İstanbul'da seçimler yenilenecek mi? Pek çok kişinin aklında olan bu soru, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya ziyareti öncesi yaptığı açıklamalardan sonra yüksek sesle konuşulmaya başlandı. 31 Mart 2019 yerel seçimlerinin üzerinden bir haftayı aşkın zaman geçmesine rağmen, kesin sonuçlara henüz ulaşılamamış olması, seçimlerin yenileneceğine dair merakın artmasına sebep oluyor. Bazı ilçelerde geçersiz oylar sayılırken, bazı ilçelerde ise, oyların tamamının sayılma işlemi devam ediyor. Yapılan usulsüzlüklerin belgeleriyle birlikte ortaya çıkması, sadece İstanbul'da yerel seçimlerin tekraralanacağı yolunda tahminlere yol açıyor. Peki, İstanbul'da seçimler yenilenecek mi? Son dakika 2019 İstanbul yerel seçim sonuçları ve İstanul yerel seçimleriyle ilgili görüşler...

Son dakika 2019 İstanbul yerel seçim sonuçları

Yüzde 93,72 oranında yeniden sayılan sandık oranına göre; 

CHP-İP-HDP adayı Ekrem İmamoğlu: 4.170.916

AK Parti-MHP adayı Binali Yıldırım : 4.155.612

Ekrem İmamoğlu ve Binali Yıldırım arasındaki oy farkında son durum ise: 15.304

İstanbul'da seçimler yenilenecek mi?

Bir türlü çözülemeyen 2019 İstanbul yerel seçim sonuçları İstabul'da seçimler yenilenecek mi sorusunun sorulmasına neden olurken, konu ile ilgili kurumlardan henüz bir açıklama gelmedi. Bununla birlikte, hem AK Parti hem CHP kanadında yer alan isimlerle yapılan görüşmeler sonucunda 2 Haziran 2019 tarihinde İstanbuldaki seçimlerin yeniden yapılacağı şeklinde bir görüş hakim. Olası bir yeniden yerel seçim durumunda, sadece bleediye başkanı ve belediye meclis üyelerinin yeniden seçileceği bir seçimde muhtarlık için de yeni bir seçim yapılması beklenmiyor. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul yerel seçim sonuçları ile ilgili açıklaması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya ziyareti öncesi açıklamalarda bulundu. Önemli mesajlar veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçim sonuçlarına yapılan itirazlar hakkında da açıklama yaparak 'Organize suçlar işlendiğini tespit ettik. İstanbul'da neredeyse seçimin bütününde usulsüzlük var' dedi. Başkan Erdoğan’ın ABD’deki seçimleri örnek vererek “Dünyada bırakın itirazları, Amerika'da yüzde 1 gibi bir sıkıntılı oy miktarı olsa bakıyorsunuz erken seçime gidiyor orada. Veyahut da erken demeyeyim, yeniden seçime gidiyor.” İfadesi İstanbul’da da seçimlerin yenilenmesi gündemde mi sorusunu sorulmasına neden oldu. İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçimlere yönelik yaptığı açıklamasının satırbaşları:

“Örgütlü bazı eylemler yapılmış”
“Biz burada organize bazı suçların işlendiğini gördük, görüyoruz diyorlar. Bizler de siyasi parti olarak örgütlü bazı eylemlerin yapıldığını tespit etmiş durumdayız. Zaten YSK'ya giderken biz bu belgelerle, bilgilerle hatta hatta televizyon, kamera tespitleri var. Bütün bu tespitlerle beraber nerede, nasıl ne gibi yolsuzluklar yapılmış? Boş arazide, tarlalar adres olarak gösterilmek suretiyle, bundan daha delillendirilmiş bir şey olabilir mi? Bu adımı atacağız. Ortada 320 – 330 bin civarında geçersiz oy var. E bunun sayımını yapamayız diyorsanız o zaman bunun ötesinde bir şey var. yapılabilecek hukuk içerisinde bir şey var. Bizim de YSK'dan beklemek en tabii hakkımızdır. Geçmişte Yalova'da Ağrı'da bunların örnekleri var. Dünyada bırakın itirazları, Amerika'da yüzde 1 gibi bir sıkıntılı oy miktarı olsa bakıyorsunuz erken seçime gidiyor orada. Veyahut da erken demeyeyim, yeniden seçime gidiyor.

“Çıkan netice de başımız gözümüz üstüne deriz”
Şimdi 10 milyonu aşkın seçmenin olduğu İstanbul'da kalkıp da 13-14 bin farkla bir seçimi kazandım havasına kimsenin girmeye de hakkı yoktur. Çünkü İstanbul'da bu işin çok daha huzurlu olabilmesi için burada hakikaten bütün yasal olarak müracaat edilmesi gerekli itiraz mercileri neresidir? İlçe, il seçim kurulu. Bir üstü YSK'dır. Bu itirazlar biter çıkan netice de başımız gözümüz üstüne deriz. Olay bu kadar basit.”

 

Editör: Haber Merkezi