Yavuz Müftüoğlu/Türkgün

Araç kullanmak dikkat gerektirir. Hem canımızı hem sevdiklerimizi hem de malımıza değer vermeliyiz. Hiç dikkat ettiniz mi? Kaldırımda yürürken yanınızdan geçen araçların sürücülerinin bir eli telefonda, bir eli direksiyonda. Üstelik her geçen iki araçtan birinin sürücüsü ya cep telefonuyla konuşuyor, ya da sosyal medya ve anlık yazışma uygula malarındaki paylaşılanları okuyor. Hatta hızını alamıyor hem mesaj yazıyor hem de sosyal medyada paylaşım yapıyor. Keyifli bir konuşma yapıyor olsa da her sürücü telefonu kapattıktan sonra gözünü yola dikince, “Bir anlık şoktan sonra buraya nasıl geldim anlamadım” cümlesini kurmuştur. Son zamanlarda önündeki araca arkadan ya da yandan çarpma ve yayalara çarpma gibi trafik kazalarının oranı hayli arttı. Elbette istatistikler her şeyi ortaya koyuyor.

YAYA YOLU DAHİ KORKUTUYOR

Yaya yolundan geçerken bile korkar hale geldik. Çünkü gelen otomobillerin sürücülerinin gözü telefonda. Sadece eli direksiyonda, gözü yolda bir sürücü gelirse duruyor ve ‘buyrun geçin’ diye el işareti yapıyor. Can ve mal güvenliğini tehdit eden ve araç kullanırken cep telefonuyla uğraşma eylemiyle ilgili Emniyet Genel Müdürlüğü’nün paylaştığı verilere göre, sürücüler basit bir arama yaparken %20, zihni çok fazla meşgul eden bir görüşme yaparken ise %29 olasılıkla tehlikeli bir durumu gözden kaçırabiliyor.

KAZA RİSKİ ARTIYOR

Cep telefonuyla ilgilenen sürücülerin, çevresel koşullara, aracın o andaki hızına ve sürücünün yaşına bağlı olarak 0.6 saniyeden 0.9 saniye kadar tehlikeli durumlarda müdahale etmesi gecikiyor. Bu da saatte 60 kilometre hızla bir otomobilin 15 metre daha ilerlemesi demektir. Yine Emniyet Genel Müdür- lüğü’nün yaptığı araştırmaya göre cep telefonu görüşmesi bittikten sonra da kaza riski devam ediyor. Bir çok sürücüden alınan bilgilere göre konuşma bittikten sonraki 5 dakika içinde kaza olasılığının 4.8 kat, 15 dakika içinde de 1.3 kat daha fazla olduğu ortaya çıktı.

TEHLİKENİN FARKINDA DEĞİLİZ

Araç kullanırken birçok sürücünün yapmış olduğu en büyük hatalardan bir tanesi de cep telefonunu kullanmak olduğunu söyleyen uzmanlar, “Çok hızlı bir iletişim çağında olduğumuzdan dolayı artık her an bir şeyler yapmanın peşinde koşuyoruz. Cep telefonuyla araç kullanırken konuşmak da hayatımızın bir parçası oldu. Hiçbirimiz bunun ne kadar tehlikeli bir şey olduğunun farkında olmadan sürekli konuşmaya devam ediyoruz. Halbuki cep telefonuna odaklandığımızda karşı taraf bizi sinirlendirebilir? Herhangi bir sıkıntıda herhangi bir üzüntüde moraliniz bozulabilir ve trafikteki durumunuzu unutup hem kendiniz hem sevdikleriniz hem de diğer sürücü ve yayalar için tehlikeli durumlar yaşatabilirsiniz” uyarısında bulundular.

Verilere göre;

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün açıkladığı ‘2021 Trafik Kazası Verileri’ araç kullanırken cep telefonuyla konuşmanın, yazışmanın ve herhangi bir şey okumanın tehlikesini ortaya koyu- yuor. Verilere göre; 2021 yılında meydana gelen 187 bin 524 ölümlü ve yaralanmalı trafik kazasında, 2 bin 422 kişi kaza yerinde hayatını kaybederken 276 bin 935 kişi ise yaralandı. Ölümle ya da yaralanmayla sonuçlanan kazaların; 60 bin 843’ü yandan çarpma, 29 bin 980’i yayaya çarpma, 23 bin 294’ü yoldan çıkma, Trafik kazalarının vuku bulduğu yerler; 40 bin 193’ü yerleşim yerlerinin dışın- da, 147 bin 331’i ise yerleşim yerlerinde. Evet, açıklanan veriler tehlikenin boyutunu ortaya koyuyor. Araç kulla- nırken ‘cep telefonunu bırak, yoluna bak’ diyoruz.

Editör: Haber Merkezi