Adana’da yaşanan sıcak hava ve poyrazın enterdonat cinsi limonları dalından düşürmesi nedeniyle verimde azalma ve ihracatta sıkıntı bekleniyor. Bu limonu Rusya’ya ihraç ettiklerini ifade eden Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, limonların dalından düşmesi nedeniyle verimde ve ihracatta düşüklük yaşanacağını söyledi.

Adana’da Kuzey Afrika sıcaklarının etkisiyle yaşanan aşırı sıcaklar narenciye üretimine de olumsuz bir etki oluşturdu. Kış aylarında eksi 9 dereceyi gören soğuk hava ve Ağustos ayında 40 derecenin üzerini gören sıcak hava, Türkiye’nin narenciye üretiminde önemli merkezlerinden olan Çukurova’da nem ve poyrazdan dolayı enterdonat limon ağaçlarına zarar verdi. Normal şartlarda poyraz, haziran ayına kadar esip ağaç üzerindeki bazı meyvelerin dökülmesini sağlarken, bu sene aşırı poyraz nedeniyle mayıs ayında tüm meyveler döküldü. Bu durum limon üreticilerini endişelendirirken, kimi ağaçlarda hiç meyve olmaması da dikkatlerden kaçmadı. Bu yıl

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, enterdonat cinsi limonda yüzde 90 verim düşüklüğü beklediklerini aktardı. Normalde bir ağaçtan yaklaşık 250 ile 350 kilogram meyve aldıkları yerde bu sene ağaç başına 20 ila 30 kilogram arasında meyve alacaklarını ifade eden Doğan, kayıplarının yüzde 90 olduğunu belirtti ve  25-26 Mayıs tarihlerinde esen poyrazın, dalında henüz nohut kadar olan limonları çırptığını, böyle olunca da Adana’da enterdonat cinsi limonun bu yıl olmayacağını söyledi.

“Rusya’ya ihracat fazla olmayacaktır” 

Poyraz ve sıcak havadan etkilenmediği belirtilen meyer cinsi limonun iç piyasaya sürüldüğünü belirten Doğan, meyer cinsi limonun her yıl istikrarlı şekilde verim verdiğini ancak enterdonat cinsini kışın soğuktan korumak gerektiğini ve bu sene ağaçlarda meyve olmadığını söyledi. Enterdonat cinsi limonun kabuğunun kalın olduğu için genellikle Rusya’ya ihraç edildiğini ve bu cins limonun yüzde 70’inin yurt dışına gittiğini belirten Doğan, iç piyasada kullanılan limon cinsinin ise meyer olduğunu, ancak bu yıl Rusya’ya ihracatın az olması sebebiyle fiyatların yükseleceğini ifade etti. Doğan’ın aktardığı bilgilere göre; Tarım Sigortaları Havuzu’nun (TARSİM), verim düşüklüğü ve doğal afet yaşandığı durumlarda çiftçiye güven vermiyor ve isteklerini yerine getirmiyor. Üretici tüm ürünlerini TARSİM’e sigorta yaptırıyor ancak TARSİM dolu yağışı dışında hiçbir zararı karşılamıyor. Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, sıcak hava ve poyrazdan kaynaklanan verim düşüklüğünün de bir afet olduğunu vurguladı. Çiftçinin TARSİM’e güvenmediğini, alanın tamamının TARSİM olsa bile yüzde 10’u muaf kaldığını ve zararın sadece 81’ini alabildiklerini söyledi.

Editör: Haber Merkezi