Japonya İmparatoru Naruhito tarafından, Türkiye ile Japonya arasındaki ikili ilişkilerin güçlendirilmesi ve dostluğun geliştirilmesi yönünde sergilediği çabalardan ötürü, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na "Yükselen Güneş Nişanı ve Büyük Kordonu” verildi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Akio Miyajima ile Ankara’daki 11. Büyükelçiler Konferansı kapsamında Türkiye'nin yurt dışı ve merkez teşkilatında görevli büyükelçileri ile birlikte pek çok yabancı büyükelçinin katıldığı nişan ve ödül tevdi töreni Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlendi.

Ödül tevdi töreninde bir konuşma yapan Oktay, Türk-Japon ilişkilerinin gelişmesine ve iki ülke arasındaki dostluğa değerli katkılarda bulunması sebebiyle Çavuşoğlu’nun Japonya İmparatoru tarafından bu nişana layık görülmesinin Türkiye adına gurur verici olduğunu aktardı.

Oktay, merhum Adnan Menderes ve Fatin Rüştü Zorlu gibi demokrasi şehitlerinden sonra Çavuşoğlu’nun bu nişanla taltif edilen ilk bakan olmasının da özel anlam taşıdığını belirtti.

Çavuşoğlu’nun çok zamandır hem Dışişleri Bakanlığı, AB Bakanlığı hem de AK Parti Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevlerini yerli ve milli bir anlayışla yerine getirerek diplomasinin sembol ismi olduğunu vurgulayan Oktay, 'Gidemediğin yer senin değildir' düşüncesiyle Türkiye'yi dünyanın her yeriyle buluşturmaya çaba sarf ettiğini, diğer yandan da memleketi Antalya'nın ülkemizin dünyaya açılan penceresi ve bir dünya şehri olmasına önemli katkılarda bulunduğunu dile getirdi.

"DIŞ POLİTİKADA DİK DURUŞUMUZUN MEYVESİ"

Oktay, Türkiye ile Japonya arasında iş birliğinin güçlenmesinde dostane ilişkilerin ve ortak projelerin çok önemli rol oynadığına dikkati çekti ve Çavuşoğlu'nu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve tüm kabine adına yürekten tebrik ettiğini söyledi.

Marmaray ve Osmangazi Köprüsü gibi büyük projelerin temelinde dostluk bulunduğunu ve gerçekleştirilen projelerin bu temel üzerine inşa edildiğini vurgulayan Oktay,  Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Osaka'da düzenlenen G20 vesilesiyle Japonya'ya ziyaretinde gerçekleştirdiği temaslarda ilişkilerin her alanda geliştirilmesi hedefinin teyit edildiğini dile getirdi.
Türkiye ve Japonya'nın birbirinin kara gün dostu olduğunu her defasında ispatladığı gibi iyi günde de dost olduğunun da her fırsatta altını çizeceğini aktardı.
Türkiye'nin 17 yılda sağlanan özgüvenin eseri olarak "Dünya beşten büyüktür" gerçeğini cesaretle dillendirebildiğini vurgulayan Oktay, dünyanın her yerinde güçlü bağlar kurarak, Afrika'ya yardım eli uzatan, Orta Asya ve Balkanlar'daki kardeşleriyle birlikte olan bir Türkiye varsa istikrarımızın ve dış politikada dik duruşumuzun meyvesi olduğunu iletti.

Oktay, Erdoğan liderliğindeki Türkiye’nin "hem sahada hem masada" güçlü iradeyle ortaya koyduğu dış politika yaklaşımını en etkin şekilde uygulamaya geçirmeyi sürdüreceğini dile getirdi ve Dışişleri Bakanlığının, yumuşak güç ve kültürel diplomasi kurumları ile insani krizlerin çözümü için dünyanın her köşesinde var olmaya devam edeceği değerlendirmesini yaptı.

 

Editör: Haber Merkezi