Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin ve arkadaşlarının şehit edildiği Kerbela olayı pek çok kişi tarafından merak ediliyor. İnternet kullanıcıları Aşure gününde en çok ‘Kerbela olayı önemi nedir?’ ve ‘Kerbelada neler oldu?’ tarzında aramalar yapıyor. Kerbela gününde yaşanan olayları haberimizde bir araya getirdik. İşte Kerbela olayının ayrıntıları…

 KERBELADA NELER OLDU?

Muaviye’nin, oğlu Yezid’i kendisinden sonra halife olarak tayin etmesi ve daha hayatta iken Yezid için biat toplamış olması başta Hz. Hüseyin olmak üzere tüm Müslümanları rahatsız etmiştir. Muaviye’nin ölümünden sonra Yezid’in tahta geçmesi üzerine Hz. Hüseyin, Yezid’e biat etmeyerek Medine’den Mekke’ye hicret etti, fakat sürekli bir biçimde Yezid’in tehdidi altında kaldı.

Kufe halkı, Hz. Hüseyin’in Yezid’e biat etmekten kaçındığını öğrenince kendisini Kufe’ye davet etti. İmam Hüseyin, yanında 72 kişiyle birlikte Kufe’ye 70 kilometre uzaklıkta bulunan Kerbela’da Yezid’in askerleri tarafından kuşatıldı ve susuz bırakıldı. Daha sonra da başı kesilerek şehit edildi.
Hz. Hüseyin’in Yezid’e biat etmeyerek mücadeleye kalkışmasının birtakım haklı sebepleri vardır. Babası Hz. Ali, Müslümanların çoğunluğunun biatını almış meşru bir halife iken, kendisiyle mücadeleye girilmiş ve şehit edilerek halifelik elinden alınmıştı. Babasından sonra kendisine biat edilen ağabeyi Hz. Hasan’ın karşı karşıya kaldığı zor durumlar neticesinde hakkından feragat etmek zorunda kalması Hz. Hüseyin’i böyle bir hak mücadelesinin içine çekmiş olsa bile hareketinin hedefindeki gerekçe farklıydı. O, hareketinin hedefini kardeşi Muhammed b. Hanefi’ye yazdığı bir vasiyette şöyle açıklamıştır:

"Ben, azgınlıktan, makam-mevki sevdasıyla fesat çıkarmak ve zulüm yapmak için Medine’den ayrılmadım. Ben, ceddimin ümmetini ıslah etmek, iyiliği emredip kötülüklerden sakındırmak ve ceddim Resulullah ve babam Ali b. Ebu Talib’in yolunda hareket etmek için o şehirden ayrıldım."

Editör: Haber Merkezi