Faizlerde yaşanan 4,25 puanlık indirimin, bu haftadan itibaren kredi faizlerine de yansıması beklentisi oluştu. Ekonomistler ise yapılacak indirimin 3 puan olarak yansıyacağını tahmin ediyor. Aylık ortalama yüzde 1,50'nin üzerinde olan konut kredilerinde beklenen faiz indirimin gerçekleşmesi halinde rakamların 1,20'li seviyelere düşeceği öngörülüyor. Bu indirimle birlikte 100 bin TL’lik bir kredide 10 yıllık vadede 25 bin TL’ye varan bir indirim söz konusu olacak. TCMB’nin Eylül ayı toplantısında da Temmuz ayının rakamlarına benzer bir faiz indirimi gelmesi durumunda ise, konut kredilerinin yüzde 1’e seviyelerin görüleceği tahmin ediliyor.
Merkez Bankası yaptığı son toplantı ile faizleri 425 baz puan indirerek yüzde 24 seviyesinden yüzde 19,75 puana çekmişti. Bu durum ise, vatandaşlar açısından olumlu olarak karşılandı. Faiz rakamlarındaki gerilemenin ardından döviz piyasasında da yaşanan düşüş, piyasalarda iyimser bir havaya neden oldu. Şimdi ise gözler kredi faizlerinde. Yaşanan bu gelişmelerle birlikte kredilere hem vatandaş hem de piyasalarda 3 puanlık bir indirim beklentisi var.
 
KONUT KREDİLERİ YÜZDE 2,5 SEVİYELERİNİ GÖRDÜ

Konut kredisi faiz oranları, 2017 yılının Mart ayında 0,92 seviyelerindeydi. 2018 Nisan ayında ise son 9 yılın zirvesine yükselerek 1,24 seviyelerini gördü. Ancak yükseliş burada da kalmadı ve döviz kurlarındaki artış nedeniyle yüzde 2,5 seviyelerine kadar çıktı.

SATIŞLAR BIÇAK GİBİ KESİLDİ

Konut satışlarında büyük gerileme yaşanırken bunun en büyük nedeni olarak, konut kredi faizlerinin yıllıkta yüzde 30'ları bulan faiz oranları gösterildi. Konut satışlarında çıkarılan istatistiklere göre Haziran ayında satılan konut sayısı bir önceki aya göre yüzde 33,26, geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 48,6 düşüş gösterdi.

KISA VADEDE 24 BİN TL AZ ÖDEME

TCMB’nin faizlerdeki 4,25 puanlık indiriminin ardından krediler tarafında meydana gelen 3 puanlık indirim beklentisinin gerçekleşmesi durumunda şu an piyasada aylıkta en düşük yüzde 1,47 olan faiz oranının 1,22'ye kadar ineceği tahmin ediliyor. Bu da yüzde 1,47 ile 100 bin TL'lik bir konut kredisi çekilmesi durumunda 10 yılda ödenecek olan 114 bin TL'lik faiz bedeli 90 bin TL'ye kadar düşecek. Böylece 24 bin TL kadar daha az ödeme olacak.

TAŞITTA YÜZDE 1,50 BEKLENTİSİ VAR

Şu anda yıllıkta yüzde 21'lerde olan taşıt kredi faizlerinin beklenen doğrultuda düşmesi durumunda aylık bazda yüzde 1,50'lere inmesi bekleniyor. 50 bin TL'lik 60 ay vadeli taşıt kredisinde 39 bin TL'lik faiz bedeline ortalama 7 bin TL'lik düşüş olarak yansıyor.

Editör: Haber Merkezi