Tıp Fakültesinde eğitim alan öğrencilerin 6. yıllarında hastanelerde görev almasıyla başlayan intörnlük süreci, fakülteden mezun olunmadan önce temel bilgi ve becerilerin kazanılmasını amaçlar. Peki, İntörn doktor ne demek ve intör doktor ne iş yapar gibi soruların cevaplarını haberimizde bir araya getirdik…

İNTÖRN DOKTOR NE DEMEK?

İntern Doktor kelimesi TDK’ya göre ön hekim anlamına gelmektedir. İntörn olarak telafuz edilse de yazılışı İntern’dir. Tıp Fakültesinden mezun olmadan önce, temel bilgi ve becerilerin kazandırılması için, hastanede bir yıl boyunca çalışacak öğrencilere verilen isimdir.

İNTÖRN DOKTOR NE İŞ YAPAR?

İntern Doktor, Tıp Fakültesi 6.sınıf öğrencileridir. Altıncı sınıfa geçen tüm öğrencilere bu ünvan verilir. Hastane içindeki birçok bölümde çalışacak bu öğrencilere, böyle bir ünvan verilmesi zorunludur çünkü bir işlevleri vardır.

Altıncı sınıfın bazı amaçları vardır. Tıp Fakültesinden mezun olan ve ülkemizin her bir yerinde çalışacak olan Pratisyen Hekimlerin eğitiminin tamamlanması için gereken bir eğitim yılıdır. Tıp eğitimi, uzman değil Pratisyen Hekim yetiştirmek için vardır. İşte bu amaç doğrultusunda 6.sınıf vardır.

 

İnternler, zamanında büyük stajlar olarak aldıkları Dahiliye, Pediatri, Kadın Doğum ve Genel Cerrahide çalışırlar. Ayrıca Halk Sağlığı, Psikiyatri gibi bölümlerde de çalışırlar. Fakülteden fakülteye değişmekle birlikte bazı küçük bölümlerde de çalışırlar. Kardiyoloji, Göğüs Hastalıkları vs..

En önemlisi de, Acil Tıp‘da çalışırlar. Süresi fakülteden fakülteye değişmekle birlikte 1-2 ay kadar acil servislerde çalışırlar. Eğitimlerinin belki de en önemli kısmı, Acil Tıp’dır.

Çalıştıkları bölümler ile ilgili süreler değişkenlik gösterebilir. Dahiliye bölümünde iken her yerde değil, kura ile belirlenen servis ve poliklinikte çalışırlar.

İntern doktorlar da diğer doktorlar gibi hafta içi mesai saatlerinde çalışır. Bölümden bölüme değişmekle birlikte bir ayda 6 ila 10 kadar nöbet tutarlar. 

Editör: Haber Merkezi