Kulak ağrısı dayanılmaz hissedebilir, bu da uyumayı, yemek yemeyi veya ağrı hakkında düşünmekten başka bir şey yapmayı zorlaştırabilir. Birçok çocuk özellikle kulak ağrısı ile baş etmeyi zor bulmaktadır.

Şiddetli kulak ağrısı yaşayan insanlar, özellikle ilk defa, her zaman bir doktora konuşmalıdır. Bununla birlikte, insanların daha az şiddetli ağrıları hafifletmek için bir aracı olarak evde kullanabileceği çareler vardır. Bu haber, kulak ağrısı çeken insanlara yardımcı olabilecek dokuz etkili ev ilacını ele alıyor.

Kulak ağrısı nedenleri

Kulak enfeksiyonları kulak ağrısının en sık nedenidir. Kulak enfekte olduğunda, iltihaplanma ve basınç yükselmesi şiddetli ağrıya neden olabilir.

Kulak enfeksiyonu olan kişilerde sıklıkla sinüs basıncı veya boğaz ağrısı gibi başka semptomlar vardır, çünkü yakındaki bölgelerden gelen enfeksiyonlar kulağı etkileyebilir. Bir kulak enfeksiyonu bağımsız bir durum olabilir. Kulak enfeksiyonlarının çoğu viral değil bakteriyeldir.

Sadece bir doktor kulak enfeksiyonu teşhisi koyabilir. İnsanlar reçetesiz antibiyotik almamalı veya belirtilerin kulak iltihabına bağlı olduğunu varsaymamalıdır.

Bununla birlikte, kulak ağrıları her zaman kulak enfeksiyonundan kaynaklanmaz. Diğer durumlar da kulakta ağrıya neden olabilir.

Bunlar arasında:

Ağrı: Bu, vücudun herhangi bir yerinde enfeksiyon veya iltihaptan olabilir. Örneğin, bir diş ağrısı kulakta ağrıya neden olabilir.

Kronik durumlar: Bunlar temporomandibular eklem (TMJ) fonksiyon bozukluğunu içerir.

Deri enfeksiyonları: Kulağın içinde veya çevresinde ise.

Alerjik reaksiyonlar: Bunlar sabun, şampuan veya küpeler gibi birçok şeyden olabilir.

Su: Su, kulakta sıkışırsa ağrıya neden olabilir.

Basınç: Yükseklikteki değişiklikler kulaklardaki basıncı etkileyebilir. Bu genellikle kendi başına çözülür.

Tedavi edilmezse, kulak enfeksiyonları çene ve vücudun diğer bölgelerine yayılabilir. Ayrıca kulağın kendisine zarar verebilir ve tehlikeli derecede yüksek ateşlere neden olabilirler.

Bir kulak probleminin belirtileri mevcutsa ve bir veya iki gün içinde kendi başlarına çözülmezse, insanlar bir doktora başvurmalıdır. Ağrı yoğunsa, yüksek ateşe eşlik ediyorsa veya işitme kaybı varsa, insanlar derhal tıbbi yardım almalıdır.

Kulak ağrısı için etkili dokuz ev ilacı

Bir kulak ağrısı şiddetli değilse veya bir kişi tıbbi tedavinin yürürlüğe girmesini bekliyorsa, ağrıyı gidermek için ev ilaçlarını denemek isteyebilir. 

1. Reçetesiz ilaç tedavisi

Ağrı için ilaç almak, anti-enflamatuar ilaçlar ağrıyı ve rahatsızlığı gidermeye yardımcı olabilir.

Steroid olmayan anti-enflamatuar ilaçlar bir kulak ağrısının ağrılarını geçici olarak azaltabilir. Kulak ağrısı yaşayan insanlar aşağıdakileri deneyebilir:

  • İbuprofen

  • Asetaminofen

  • Aspirin

Bu ilaçlar bebeklerde ve küçük çocuklarda ciddi yan etkilere neden olabilir. Ayrıca, çocuklar için dozajın yetişkinler için uygun dozajdan genellikle önemli ölçüde düşük olduğunu unutmayın.

2. Isı

Elektrikli ısıtma yastığı veya sıcak paketten gelen ısı, kulaktaki iltihaplanmayı ve ağrıyı azaltabilir. Kulağa 20 dakika boyunca sıcak uygulayın. En iyi sonucu elde etmek için, sıcak paketi boynunuza ve boğaza dokunmalıdır.

Isıtma yastığı dayanılmaz derecede sıcak olmamalıdır. İnsanlar asla bir ısıtma pedi ile uykuya dalmamalı veya bir çocuğun yetişkin gözetimi olmadan sıcak bir paket kullanmasına izin vermemelidir.

3. Soğuk

Soğuk bir paket, kulak ağrısı için yardımcı olabilir. Kağıt havlulara buz sarmayı veya soğuk bir paketi dondurmayı ve sonra hafif bir bezle örtmeyi deneyin. Bunu kulağa ve kulağın hemen altındaki bölgeye 20 dakika boyunca tutun. Ancak hiçbir zaman doğrudan cilde doğrudan buz uygulanmamalıdır.

Bazı insanlar ısının soğuktan daha fazla rahatlama sağladığını fark eder. Diğerleri için, değişen sıcak ve soğuk paketler (20 dakika sıcak, ardından 20 dakika soğuk) en iyi ağrı kesici sağlar.

4. Kulak damlaları

Kulak damlaları, sıvı ve kulak kirinin neden olduğu kulaktaki basıncı azaltabilir. İnsanlar talimatları dikkatlice okumalı ve bir çocuğa kulak damlası kullanmadan önce bir doktorla konuşmalıdır.

Kulak damlaları, reçeteli kulak damlaları veya antibiyotiklerin yerine geçmez, bu nedenle insanlar bunları yalnızca birkaç gün kullanmalıdır. Semptomlar dönerse, insanlar doktora görünmelidir.

Kulaklarında tüpleri olan insanların veya kulak zarı yırtılmış bir çocukta kulak damlası kullanmaması gerektiğini hatırlamak önemlidir.

5. Masaj

Nazik masaj, çeneden veya dişlerden yayılan veya gerginlik ağrısına neden olan kulak ağrısına yardımcı olabilir. İnsanlar, hassas bölgelere ve etrafındaki kaslara masaj yapabilir. Örneğin, kulağın arkasındaki alan ağrıyorsa, çene ve boyun kaslarına masaj yapmayı deneyin.

Aşağı doğru bir hareket kullanarak, kulakların hemen arkasından başlayarak ve boynundan aşağı doğru bir basınç uygulayın. Aşağı doğru baskı uygulamasına devam ederek, kulakların önüne doğru ilerleyin. Bu tip masaj, aşırı sıvıyı kulaklardan boşaltabilir ve ağrının kötüleşmesini önleyebilir.

6. Sarımsak

Günde bir diş sarımsak yemek kulak enfeksiyonlarının önlenmesine yardımcı olabilir. Sarımsak halk hekimliğinde ağrıyı gidermek için uzun zamandan beri kullanılmaktadır. Bazı araştırmalar enfeksiyonla savaşabilecek antimikrobiyal özelliklere sahip olduğunu gösteriyor.

İnsanlar bunu doktorun önerdiği antibiyotiklerin yerine kullanmamalı. Bunun yerine, rahatlamayı hızlandırmak için bir antibiyotik rejime sarımsak eklemeyi düşünün.  Sarımsak kulak damlaları aynı zamanda ağrıyı azaltabilir ve enfeksiyonun daha da kötüleşmesini önleyebilir.

7. Soğan

Soğan da sarımsak gibi enfeksiyonla savaşmaya ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olabilir. Ayrıca sarımsak gibi, soğan tıbbi yardımın yerini almaz.

Bir soğanı bir iki dakika kadar mikrodalgada ısıtın. Ardından, suyunu süzün ve kulağa birkaç damla uygulayın. 10 dakika boyunca uzanın ve daha sonra sıvının kulaktan akmasına izin verin. Gerektiği kadar bunu tekrarlayın.

8. Emme

Emme, östaki tüplerinde basıncı azaltmaya yardımcı olabilir ve bu da bir miktar rahatlama sağlar. Bebekler emzirildiklerinde daha iyi hissedebilir ve hemşireler mümkün olduğu kadar sık emmeye teşvik etmelidir. Yetişkinler ve çocuklar sert şekerleri emebilirler.

9. Anne sütü

Anne sütü antimikrobiyal özelliklere sahiptir. Bazı araştırmalar, bir annenin anne sütünün, bebeğin maruz kaldığı mikroplara göre değiştiğini göstermektedir. Bu, anne sütünün bebeklerde en etkili olduğu anlamına gelir. Bununla birlikte, bazı kaynaklar anne sütünün yetişkinlere bile yardım edebileceğini göstermektedir

Emzirilen bebeklerde, çocuklarda ve yetişkinlerde, anne sütünün topikal olarak uygulanması da yardımcı olabilir. Olmasa bile, anne sütünün ciddi yan etkilere neden olma olasılığı yoktur. İnsanlar her kulağa birkaç damla anne sütü damlatmayı deneyebilir ve gerektiğinde birkaç saatte bir uygulamayı tekrarlayabilir.

Editör: Haber Merkezi