TARIK YILMAZ  / YOZGAT

Yozgat'ın Akdağmadeni İlçesi'nde maden ocağında çalışan 150 işçinin işten çıkarılması ile başlayan süreç beraberinde mağduriyeti ve farklı bir gerçeği de ortaya çıkardı. Belirli dönemlerde işçilerin iş akitlerini sona erdiren firmanın alacaklarından feragat etmeleri halinde yeniden işe alarak hak mağduriyeti oluşturduğu iddia edildi. Yaşanan süreci yakinen takip eden Belediye Başkanı Nezih Yalçın, 150 işçinin her fırsatta dayatma ile karşı karşıya bırakıldığına dikkat çekerek şehrin siyasi büyüklerini göreve davet etti.

Akdağmadeni ilçesinde 2008 yılından bu tarafa maden işletmeciliği yapan firmanın 150 işçiyi dayatma ve hak mağduriyeti oluşturarak işten çıkardığı iddia edildi. Bu gerekçe ile önceki gün ilçe meydanında bir araya gelen işçileri yalnız bırakmayan Akdağmadeni Belediye Başkanı Nezih Yalçın, sürece ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

10 YILDIR SÜRE GELEN BİR MAĞDURİYET

Başkan Yalçın; "İsmi ile müsemma madenlerin olduğu bir ilçedeyiz ama ne yazık ki son 10 yıldır sürekli Akdağmadeni'nde maden ocağı işçileri emeklerinin karşılığını alamamakta. Aralıklı olarak bu ocak kapanıyor. Daha sonra işçilerin içeride kalan alacakları, tazminatları, onun dışında kazanılmış sosyal hakları tamamen neredeyse sıfırlanıyor. Belirli bir süre sonra ocak yine açılıyor. İşsizlikten dolayı sanki insanımız buraya mahkum ve muhtaç gibi görünüp aynı işçiler belirli bir süre sonra tekrar hakları sıfırlanmış olarak, alacakları rehin kalarak tekrar işe başlatılıyor ve belirli bir süre sonra tekrar aynı prosedür uygulanıyor" dedi.

SİYASİLER ARAYA GİRDİ MAAŞLARI ÖDENDİ

Yalçın, seçim döneminde de maaş mağduriyetinin yaşandığını hatırlatarak, şunları söyledi; "Seçim döneminde arkadaşlar uzun süre maaşlarını alamamıştı. O dönemde siyasi büyüklerimiz; İçişleri Bakanımız, Adalet Komisyonu Başkanımız, Yozgat Milletvekillerimiz, araya girerek bir şekilde işçilerin maaşlarının ödenmesine yardımcı oldular, referans oldular. Ama son 3 aydır işçilerimiz maaşlarını alamadılar, emeklerinin karşılığını alamıyorlar. Ve şu anda gelinen noktada birkaç gün öncesinden denildi ki arkadaşlar 'Ya ücretsiz izne ayrılacaksınız veyahutta işten çıkaksınız. Böyle bir dayatma ile arkadaşlarımız karşı karşıya kaldılar. Ne yazık ki şuanda da 150'ye yakın işçi Akdağmadeni'nde mağdur olmuş durumda. Yani şuan ki ülkemizin içerisinde bulunduğu ekonomik durum içerisinde memurlar, işçiler ayın 15'i maaş gününü zor getirirken bu insanların evlerine 4 aydır maaş girmiyor. Her birinin evinde 2-3 çocuğun olduğunu var sayarsak mağdur olan insan sayısı nerede ise bine yakın. Okul başladı, çocuğunun okul ihtiyaçlarını karşılayamayan bir baba varken, bu emekleri istismar edenlerin bu günahın, bu vebalin altında kalmaları söz konusu olamaz."

AKDAĞMADENİ 'MADENLER İLÇESİ' OLMALI

"Ama biz istiyoruz ki Akdağmadeni daha önceden burada 500-600 kişinin çalıştığı ocaklar vardı. Düzenli bir şekilde yer altı kaynakları değerlendiriliyordu yine aynı şekilde Akdağmadeni işlesin, çalışsın, değerlendirilsin, ülke ekonomisine katkı olsun, Akdağmadeni insanının işsizliğine bir çözüm bulunsun" diyen Yalçın; "Bunun için de ne gerekiyorsa eğer başka bir firmanın burada ruhsat alması gerekiyorsa başka yatırımcının buraya yatırım yapması gerekiyorsa yapılması noktasında Akdağmadeni'nin siyasi büyüğü olarak, Akdağmadeni Belediye Başkanı olarak ben elimden gelen her şeyi yapmaya gayret sarf edeceğim. Ama şöyle de bir gerçek var; genel de bu gibi firmalar sadece bir belediye başkanının inisiyatifi ile sadece bir belediye başkanın tavır alması ile pes edecek ya da kendine çeki düzen verecek firmalar değil.

BİR VİCDANİ YÜKÜMLÜLÜK

Akdağmadeni'nin siyasi büyüklerinin tamamına, gelmiş geçmiş siyasi büyüklerinin tamamına, Yozgat vekillerimizin, eski vekillerimizin, kanaat önderlerimizin tamamına, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı makamına, gerekirse Cumhurbaşkanlığı makamına, Cumhurbaşkanı Yardımcımıza buradaki insanların yükümlülüğü onların da omuzlarındadır. Yozgat'ın siyasi büyüklerine başta Cumhurbaşkanı Yardımcımız, Anayasa Komisyonu Başkanımız, Yozgat Milletvekillerimizin tamamı olmak üzere bu vicdani yükümlülüğü onların da fazlasıyla hissettiğini biliyorum. Sadece hissetmekle kalmamak lazım eyleme geçilmesi gerektiğini düşünüyorum. Ve Yozgat'ımızın siyasi büyüklerinden de destek istiyorum buradaki arkadaşlarımın adına. Bunların adına değil, evdeki masumları, mazlumları adına, beşikteki bebeleri, okuldaki çocukları adına böyle yaptırımın artık gelmesini bekliyorum" diye konuştu.

"HEM KANUNA UYGUN ÇALIŞMIYOR HEM DE MAĞDUR EDİYOR"

Emekli maden işçisi Tatlı Vural da, maden ocağının hem kurallara uygun çalışmadığını hem de işçileri mağdur ettiğini ileri sürdü.

"Buradaki bütün işçi arkadaşlarımız sürekli mağdur olmuştur. 3-5 ay çalıştırdıktan sonra işçilerin 4-5 ay maaşlarını içeri atarak hatta çok büyük baskılar uygulayarak, maaş istenmemesi için sürekli sıkıntı vermişlerdir" İddiasında bulunan Vural, şunları söyledi; "Ve işçi arkadaşlardan bir tanesi çıktı konuştu 'benim maaşım verilmiyor' diye o işçi kesinlikle kırmızı işaret yemiştir. Şirket yaklaşık 2008'den beri faaliyet gösteriyor. 1 yıl önce ocaklara gittim inceleme yaptım. Maaş ödemediği gibi kanuna uygun çalışmıyor. Burada çinko ve kurşun çıkartılıyor. Bunun içerisinde altın, gümüş bakır gibi 7 element maden var. Burada ayrıştırılıyor. Şimdi ben işverene soruyorum, 'İşçilere siz maaşını ödemediğiniz zaman acaba bu işçiden nasıl bir randıman alacaksınız.' Kendileri 4 ay maaş almasınlar bakalım. Ne yaparlar?"

Editör: Haber Merkezi