Başrollerinde Alparslan: Büyük Selçuklu dizisi yeni bölümleriyle ekrana geliyor. Dizide birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Merv obasıyla ilgili ayrıntılar merak ediliyor. Peki, Merv nerede? Merv şehri hangi ülkede, haritadaki konumu nasıl? Konunun ayrıntıları merak ediliyor.

MERV NEREDE? MERV ŞEHRİ HANGİ ÜLKEDE, HARİTADAKİ KONUMU NASIL?

Bir zamanlar Büyük Selçuklu Devleti'nin başkenti olan Merv, Türkmenistan sınırları içinde tarihî İpek yolu güzergâhı üzerinde kurulmuş bir vaha şehridir.

Divân-ı Lügati't-Türk'te "...bir takımları da Türk sınırının " Merv-eş-şahıcan"dan başladığını söylerler. Çünkü Kaz'ın babası olan 'Tonğa Alp er' Afrasyap demektir; Merv şehrini yapan zâttır. Afrasyap burayı 'Tahmures' tarafından şehrin iç kalesi yapıldıktan üçyüz sene sonra kurmuştur" yazılıdır.

Türk Hakanı Afrâsîâb'ın kurduğu rivayet edilen Merv şehrini Selçuklu Çağrı Beğ 1037 yılında feth ederek, iç kaleye girmiş ve atının örtüsünü yere koyup "taht gibi" üstüne oturmuşdur. Selçuklar döneminde şehrin ağırlığı batıya doğru kaydırılır, böylece günümüzde Sultan-Kala (Sultan Kale) denilen yerde gelişmiştir. Burada 11. yüzyıldan kalma Sultan Sencer türbesi, bu türbede Yusuf Hemedanî'nin mezarı, ayrıca Şehriyâr-Erk kurganı Merv'de bulunur. Muhammed ibn Zeyd türbesi, çanak, çömlek ve diğer kalıntılar bu alanda bulunur.

 

Merv 1221 yılında Cengiz Han'ın emrindeki Moğollar tarafından yağma edilmiş, halkının tamamı neredeyse öldürülmüştür. Bu olaydan daha önce Merv, Horasan Şahı'nın en önemli bir merkezi idi.

 

1380 yılında bu sefer Moğol ve Türkmenlerden oluşan Timur'un ordusuyla Merv'i tekrar yağmalamışlar. 1505 yılında Özbekler ele geçirmiş ve beş yıl sonra tekrar Farslar ele geçirmiş, 1524 yılına kadar ve daha sonra tekrar ele geçirip 1601 - 1747 yılları arasında burayı yönetmişlerdir. Bundan sonra Merv tamamen önemini yitirmiştir.

 

Editör: Haber Merkezi