TİKA Başkan Yardımcılığına getirilen Dr. Mahmut Çevik,  Balkanlar ve Doğu Avrupa Daire Başkanlığı görevi sırasında,  Balkanların geleceğinde Türkiye’nin aktif rol alması için yapığı çalışmalar ve Tarihsel Birikimin Yeniden İnşasına Yönelik  proje ve programlarla dikkat çekmişti.

Mustafa Kemal Atatürk ün Manastır’da Eğitim Aldığı Askeri İdadi’nin restore edilmesi, ‘Ali Rıza Efendi Anı ve Akraba Evi'nin’ temelinin bulunarak  yeniden inşa edilmesi süreçlerinde Kuzey Makedonya TİKA Üsküp Koordinatörlüğü görevinde bulunan Çevik, Macaristan’da Kanuni Sultan Süleyman’ın kayıp mezarının bulunması çalışmalarının gerçekleşmesine önemli katkı sağladı.

TİKA Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Birol Çetin’in Türk Tarih Kurumu Başkanlığına atanması ile boşalan göreve Balkanlar ve Doğu Avrupa Daire Başkanı Dr. Mahmut Çevik atandı.

Başta Batı Trakya  ve Gagavuz Türkleri olmak üzere  Makedonya Türkleri, Kosova Türkleri Romanya Köstence ve Dobruca Bölgesindeki Türkler, Bulgaristan Türkleri , Doğu Avrupa'dan Polonya, Litvanya, Ukrayna  ve Kırım da bulunan Rumeli ve Tatar Türkleri kendilerine 24 saat hizmet eden Tika nin Balkanlar ve Dogu Avrupa Daire Başkanı Dr. Mahmut Çevik'in , TİKA Başkan Yardımcısi olarak atanmasını  büyük mutluluk ve sevinçle karşıladı.

Türk Dünyasında yaşayan Türkler sevinçlerini kendi yerel gazetelerinde ve sosyal medyalarında paylaştı. 

 2005 yılından itibaren TİKA ‘da görev yapan Çevik, daha önce sırasıyla; TİKA Üsküp Program Koordinatörlüğü,  TİKA Balkanlar, Kafkasya, Orta Asya ve Afrika da Kalkınma ve Yatırım Projeleri Koordinatörlüğü ile Dış Kaynaklı Projeler Müdürlüğü görevlerinde bulunmuştu.

 AB, BM, Dünya Bankası ve Kırsal Kalkınma Projeleri hazırlanması ve uygulanması  konularında Uzman olan Çevik, Mustafa Kemal Atatürk ün Manastır’da Eğitim Aldığı ‘’Askeri İdadi’’nin restore edilmesi, ‘’Ali Rıza Efendi Anı ve Akraba Evi'nin’’ temelinin bulunarak  yeniden inşa edilmesi süreçlerinde Kuzey Makedonya TİKA Üsküp Koordinatörlüğü görevinde bulunuyordu.

 2014 yılında TİKA Balkanlar ve Doğu Avrupa Daire Başkanlığı görevine atanan  Dr. Mahmut Çevik, bu görevde başlattığı,  Balkanların geleceğinde Türkiye’nin aktif rol alması, Balkanlarda Çok Kültürlülüğün Sürekliliği ve Tarihsel Birikimin Yeniden İnşasına Yönelik  proje ve programlar ile Türkiye ile Balkanlar arasındaki diplomasiye ve  ‘Balkan Strateji Planının’ hazırlanmasına ve Araştırma Çalışmalarına Türk Bilim Adamlarını da  dâhil ederek Macaristan’da ’Kanuni Sultan Süleyman’ın Kayıp Mezarının Bulunması’ çalışmalarının gerçekleşmesine önemli katkı sağlamıştı.

 Almanya,  Arnavutluk,  Avusturya,  Bosna Hersek,  Hırvatistan,  İtalya,   Karadağ, Litvanya, Kosova,  Macaristan,    Kuzey Makedonya, Moldova , Polonya , Portekiz, Romanya, Sırbistan, Kırım Özerk Cumhuriyeti ve  Ukrayna ülkeleri başta olmak üzere bölgede  yürüttüğü çalışmalar ile ‘Balkanlar ve Doğu Avrupa Bölgesi’nde Rumeli ve Türk Dünyası  tarafından yakından tanınan Çevik ,  2005-2011 yılları arasında ise , Türkiye’nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Geçici Üyeliğine Adaylığı sürecinde Afrika Kıtasında; Burkina Faso, Cibuti, Gine-Konakri, Gine-Bissau, Etiyopya, Kenya, Komor Adaları, , Mali, Moritanya, Madagaskar, Pakistan, Senegal, Sudan ve Tanzanya gibi ülkelerde lobi faaliyetleri kapsamında  Körfezin Stratejik Ülkesi Cibuti Cumhuriyeti Devleti’nin Ekonomik Master Planının hazırlanması ile  13 Afrika ülkesine yönelik ‘’TİKA-Afrika Tarımsal Kalkınma Programı’’nın hazırlanıp uygulanması ve bu ülkelere yönelik  Türkiye’de ilk defa   ‘Afrika Tarım Zirvesi’’  nin organize edilmesi çalışmalarını gerçekleştirmişti.

Editör: Haber Merkezi