Sağlık Bakanı Fahrettin Koca son dakika olarak Mu varyantının Türkiye'de görüldüğünü açıkladı. Ülkelerde görülmeye başlayan yeni varyant olan Mu varyantı hangi illerde var? merak edilen konulardan. Vatandaşlar ayrıca Mu varyantı nedir, belirtileri neler? merak ediyor. Dünya Sağlık Örgütü tarafından da Mu varyantı yakından takip edildiği açıklandı. Bakan Koca Türkiye'de ağırlıklı olarak Mu varyantından ziyade  "delta" ve "delta plus"un etkili olduğunu söyledi. 

MU VARYANTI TÜRKİYE'DE GÖRÜLDÜ MÜ?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kabine Toplantısının ardından bugün Mu varyantı hakkında yaptığı açıklamada: "MU Mutantı’nda ilave tedbir getirmeyi düşünmüyoruz çünkü şu ana kadar bizim yeni varyant olarak tespit ettiğimiz 2 vaka dışında olmadı. Ağırlıklı delta ve delta + şeklinde, yüzde 90’ı geçen oranda. Giderek aşılama oranının da artışıyla, şuanda 2 dozun yapıldığı toplamda aşılanma 62 milyondan, 40 milyona doğru gitmiş oldu. Giderek bu sayının artışı ile vakaların düşeceğini düşünüyorum. Bizim toplumsal bağışıklık oluşturana kadar maske, mesafe gibi tedbirleri sağlamamız gerekiyor” dedi. 

Mu varyantı

 MU VARYANTI ENDİŞE YARATTI! KAPANMA OLACAK MI?

Sağlık Bakanı Koca, Yüz yüze eğitimin kesintiye uğramaması için aşı yaptırmanın önemine dikkat çekti; "Yeni dönemde salgın okulların kapanma sebebi olmayacak. Çünkü elimizde artık aşı var" dedi.  Vatandaş aşı oldukça, oranlar yükseldikçe, toplumsal bağışıklık oluştukça bunun yeterli olacağına inandıklarını dile getiren Koca, "Şu an dünyada en çok aşının yapıldığı 8'inci ülkeyiz. Avrupa'da Almanya'dan sonra 2'nci ülkeyiz. En fazla sınıf tatil edilebilir 14 günlük zaman diliminde, onun dışında kapatmayı düşünmüyoruz, düşünmek istemiyoruz." ifadelerini kullandı.

MU VARYANTI NEDİR? 

Dünya Sağlık Örgütü, “aşıya dayanıklı” hale getirilen mutasyona uğramış varyantın adının Mu olduğunu ve bilimsel olarak B.1.621 olarak adlandırıldığını açıkladı.

MU VARYANTI BELİRTİLERİ 

Mu varyantının belirtileri, koronavirüs belirtileriyle benzerlik göstermektedir.

Kas ve eklem ağrıları,

Balgamlı öksürük,

Boğaz ağrısı,

Mide bulantısı veya kusma,

Nefes darlığı,

İştahsızlık,

MU VARYANTI HANGİ ÜLKELERDE GÖRÜLDÜ? 

Mu varyantı ilk olarak Kolombiya’da edildi ve Güney Amerika, Avrupa’da da kayıtlara geçen vakalar var. Mu varyantı komşumuz olan Yunanistan'da da görüldü. "Mutasyonlar aşılara karşı daha dayanıklı hale gelebilir" açıklaması endişeye neden oldu. 

DSÖ MU VARYANTI HAKKINDA NE DİYOR?

Dünya Sağlık Örgütü,  Mu varyantını "yakından izlenmesi gereken" listesine aldı ve Mu varynatı bu listedeki beşinci varyant oldu. Daha önce de Eta, Iota, Kappa, Lambda varyantları bu kategoriye alındı.

Editör: Haber Merkezi