Yavuz Müftüoğlu / TÜRKGÜN

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Başkanı Haydar Yenigün, sektördeki gelişmeleri değerlendirdi. Yerli üreticilerin tempolarını artık yavaş yavaş yükselttiğini söyleyen Yenigün, “Ama tabi şöyle bakmak lazım; bir Türkiye satışları var, bir de ihracat var. Dolayısıyla tempoların yüzde 100 seviyesine gelmesi belki önümüzdeki birkaç ayı alacak” dedi.

AŞIRI TALEP, SÜRPRİZ YAPTI

Yerli araç ya da iç pazara araç üretimi konusundaki eksiklerin de temmuz ayı itibariyle çözüleceğini ifade eden Yenigün, “Ancak şu anda talep konusunda beklentilerin de ötesinde çok enteresan bir yükseklik var. Geçtiğimiz ayı değerlendirelim, genel olarak şirketlerden aldığım izlenimi söyleyeyim. 60-63 bin adet diyerek aya başladık, 65’e, 68’e, 69’a çıktı. Sonunda bir açıklandı 70 bin küsur, üstüne ağır vasıtayı da koyduğunuzda 73 bin. 60 bin nerede, 73 bin nerede? Böyle bir ay olur mu? Gerçekten makroekonomik rakamları önünüze koyup yaptığınız öngörü, önümüzdeki üç dört ay gerçekleşen uygulamalarla örtüşmüyor” diye konuştu. Bu sebeple geçtiğimiz aylardaki öngörülerine göre temmuz ayını planladıklarını vurgulayan Yenigün, “Ama şu anda da görüyoruz ki temmuzdaki talep yine çok yüksek, o beklentinin de üzerinde. Yani bu yuvarlanarak büyüyen bir kartopu gibi… Bunun olumlu tarafı da var olumsuz tarafı da. Olumlu tarafı şu; işler iyiye gidiyor, biz de tüm gücümüzle bu talebi yakalamaya çalışıyoruz” dedi.

BÜYÜK BİR DEĞİŞİM OLACAK

Avrupa’da bir daralma yaşandığını belirten Yenigün, “Otomotiv endüstrisinin önünüzdeki dönemde büyük bir değişim geçireceğini kabul etmek lazım. Önümüzdeki 5 yılda Türkiye’ye yeni, sıfırdan bir yatırım geleceğini kesinlikle düşünüyorum. Çünkü Türkiye gelişmekte olan ülkeler arasında. Eğer dünyada bir likidite varsa, parasını çok daha fazla değerlendirebileceği yere gidecek. Türkiye o ülkeler içinde. O yüzden sadece Volkswagen’e takılmayın birçok konuda yeni yatırımın önümüzdeki dönemde daha da büyük olasılıkla geleceğini düşünüyorum” dedi.

Yenigün, “En kısa sürede 1 milyon adete çıkması lazım ama bu yetmez. Bizim 1,5 milyonu, hemen ardından 2 milyonu hedeflememiz lazım” dedi.

 

Üretim % 29 azaldı

OSD, yılın ilk yarısına ait verileri açıkladı. Ocak-haziran döneminde toplam üretim bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 29 azalarak 518 bin 727 adet, otomobil üretimi de yüzde 26 azalarak 362 bin 397 adet oldu. Traktör üretimiyle birlikte toplam üretim ise 532 bin 249 adete ulaştı. Yılın ilk yarısında toplam ihracat, bir önceki yılın aynı dönemine göre adet bazında yüzde 37 azalarak 402 bin 179 adet olarak gerçekleşti.

Editör: Haber Merkezi