Kistik akne ciltte gözeneklerin tıkandığı ve enfeksiyon ve iltihaplanmalara neden olan ciddi bir akne türüdür. Cilt rahatsızlığı esas olarak yüze etki eder fakat aynı zamanda üst gövde ve üst kolları da etkilerken en sık ergenlerde ve genç yetişkinlerde görülür.

Tedavi

Şiddetli, kistik aknelerin tedavisi için uzman doktor yardımı ve bazı kişisel bakım önlemleri gerekir. İlaç tedavisi kistleri ve yara izlerini önlemede etkili olabilir.

Hafif veya orta şiddette akne doktor yardımı ile yönetilebilir. Bununla birlikte, nodüller ve kistler ile karakterize ciddi aknelerin, bir yara izleri bırakabileceği veya zaten olan izi gösterebileceği için bir uzmana başvurması gerekebilir. Bunun nedeni, kistik akneyi tedavi etmek için kullanılan ana ilaçların sıkı bir şekilde kontrol edilmesidir.

Benzoil peroksit

Benzoil peroksit, aknesi şiddetli kişiler için mevcut olan bir tedavi yöntemidir. Ayrıca uzman tedavisi bekleyen şiddetli aknesi olan kişiler için bir tedavi seçeneğidir.

Benzoil peroksit, cildinize uygulanabilecek bir dizi formülasyonda, reçetesiz satılan eczanelerden doğrudan temin edilebilir. 50 yıldan uzun süredir akne tedavisinde temel bir dayanak olmuştur ve bakterileri, özellikle Propionibacterium aknelerini (P. acnes) öldürerek çalışır Aynı zamanda komedonları da parçalara ayırır. Bunlar beyaz başlıları ve siyah başları içerir.

Su bazlı ve alkol bazlı benzoil peroksit formülasyonları mevcuttur ve en uygun form cilt tipine bağlıdır. Alkol bazlı müstahzarlar kurutma etkisine sahiptir, bu da yağlı cilde sahip kişiler için daha uygun olmasını sağlar.

Temizleme sıvıları ve barları, losyonları, kremleri ve jelleri içeren benzoil peroksit ürünleri günde bir veya iki kez kullanılır. En sık görülen yan etkisi cilt tahrişidir. Alerjiler yaygın olarak ortaya çıkmaz.

İzotretinoin ile ilaç tedavisi

İzotretinoin çok etkili bir tedavi yöntemidir, ancak önemli yan etkileri vardır ve doğmamış bir çocuk için tehlikelidir. Genellikle her bir kilogram vücut ağırlığı için 16 ila 20 hafta boyunca günde bir kez 1 miligram (mg) dozunda alınır.

Orta akne vakalarında, oral antibiyotiklerle standart tedavi denenene ve etkisiz olduğu tespit edilene kadar izotretinoin tavsiye edilmez. Bununla birlikte, izotretinoin, şiddetli akne için ilk basamak tedavi olarak önerilmektedir.

İzotretinoin kullanımıyla ilişkili potansiyel olumsuz etkiler şunlardır:

  • Göz ve genital kuruluk

  • Çatlamış dudaklar

  • Eklem ağrıları

  • Depresyon

  • Karaciğer hasarı

  • Yüksek lipid seviyeleri

İzotretinoin, teratojenik bir ilaçtır. Bu, hamilelik sırasında herhangi bir dozda, kısa bir süre için bile olsa, konjenital deformasyonlara yol açabileceği anlamına gelir.

İzotretinoin ayrıca hamilelik kaybına veya erken doğuma ve yenidoğan bebeğin ölümüne neden olabilir. Bu nedenle gebe kalabilen kadınların, izotretinoin ile tedaviden 1 ay önce, sırasında ve en az bir ay sonra doğum kontrolü yöntemi kullanması gerekir. Ayrıca izotretinoin başlamadan önce ve daha sonra ilacı bıraktıktan 1 ay sonrasına kadar her ay gebelik testi gereklidir.

Steroid enjeksiyonları

Doğrudan bir kistin içine triamsinolon adı verilen bir kortikosteroid ilacı enjekte edilmesi iltihabı azaltmaya ve skar oluşumunu önlemeye yardımcı olabilir. Bu tedavi bir dermatolog tarafından yapılır. Enjeksiyondan sonra kısa süreli lokalize yan etkiler olabilir.

Dermatologlar ayrıca bazı büyük kistlerin insizyonu ve drenajını da sunabilir, ancak cildin problemini daha da kötüleştireceği ve ciddi skarlaşma ve daha derin enfeksiyonlara neden olabileceği için insanların bu girişimi yapmamaları şiddetle tavsiye edilir.

Doğum kontrol hapları

Kadınlarda sivilcenin uzun süreli tedavisi sebum üretimini baskılayan doğum kontrol hapını içerebilir. Uygun olduğunda östrojen ve progesteron içeren bir oral ilaç 6 ay veya daha uzun süre kullanılabilir. Spironolakton adlı bir ilaç ayrıca hapla birlikte verilebilir. Bu androjenleri inhibe eden sentetik bir steroiddir.

Editör: Haber Merkezi