MHP’li Feti Yıldız, şunları söyledi;

‘’Son yıllarda özellikle yaşlı ve kimsesiz kişilerin kandırılarak, korkutularak dolandırılması haberlerini sıklıkla izlemekteyiz. Bu suçlarla ilgili yasal düzenleme yetersizdir, yeni bir düzenlemeye ihtiyaç vardır.

Şöyle ki:

Dolandırıcılık suçu (TCK m.158): Kişinin içinde bulunduğu veya bulunduğuna inandırıldığı tehlikeli durum veya zor şartlardan yararlanarak veya kişinin iradesini sakatlayacak şekilde, olmayan bir hadiseyi veya hakkı veya borcu varmış gibi göstererek veya karşı karşıya kalınmayan bir tehlikeli halin veya zor şartın varlığına kişiyi gerçek dışı söz ve davranışlarla ikna ederek dolandıran kişi 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Bu suçla ilgili takdiri indirim nedenleri, hükmün açıklanmasının geri bırakılması, erteleme, basit veya seri yargılama usulü ile uzlaştırma uygulanmaz.

Bu suçtan hapis cezasına mahkum olanlar, cezalarının üçte ikisini infaz kurumunda çektikleri takdirde, koşullu salıverilme hükümlerinden yararlanabilirler.

Bu suçtan yapılan soruşturma ve kovuşturmalarda CMK m.128/1 uygulanmaz, CMK m.123 ve m.127’ye göre elkoyma tedbirine başvurulur. Bu suçla ilgili olduğundan şüphe duyulan para ile ilgili işlemler, Cumhuriyet savcısının talebi ile Mali Suçları Araştırma Kurulu 15 gün süreyle askıya alınır. 5549 sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun’un “İşlemlerin ertelenmesi” başlıklı m.19/A hükümleri saklıdır.’’

Editör: Haber Merkezi