin genelde takvimler bu hesaplamalara göre derlenirken; Ramazan ve bayramlar da buna göre belirlenir. Bazı İslam ülkeleri de kamerî aybaşlarının tespitinde, ayın hilal şeklinde gökyüzünde görülebilecek şekilde bulunması dönemini değil, kavuşum anını ya da hilalin kendi ülkelerinde de görülmesini esas alır. İslam âleminde bazen bizden bir gün evvel ya da bir gün sonra oruca başlayan ve bayram yapan ülkelerin bulunması bu nedendendir. Bu tür içtihat farklılığından ötürü uygulamalar kimsenin ibadetine zarar vermez. Bu sebeple başka bir ülkede olan bir Müslüman, bayramını bulunduğu ülkeye göre kutlar. Bayram coşkusunu, bulunduğu yerdeki Müslüman kardeşleriyle beraber idrak eder.

İSTANBUL, ANKARA VE İZMİR İFTAR VAKİTLERİ ŞU ŞEKİLDE:

Editör: Haber Merkezi