2019 yılı Cumhurbaşkanlığı yıllık programı Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı.

Kıdem tazminatı reformunun da yer aldığı yıllık programda tazminat hesabında iki önemli nokta Sosyal tarafların mutabakatı ile. 'Tüm işçilerin erişilebilirliği' ve ' Bireysel hesaba dayalı' olması yer aldı.

Gelin görün ki; Henüz daha taraflar bir araya gelmeden bazı sendikalar tarafından, Efendim kıdem tazminatı kalkacak, Kıdem tazminatı yarıya düşecek, Kıdem tazminatı fonu farklı şekillerde kullanılacak ifadeleri ile konuyu çözümsüzlüğe itme, şimdiden algı oluşturmaya ve tüm çalışanların merakla beklediği, Kıdem tazminatı hakkından yararlanmalarının önünün kesilmeye çalışıldığını görüyoruz.

Yıllardır Kıdem Tazminatı fonu oluşturulmasına taraf olduk. Taraf olmaya da devam edeceğiz.

Son dört yıldan bu yana Kıdem Tazminatı ile ilgili ne zaman konu açılsa, ne zaman gündeme gelse aşağıda bir kez daha açıklayacağımız fon sisteminin işleyiş formülünü öneriyoruz.

Tartışma konusu neydi? Çalışanların mevcut hakkı olan bir yıllık kıdem karşılığına denk gelen

% 8,33’lük oranın korunup korunamayacağı.

% 8,33 orana işveren kesimi haklı olarak karşı çıkıyor. Ülkemizde SGK ve Vergi dilimleri işveren maliyetleri açısından yüksek. İlave olarak % 8,33 Kıdem Tazminatı Fonu’nu yüklediğinizde işverenin bu yükün altından kalkması teknik açıdan mümkün değildir.

O halde; İşveren ve Çalışan açısından konuyu ele alıp, çözüm bulabiliriz.

Buradan Kıdem Tazminatı Fon sistemine karşı çıkan Sendikalara sesleniyorum; Karşı çıkışınız Fon sistemine yönelik bir çözüm önerinizin olmayışından mı  kaynaklanıyor? Yoksa elinizdeki son kozunuzun da  ortadan kalkmasından mı?

Kıdem Tazminatı oranı : Öncelikli olarak işverenin üzerindeki  işsizlik sigortası payını % 2 den % 1 düşürülmesi .Bunun akabinde işverenin Kıdem Tazminatı Fonuna % 4’ lik katılıma ikna edilmesi . (İşveren bu orana dünden razı) .%1 İşsizlik Sigorta payı ( İşveren) % 2 Hazine teşviki (BES ‘ne ödenen paydan)  geldik % 7 ‘ye. Geri kalan % 1,33 dilim fonun geri ödemeye başlayacağı tarihe kadar elde edeceği nemalandırma ile  %8,33 ulaşılması mümkün. Hatta fonda oluşan karşılıkların çok iyi bir şekilde değerlendirildiğinde istenilen oranın üzerine çıkma olasılığı dahi mevcuttur.

Kıdem Tazminatı Fonunda yararlanma süresi :Ülkemizde ki çalışma istatistiklerine bakıldığında çalışma süreleri ortalama 5 ile 7 yıl arasında dır. O halde Fondan geri yararlanma süresini 6 yıl olarak ele alıp değerlendirmek mümkün.

Kazanılmış haklar : Kıdem yükü olan çalışanların kazandıkları kıdem haklarını dondurup, fon yürürlüğe girdikten sonraki yıllarını da  fon ’a devam ederek sürdürür. İş akdi sona eren çalışanlarında kıdem tazminatları aldıkları son ücret üzerinden hesaplanmak kaydı ile dondurulan yıllarının kıdem tazminatı alıp işten ayrılabilir.